07 Април 2020вторник14:56 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Сцена

Премиери за малки и големи в Театър "Възраждане"

Философско размишление по Чехов и класическата детска приказка за трите прасенца влизат в репертоара на трупата

/ брой: 230

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 864

Две са събитията, с които екипът на Театър "Възраждане" ще зарадва вярната си публика - приказка за малките и бутиково, философско размишление за големи, научи ДУМА от Ваня Ангарева. 

Премиерата на "Трите прасенца" - за най-младите зрители, е на 7 декември от 11 и 12.30 ч., следващите представления са на 28 декември в същите часове. Драматизацията, режисурата и сценографията са на Христо Ботев Станчев. Помощник-режисьор е Теменужка Драганова, музика Развигор Попов, хореография Елизабет Якимова. Участват Ивет Радулова, Виттория Николова, Донка Аврамова-Бочева, Боян Младенов, Жана Рашева, Костадинка Аратлъкова, Саня Борисова, Христо Ботев Станчев.

Историята е английска народна приказка, но се е появила като басня. Тя използва литературното правило за три, изразено в случая като "контрастираща тройка", тъй като тухлената къща на третото прасенце се оказва единствената, която е адекватна, за да устои на вълка. В световната литература, кино- и театрална драматургия съществуват много и различни вариации на приказката, която българските малчугани ще видят в една съвсем нова постановка.

Стилиян Петров е режисьорът, от когото се очаква да поднесе спектакъл-празник за сетивата и духа с премиерата на 30 ноември от 19 ч. на "За едно явление от електричеството" по повести и разкази на А. П. Чехов. Преводът е на Людмил Димитров, режисура и сценична адаптация Стилиян Петров, сценограф Венелин Шурелов, композитор Мишо Шишков-син, авторка на хореографията е Теодора Попова, костюми Елица Георгиева. Участват Мариана Жикич, Донка Аврамова-Бочева, Йордан Ръсин, Свежен Младенов, Георги Златарев, Анатоли Лазаров.

Проф. Людмил Димитров, който е консултант на проекта, представя постановката така: "Градина, сватба, самоубийство, монах, интелектуалец, който халюцинира, бивша актриса, друга жена: топоси и персонажи от несъществуваща, но автентична пиеса на Чехов.

Пиеса явление: прогнозира ситуации и мотиви, обещаващи да се родят по-късно. Тук, все още неготови, в зародиш, те привличат, препращат въображението към неуюта на себепознанието, провокират, вълнуват.

Пиеса проникновение (едновременност на проникване-и-прозрение) за живота като едноактна драма, позволяваща да почувстваме случващото се с нас в неговата предзададеност. И в неговия колапс: страстта, която не поражда взаимност, близостта, неводеща до любов. Самотата като преимущество и бреме. Ужасът от обетованото Другаде.

Битието, задвижено от светлината, насочваща вътрешното ни зрение към тъмното в нас, оголваща, предпазваща, предупреждаваща.

Електричеството на мисълта като енергиен резерв, импулс и инстинкт за животоспасяващо презареждане-прераждане.

Спектакъл, в който името на Антон (Чехов) е изкушение."

Заглавието е в афиша на театъра и на 7, 14 и 27 декември.

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 385

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 231

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 528

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 1145

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1191

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ