22 Май 2022неделя07:58 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

На снимката: Валери Белчев

Предлагат 9% ДДС за ресторантьорите и за догодина

Разширяват обхвата на стоките с данъчни преференции

/ брой: 191

автор:Дума

visibility 8

Срокът за прилагане на намалената ставка от 9 на сто на ДДС за някои стоки и услуги да бъде удължен през 2022 г. до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка в страната. Това предлага Министерството на финансите с промени в закона за ДДС, публикувани за обществено обсъждане чрез промени в три данъчни закона. От юли 2020 г. с 9% ДДС са ресторантьорските и кетъринг услугите, бебешките храни и пелени, книгите и туроператорската дейност. С по-ниската ставка тогавашното правителство реши да компенсира ресторантьорския бранш за това, че заведенията бяха затворени по време на извънредното положение. Първоначално 9% ДДС бе за консумацията на място на храна, безалкохолни напитки, кафе, вино и бира. По-късно към тях бе включена и доставката на храна за дома. Данъчното намаление засяга един немалък сектор - на заведенията и ресторантите. Той беше един от най-засегнатите от мерките бизнеси и вероятно ще продължи да търпи ограничения и при следващи вълни. От друга страна, заведенията са и един от най-рисковите откъм укриване на обороти сектори и това многократно е адресирано като проблем от Националната агенция за приходите (НАП). Всъщност заради тях преди кризата бяха въведени и спорните промени около т.нар. СУПТО в Наредба Н-18, която е свързана с отчитането на оборотите при продажби на крайни клиенти.
Министерството на финансите предлага обхватът на храните за бебета и малки деца, за които се прилага ставка 9% на ДДС, да бъде разширен, като се добавят специализираните млека за деца с алергии и диетичните храни за специални медицински цели, предназначени за кърмачета. За да стане факт, промяната в закона трябва да бъде гласувана до края на годината от Народното събрание, което ще се формира след изборите на 14 ноември.
Освен Закона за ДДС от ведомството на Валери Белчев са публикувани промени в други два закона. Промените в Закона за акцизите и данъчните складове целят повишаване на правната сигурност за икономическите оператори и се поясняват разпоредбите, свързани с режима за освобождаванията на денатуриран алкохол. Промените в Закона за корпоративното подоходно облагане са за транспонирането на разпоредбата на чл. 9а от Директива (ЕС) 2016/1164 на Съвета от 12 юли 2016 г. за установяване на правила срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар. С въвеждането на предлаганите изменения и допълнения се очаква ограничаване на възможностите за злоупотреби и отклонение от данъчно облагане и прецизиране на действащи разпоредби. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта са предвидени промени и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

 

 

Превозвачи отстъпват за тол таксите

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 96

Тръгва онлайн анкета за проблемите на бизнеса

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 96

Най-сетне закриват ДПК

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 96

Най-после

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ