19 Май 2021сряда05:55 ч.

Снимки ДО - Стара Загора

Премиера на балета "Спящата красавица" на старозагорска сцена

/ брой: 72

автор:Дума

visibility 466

Дългоочакваната премиерата на балета "Спящата красавица" от П. И. Чайковски ще се състои на 16 и 23 април от 19 ч. на сцената на Старозагорската опера. "Спящата красавица" се смята за най-красивата балетна музика, композирана от Чайковски, и се превръща в един от най-известните балети от световния класически репертоар. Наред с балетните шедьоври на великия композитор "Лебедово езеро" и "Лешникотрошачката", "Спящата красавица" присъства задължително в репертоара на всеки авторитетен световен театър. Поставено през 1890 г. за първи път на сцената на Мариинския театър в Санкт Петербург, до днес това заглавие е сред най-любимите балети на малки и големи. Приказката на Шарл Перо, представена чрез езика на танца, увлича с великолепната си музика, виртуозност на танца, както и с многообразието от приказни персонажи, което освен танцовото предизвикателство предлага и ярки актьорски изяви. "Спящата красавица" е балет, който се възприема от публиката с лекота, има естествен образователен характер и не на последно място акцентира върху утвърждаването на човешките ценности.

Балетът "Спящата красавица" на Старозагорската опера е поставен в класически стил, хореографията е на базата на гениалната интерпретация на Мариус Петипа. Постановката и режисурата са на големия руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов, който дойде в Стара Загора по покана на примабалерината Силвия Томова - художествен ръководител на балета, научи ДУМА от Сийка Лапачка, пиар на операта. Спектакълът ще бъде представен в съпровод на живо на оркестъра под диригентството на маестро Владимир Бошнаков. Декорите на "Спящата красавица" са дело на именития художник-сценограф Иван Токаджиев, а приказните костюми проектира Мария Блажева, за която това е третата постановка на "Спящата красавица" (през 2004 и 2014 г. е авторка на костюмите за постановките на Националния балет в София).

"Спящата красавица" е четвъртото голямо класическо балетно заглавие, което влиза в репертоара на талантливата балетна трупа на Старозагорската опера. В спектакъла участва цялата многонационална балетна трупа, която през последните творчески сезони бележи изумителен скок в своето професионално израстване. Постиженията на младата трупа под ръководството на примабалерината и педагог Силвия Томова са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България.

В ролите на Аврора и принц Дезире на 16 април ще танцуват примабалерината и носителка на "Кристална лира" Анелия Димитрова и Каито Такахаши, Мартина Префетто ще бъде Фея Люляк, Франческо Бориело ще се превъплъти в ролята на злата фея Карабос. На 23 април Мартина Префетто и Фредерико Пинто ще се представят в ролите на Аврора и принц Дезире, а в ролята на Фея Люляк - Клара Ферер, Ромина Славова ще бъде Фея Карабос. Синя птица и Флорина ще изпълнят Томоки Ишиго и Акари Мориматсу (16 април) и Фиорди Лоха и Кодзуе Донака - на 23 април.

Още преди да започне да пише балета "Спящата красавица", Чайковски е уговорил и работил всички танци - валс, буре, полка, марш, фарандола и т.н., заедно с Петипа. Това е балетът, който ясно демонстрира нивото на една трупа. В него Чайковски и Петипа разработват балетния симфонизъм, няма танци, които органично да не са свързани с основното действие, всичко е подчинено на една идея, която протича от началото до края, няма нищо външно и пришито. Музиката на Чайковски е съвършена, толкова чиста и наситена с разнообразни емоции. Петипа долавя образите в музиката и ги претворява гениално в движение.

При провеждането на спектаклите ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки, съобщават от операта.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ