24 Януари 2022понеделник00:29 ч.

ново:

Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България Конгресът не прие оставката на Корнелия Нинова *** Румен Радев: В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя *** Александър Симов: Не смятам, че БСП е идейно променена *** Крум Дончев: Най-голямата ценност на БСП са членовете ѝ, а тяхното мнение е закон *** "Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

снимка Михаела Катеринска

Предвидени са 750 млн. лв. за компенсация на парите на възрастните

/ брой: 9

автор:Дума

visibility 538

Ръст на всички пенсии от 1 юли с 6,1% предвиждат от правителството. Това ще стане при прилагането на т.нар. швейцарско правило, обяви по време на изслушване в Народното събрание министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. На упреците от ГЕРБ, че не се е случил обещаният от правителството ръст на пенсиите, Гьоков многократно обясни, че объркването идва от смесването на пенсиите с плащанията, като второто включва пенсия плюс КОВИД-добавка. Той бе категоричен, че няма пенсионер с по-ниска пенсия от декемврийската. Увеличението на пенсиите е средно 12,5% за всички пенсионери (средно по 61,25 лв. - б.а.), а не по 12,5% за всеки. Пояснено беше, че и пенсиите на починалите съпрузи се преизчисляват, като от тях се вземат 26,5% и се добавят към пенсиите на преживелия съпруг.

В повечето случаи по-ниските плащания през този месец се дължат на намаляването на КОВИД- добавката от 120 на 60 лева. Това е причината 1 068 100 пенсионери да получават по-малък общ сбор от пенсия плюс добавка. Гьоков обясни, че с намаление или без промяна са пенсиите на 945 души, за които има грешно подадена информация и на този етап не са преизчислени. От думите на социалния министър стана ясно, че са заделени 750 млн. лв. за компенсация на пенсионерите. 

Гьоков обясни, че е решено да се изплати еднократна сума на пенсионерите, чиито доход е по-малък през януари. Въпросната сума ще бъде разликата между дохода им през декември и януари. Първите плащания ще се направят с пенсиите за февруари, като хората ще получат парите и за януари, и за февруари. "През следващите месеци ще се изплащат с пенсиите за съответния месец и плащането като цяло пенсия плюс КОВИД-добавка ще е равно на декемврийското", обясни Гьоков. 

В отговор на въпроса на депутата от "БСП за България" Вяра Емилова за по-дългосрочно решаване на проблема с пенсиите Гьоков припомни, че от левицата неведнъж са повдигали въпроса за преизчисление на пенсиите на база актуален осигурителен доход. Личното ми мнение е, че следва да предприемем тази мярка от началото на юли 2022 г. и едва след това да търсим възможности за устойчиво решение в пенсионната система, заяви министърът.

Драгомир Стойнев припомни, че разликата в пенсията на учител, пенсионирал се 2002 г., и на друг, пенсионирал се през 2015 г., стига до 300 лв. Ако искаме да върнем доверието в осигурителния модел, трябва да подпомагаме осигурявалите се хора, които изпълняват критериите, заяви Стойнев.

Депутати предложиха КОВИД-добавките да се плащат от Агенцията за социално подпомагане, но тъй като не може лични данни да се прехвърлят по служебен път от едно ведомство в друго, подобна стъпка от една страна ще усложни работата на социалното подпомагане, а от друга - пенсионерите трябва да подават заявления.

Студ в Гърция: Температурите достигнаха -17 градуса

автор:Дума

visibility 188

Русия арестува хакери, издирвани в САЩ

автор:Дума

visibility 432

Сняг и минусови температури сковаха Северна Гърция

автор:Дума

visibility 432

Защо гласувахме в ООН за Истанбулската конвенция?

автор:Дума

visibility 1605

/ брой: 14

Диагнозата на думите

автор:Дума

visibility 582

/ брой: 14

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ