17 Януари 2020петък23:41 ч.

Мануел Хорак се надсмива над отрязаната лапа на заек за късмет

Предразсъдъци станаха вдъхновение за петима

"Причина без основа" може да се види до 18 декември в София

/ брой: 234

автор:Дума

visibility 268

Някои предразсъдъци се превърнаха във вдъхновение за петима млади автори. Азалеа Ортега Флорес, Ахмад Таер, Катерина Димитрова, Мануел Хорак и Найон Парк се запознават в университета по приложни изкуства във Виена. Привлича ги невероятната културна смесица: Мексико, Ирак, Корея, Австрия и България. Преди година идват в страната ни и много се впечатляват от това, че у нас суеверията са силно застъпени. Започват да правят паралели, опирайки се на своите корени, което впоследствие превръщат в изложба - първата им извън Австрия.

В търсенето на разликите между българските, мексиканските, австрийските, корейските и иракските суеверия се ражда международен проект. Наричат го "Причина без основа" и ще го представят днес, 5 декември, от 18,30 ч., в галерия "Аросита" (София, ул. "Врабча" 12 Б). Среща-разговор с авторите пък ще се състои по-рано - от 16 ч., в столичния Гьоте-институт. Арт колективът ще остане в България и през следващата седмица, а изложбата с техни произведения може да се разгледа до 18 декември.

Младите творци целят да подчертаят както разнообразието си, така и общото помежду им.

Катерина Димитрова работи с етер - невидима еластична субстанция, посредник на енергия, мисли, чувства, идеи и латекс, нанасяйки всекидневни обекти или ритуали, превръщайки ги в стенни амулети, които, според нея, могат да имат влияние над съдбата ни.

Мануел Хорак пък се надсмива над това, че в Австрия отрязаната лапа на заек в джоба на панталона носи късмет.

В Корея историите и приказките се разказват с образи, споделя Найон Парк. Така и нейните картини разкриват невербално различни истории.

Ахмaд Таер се опира на три суеверия, характерни за Ирак, и ги изобразява в своите живописни платна.

Азалеа Ортега Флорес показва записания в Мексико експериментален документален филм, в който разкрива лечебната техника, смесваща традиционни практики с католически ритуали.

Авторите на изложбата с куратор Мартина Стефанова като че ли питат: А в какво вярвате вие? Какви са вашите малки ритуали?... 

www.arosita.info

„Воля“ шикалкавят за вота

автор:Дума

visibility 244

Меркел: Европа да стане по-самостоятелна

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 11

Мишустин e новият премиер на Русия

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 11

Кратки новини

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 11

Язовиро - поредният спасител

автор:Валентин Георгиев

visibility 278

/ брой: 11

Големите чудеса в малкия Булгаристан

visibility 341

/ брой: 11

Десетте гряха на Нено Димов

автор:Ростислава Иванова

visibility 294

/ брой: 11

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ