13 Декември 2019петък17:17 ч.

Предизвестеният избор на Гешев е на 14 ноември

Атанаска Дишева от ВСС призна, че се притеснява след критичното си становище срещу единствения кандидат за главен прокурор

/ брой: 217

автор:Дума

visibility 420

ВСС ще се произнесе за втори път кой да бъде новият главен прокурор този четвъртък. Предизвестеният резултат е ясен не само защото Иван Гешев е единственият кандидат, а и от дневния ред на магистратите. По първа точка те ще разгледат указа, с който президентът Румен Радев върна предложението за назначаването на Гешев, втората е повторно гласуване на единствената кандидатура. За да получи поста, настоящият заместник на Сотир Цацаров трябва да получи 17 гласа, при първия вот той събра подкрепа от 20 души, а само четири бяха против. И четиримата, които не го подкрепиха, са от Съдийската колегия на ВСС.

"Президентът е президент и конституцията му дава право както да подпише указ, така и да го върне. Конституцията дори не го задължава да мотивира връщането, в интерес на истината чест му прави, че той го направи по най-открития начин. Президентът обяви своите мотиви, дали ги приемам или не - това е съвсем друг въпрос. В това няма тъмен подтекст", коментира вчера Цацаров. Той отново каза, че той ще гласува "за" настоящия си заместник.

"Не се притеснявам от "поправителния изпит". Някои хора се страхуват от закона и затова моят избор се оказа толкова труден", заяви Иван Гешев. В отговор на въпрос дали Конституционният съд няма да спре избора му, той отвърна, че се търсела някаква възможност да се провали процедурата и кандидата в нея. По думите му заради работата му през последните години много хора се притеснявали, че прокуратурата активно противодейства на престъпността, били засегнати сериозни икономически интереси за милиарди. Той отново повтори тезата си, че е мишена на олигарси, някои от които още били в ареста. Гешев смята, че малък кръг от хора се страхуват от закона, главно тези, които нямат практиката да го спазват. Президентът не бил сред тях.

Атанаска Дишева, която е сред четиримата членове на ВСС, гласували "против" кандидатурата на Гешев, обясни пред БНР, че ситуацията трябва да бъде обстойно обсъдена. "Не мога да приема тезата, че това, което ВСС може да направи, е единствено прегласуване и в зависимост от резултата, от броя на гласовете, които бъдат постигнати, да се обсъждат мотивите на президента. Логиката е точно обратната", заяви тя. Според нея в мотивите на президента за връщането на назначението се съдържат индикации за преценката му относно професионалните и нравствените качества на Гешев.

Дишева сподели, че е притеснена след изказаната си критична позиция. "Ако кажа друго, значи да ви излъжа. Човешко същество съм, освен това следя какво се случва в съдебната система, как се процедира в подобни случаи. Бях обект на много сериозна атака през миналата година за нещо, което изглежда доста по-незначително на фона на това, което в момента говоря и правя. Цената, която плащам, е огромна, не знам дали е оправдана. Много колеги, а и други хора, ми казаха, че за тях е важно да чуват глас и да усещат надежда", заяви членът на ВСС.

Вдигат цените на над 200 клинични пътеки

автор:Дума

visibility 5

Въвеждат помощи за вода от догодина

автор:Дума

visibility 45

Корнелия Нинова: БСП са хората, те чертаят бъдещето й

автор:Дума

visibility 142

Автобусните превозвачи започват протести от днес

автор:Дума

visibility 163

/ брой: 240

Близо 17% по-малко пари по аграрната европрограма

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 240

Бонус-малус се отлага за пореден път

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 240

Борис Джонсън ликува, обеща Брекзит на 31 януари

автор:Дума

visibility 112

САЩ пак размахаха санкционната тояга

автор:Дума

visibility 280

/ брой: 240

Кремъл изгони двама германски дипломати

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 240

Натиснатият бутон

автор:Ивелин Николов

visibility 274

/ брой: 240

Бъдещето от филмите идва до пет години

автор:Георги Георгиев

visibility 274

/ брой: 240

За Шекспир, Вазов и шестокласниците

visibility 338

/ брой: 240

Датата

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 240

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ