30 Октомври 2020петък19:33 ч.

Предсрочните избори да са по старата система

/ брой: 192

автор:Дума

visibility 1361

Разликата между пропорционални и мажоритарни избори е голяма. За да се изберат народни представители по мажоритарната система, е необходимо първо, да се определят колко са на брой живущите във всяко едно населено място. Второ, държавата да се раздели на избирателни райони, които да излъчат по един народен представител. Това е трудна и трудоемка работа. Кой ще определя членовете на СИК и РИК? Кой ще издига кандидатурите на кандидатите и при какви условия? Нали всичко това и още куп изисквания трябва да бъдат описани в една система, която да бъде приета като закон?
Хората не вярват на партиите, но в целия свят чрез тях се управлява. Какво може да се получи в България, ако послушаме тези, които предлагат мажоритарната система. Партиите ще предложат свои кандидати. ГЕРБ е единствената партия, която има много пари. Грабиха и продължават още да грабят. Цветанов ще мине и ще купи циганските гета и отделни кметове. Някои от бизнесмените ще си пуснат парашутисти в селските райони и ще си избере свой народен представител. Малките партии, които нямат пари и влияние, ще останат извън политическия живот. Какво ще се получи е ясно: ГЕРБ ще си купи най-много представители, БСП и ДПС ще минат бариерата, но с малко представители и отделни единици представляващи отделни бизнесмени. Хаосът ще бъде неописуем. Ще се загубят още няколко години и България ще се зарови още по на дълбоко в тинята. Докога ще правим "проба-грешка"?
Считам, че е правилно, да се проведат изборите по старата система. Да се състави Народното събрание, да се избере правителство, да се обсъди този въпрос и да се вземе решение, съгласувано с международните органи. В това време ще се изяснят броят граждани в отделните населени места и ще се избистрят становищата на отделните партии. Така ще бъдат подготвени и проведени следващите избори с новата мажоритарна система, която ще бъде обстойно обсъдена. Да се съобразим с народната поговорка "Бързата кучка, слепи ги ражда".

Христо СОТИРОВ

Андон Балтаков оттегли оставката си

автор:Дума

visibility 1

Корнелия Нинова е в болница с коронавирус

автор:Дума

visibility 82

Станислав Владимиров е кмет на годината

автор:Дума

visibility 62

ЕК не преговаря с Русия и Китай за доставка на ваксини

автор:Дума

visibility 33

Цунами край Измир след мощния трус

автор:Дума

visibility 73

7 по Рихтер удари Турция

автор:Дума

visibility 161

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 143

Датата

автор:Дума

visibility 183

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ