20 Януари 2020понеделник09:09 ч.

Сцена

Премиери за малки и големи в Театър "Възраждане"

Философско размишление по Чехов и класическата детска приказка за трите прасенца влизат в репертоара на трупата

/ брой: 230

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 506

Две са събитията, с които екипът на Театър "Възраждане" ще зарадва вярната си публика - приказка за малките и бутиково, философско размишление за големи, научи ДУМА от Ваня Ангарева. 

Премиерата на "Трите прасенца" - за най-младите зрители, е на 7 декември от 11 и 12.30 ч., следващите представления са на 28 декември в същите часове. Драматизацията, режисурата и сценографията са на Христо Ботев Станчев. Помощник-режисьор е Теменужка Драганова, музика Развигор Попов, хореография Елизабет Якимова. Участват Ивет Радулова, Виттория Николова, Донка Аврамова-Бочева, Боян Младенов, Жана Рашева, Костадинка Аратлъкова, Саня Борисова, Христо Ботев Станчев.

Историята е английска народна приказка, но се е появила като басня. Тя използва литературното правило за три, изразено в случая като "контрастираща тройка", тъй като тухлената къща на третото прасенце се оказва единствената, която е адекватна, за да устои на вълка. В световната литература, кино- и театрална драматургия съществуват много и различни вариации на приказката, която българските малчугани ще видят в една съвсем нова постановка.

Стилиян Петров е режисьорът, от когото се очаква да поднесе спектакъл-празник за сетивата и духа с премиерата на 30 ноември от 19 ч. на "За едно явление от електричеството" по повести и разкази на А. П. Чехов. Преводът е на Людмил Димитров, режисура и сценична адаптация Стилиян Петров, сценограф Венелин Шурелов, композитор Мишо Шишков-син, авторка на хореографията е Теодора Попова, костюми Елица Георгиева. Участват Мариана Жикич, Донка Аврамова-Бочева, Йордан Ръсин, Свежен Младенов, Георги Златарев, Анатоли Лазаров.

Проф. Людмил Димитров, който е консултант на проекта, представя постановката така: "Градина, сватба, самоубийство, монах, интелектуалец, който халюцинира, бивша актриса, друга жена: топоси и персонажи от несъществуваща, но автентична пиеса на Чехов.

Пиеса явление: прогнозира ситуации и мотиви, обещаващи да се родят по-късно. Тук, все още неготови, в зародиш, те привличат, препращат въображението към неуюта на себепознанието, провокират, вълнуват.

Пиеса проникновение (едновременност на проникване-и-прозрение) за живота като едноактна драма, позволяваща да почувстваме случващото се с нас в неговата предзададеност. И в неговия колапс: страстта, която не поражда взаимност, близостта, неводеща до любов. Самотата като преимущество и бреме. Ужасът от обетованото Другаде.

Битието, задвижено от светлината, насочваща вътрешното ни зрение към тъмното в нас, оголваща, предпазваща, предупреждаваща.

Електричеството на мисълта като енергиен резерв, импулс и инстинкт за животоспасяващо презареждане-прераждане.

Спектакъл, в който името на Антон (Чехов) е изкушение."

Заглавието е в афиша на театъра и на 7, 14 и 27 декември.

И във Волуяк протестират заради липсата на вода

автор:Дума

visibility 164

Синдикалистка изнудвала директори с подписка

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 12

Нови течове по водопровода в Шумен

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 12

Италианските боклуци били за ТЕЦ "Бобов дол"

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 12

Готвят нов стандарт за кюфтета и кебапчета

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 12

Разнобой във властта за хазарта

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 12

Още 200 млн. лв. държавен дълг

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 12

АЕЦ "Козлодуй" пред кадрова криза

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 12

Берлин не иска "втора Сирия"

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 12

Тръмп: Импийчмънтът е незаконен

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 12

Путин е против власт до живот

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 12

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 317

/ брой: 12

100-години Шуменска комуна

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 12

Сага с начало и без край

автор:Въто Христов

visibility 182

/ брой: 12

Драма за милиарди

автор:Любомир Калев

visibility 212

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ