18 Юни 2021петък11:10 ч.

Премиерът в сянка

/ брой: 146

автор:Веселка Венкова

visibility 3589

Отново в компанията на посланика на САЩ у нас, Негово превъзходителство Джеймс Уорлик, премиерът Борисов ще присъства днес на откриването - разбирай ще открие, търговски комплекс Shell и Макдоналдс край пернишкото с. Студена. Този път в групата са и посланикът на Великобритания Стийв Уилямс и посланикът на Холандия Карел ван Кестерен. Shell е холандска компания. Дипломатът на Нейно Величество ще нагледа родния край на президента.
А г-н Уорлик просто вече придружава българския министър-председател във всекидневната му работа. Неотлъчно. Дори напоследък се изказва по-често от Бойко Борисов не само по вътрешнополитически, но и по обществени въпроси. Като за съботния гей парад например - посъветва ни "да прегърнем различията и да насърчим толерантността". Може би е имал предвид и нашата толерантност към вече натрапчивото му присъствие навсякъде. И във всичко. Взе да става някак недипломатично. Помним и други щатски дипломати, които обичаха българския народ дори повече от премиерите му. Преди 20 години един от тях дори бе незабавно отзован, защото си позволи да изрази публично мнението си, че в Москва нещата ще се оправят много преди българските...
Та като стана дума за "премиера в сянка", вчера посланик Уорлик бе на срещата с инвеститорите в "Шератон". Да напомняме ли тупането по масата за съдебната ни система? Неотдавна даде "експертна" оценка и за римската археология в центъра на столицата. Понеже в неколкостотингодишната му родина на всяка крачка - стар римски град. Непрекъснато някъде присъства, съветва, наставлява, заклеймява.
На пръв поглед не е лошо. Съветник, безплатен, така да се каже. Съучастник в "процесите", който на мига "откликва" на всеки по-мек поглед или ръкостискане. Ала чак толкова ачик не е било, казват хора, чели повече от времето на генерал Каубарс след Освобождението до днес. Дори Виктор Шарапов, за когото се говореше, че е в дъното на Десетоноемврийския "преврат", го е правел някак по-скрито.
Не че щяхме да знаем, дори да е било явно. Тогава България беше една ужасно тоталитарна държава, медиите (държавни) препечатваха сводките на БТА, а Бойко Борисов още работеше под шапката на МВР и дори не е сънувал, че един ден ще сложи пагони на генерал-лейтенант.
А ако става дума за доверие, ами то българските граждани, твърдят социолозите, имат по-голямо доверие в премиера си от г-н Уорлик, който го държи изкъсо на всяка крачка. Да не си на мястото на Борисов. Той, горкият, се ласкаеше в началото от това "внимание", ама нещо взе да нервничи. Вчера за едната стъпка при влизането му в зала "Сердика" Уорлик да го изпревари.
Не знам по какви канали върви дипломатическата информация, но ми идва вече да драсна два реда в сайта на президент Обама. Знам, че ще ми отговорят. А и последици може да има. Щото Задунайска губерния не можахме да станем, ама 51-ви щат, или поне част от многобройните американски територии, вече сме.

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 298

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 603

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 428

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 456

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 287

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ