07 Декември 2019събота19:22 ч.

От редактора

Пременил се Илия пак в тия

/ брой: 64

автор:Борис Данков

visibility 6899

Новата шефка на Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра" г-жа Светла Димитрова решила да промени названието на комплекса в Музей на открито "Етър". И защо? Ами защото новото название изчерпвало съдържанието на музея и свързвало наименованието на институцията директно с подобни институции в... Европа. Имало и други аргументи в полза на новото име, което щяло да бъде "в интерес на Габрово". Госпожа директорката щяла да направи предложение за смяната на наименованието на "Етъра" пред габровските общинари. Щяла да напише и писмо до Вежди Рашидов, тъй като културното ведомство ръководело методически архитектурно-етнографския комплекс.
С една дума - нов шеф и ново име на емблематичния етнографски музей. Може би за да изглежда, че всичко започва "на ново" и едва ли не отначало. Да, но преди г-жа Димитрова "Етъра" е управляван и от други, не по-малко амбициозни директори. Да не забравяме, че този национален музей на възрожденските ни занаяти бе създаден от една личност като Лазар Донков. Може би тъкмо по тази причина С. Димитрова е заимствала подхвърлената още при създаването на "Етъра" реплика от него, че това ще бъде един "музей на открито". Да, но именно самият Лазар Донков е кръстникът на "Етъра", когато през 1966 г. го назовава Етнографски парк-музей. Едва по-късно е наложено наименованието Архитектурно-етнографски комплекс. Не е сериозен аргумент и настояването за директна връзка с "подобни институции в Европа". Нима има нещо, което налага да бъде плагиатствано част от названието на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ)? Ако е така, би трябвало всички етнографски музеи в Европа, подобни на "Етъра", да бъдат назовани "музеи на открито". Колкото до съвременната етнография, нейното място не трябва ли да е в някой съвременен музей...
И това ли е най-голямата грижа на един нов шеф на такъв музей като "Етъра"? През 80-те години на миналия век музеят ежегодно е бил посещаван от около половин милион туристи, а през последните години е налице тенденция към трайно намаляване на посетителите. С години не се прави почти нищо за така необходимата приемственост в развитието на музея. Както се казва: Пременил се Илия пак в тия. 
 

Протести блокираха Франция

автор:Дума

visibility 16

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 207

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 131

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 312

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 911

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 385

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 408

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ