24 Юни 2021четвъртък15:44 ч.

Прежалените

/ брой: 155

автор:Боряна Костова

visibility 2400

От вторник започна изплащането на осъвременените пенсии. То мина почти незабелязано от медиите ни, захласнати в резултатите от референдума на Ципрас. И докато повечето злорадо коментираха очакванията как Европа най-сетне ще го застави да ореже тлъстите пенсии на гръцките пенсионери, надеждите за човешки живот на българските им връстници за пореден път бяха порязани от кабинета на Борисов. Да увеличиш крайно ниските пенсии у нас с по 3 или 6 лева обаче не е просто измиване на ръцете от грижата за възрастните, а жестока гавра с хората, ограбвани систематично от "демократичните" правителства и приятелските им кръгове. Защото днешната жалка средна пенсия от 315 лв. не е резултат на мързел и клинчене от работа, нито от скрити под дюшека от работника осигуровки. Тя също е резултат от престъпното раздаване "на порциите" между бизнеса и властта повече от 20 години.
И какво ревете, нали ви повишаваме пенсиите по златното швейцарско правило, оправдават се управляващите. Което ще рече - с половината от инфлацията и половината от ръста на осигурителния доход - по сегашната сметка с 1,9 на сто. Ужасно е малко, нали?! В Швейцария това правило може да работи перфектно и да удовлетворява хората, ама там е съвсем друга базата. Нека не забравяме, че страната е световен лидер по сигурност на пенсионерите, тя им предоставя най-добрите условия за живеене. Данни от сайта на посолството й у нас показват, че минималната пенсия за старост е 14 100 швейцарски франка (26 497 лв.), а максималната - 28 200 швейцарски франка (52 994 лв.), съпътствани от още придобивки. Е, при такива доходи дори 1 процент е прилично увеличение. А в България то е с 2 лв. при социалната пенсия за старост (става 115,15 лв.), с 2,94 лв. при минималната (става 157,44 лв.), при средната - с малко над 6 лв. (става 321 лв.)
Дори и така, по покупателна способност те са по-ниски от тези през 1989 г., като разликата при средната пенсия е 10 на сто, твърдят от Центъра за либерални стратегии. Под прага на бедността са повече от половината или 1,2 млн. от пенсионерите. Такава мизерия няма и в най-изостаналите страни в Африка. В най-бедната държава - Габон, минималната пенсия е 194 евро, а в Уганда живеят с 375 долара месечно. Лошото е, че и прогнозите за близкото бъдеще тук също не са хубави. Според тях през 2016 г. пенсиите ни ще се индексират с 2,4 на сто, а през 2017-а с 2,8 на сто. Сиреч, политиката на жалкото съществуване ще продължава. Явно до пълно изтребване.
Не съм фокусник! - разгневи се при дебатите по пенсионната му "реформа" социалният министър Ивайло Калфин на искането на "Атака" минималната пенсия да се вдигне на 500 лв. Такъв моментален скок сигурно няма как да стане при сегашната дупка в бюджета на НОИ. Но министърът би могъл поне да се вслуша в идеите на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ как може да се позапълни финансовата бездна или поне да се спре нейното разширяване. Да се вдигне с 2 на сто пенсионната вноска и тази за безработица още от 1 януари 2016 г. и да се закове осигурителният таван в размер на 10 минимални заплати, предлага алтернативен проект, внесен от коалицията. Това ще донесе допълнителни приходи от 970 млн. лв. в ДОО, уточни Корнелия Нинова. Преизчисляването на сегашните пенсии и увеличаването им наведнъж с 10 процента е напълно възможно, тъй като ще струва около 800 млн. лв., са изчислили от левицата. Тя е категорично против "реформата" на Калфин, която налага вдигане на възрастта и стажа за пенсиониране. Да навъртиш 40 години стаж при съществуващия голям дял сива икономика е почти "мисия  невъзможна", са част от възраженията. Аргументите на социалният министър пък са, че двете мерки ще освободят държавата от  1 млрд. лв. субсидии, които сега дава на НОИ, а парите ще се използват за големия скок в размера на бъдещите пенсии. Ако не ги грабне бат'Бойко за магистрали.
Ама и по други причини скокът май няма да се състои. През 2037 г., когато Калфин очаква средна пенсия от 1600 лв., дефицитът в ДОО ще достигне 1,2 на сто от БВП, твърди Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Значи пак ще зейне дупка. И току-виж пак се наложило да увеличаваме стажа и възрастта...
Междувременно, докато всички са се вторачили в пенсионната реформа, военният министър си оплете кошницата. Правителството, в което вицепремиер е и Калфин, му даде мандат да закупи нов тип изтребители. Както се похвали самият Ненчев, ставало дума за цяла ескадрила. Разбра се, че договорът ще бъде за 16 изтребители F 16. Според военни специалисти това ще ни струва над 1,5 млрд. лева. Комисионите при такива сделки са най-малко 20 процента...
 А понеже от пенсионерите няма келепир - нито пускат сухо под масата, нито потупват по рамото в Брюксел и Вашингтон, те са последна грижа за управниците. Дори след затворниците, бежанците и бездомните кучета. И който оцелее, оцелее, другите - Бог да ги прости!   

София ще е без нощен транспорт до есента

автор:Дума

visibility 37

БСП ще настоява 1% от БВП да се отделя за култура

автор:Дума

visibility 67

Избирателите в Смолянско - изнудвани и наплашени

автор:Дума

visibility 104

Парно и топла вода поскъпват драстично

автор:Дума

visibility 149

Евростат: Храната в България е скъпа, алкохолът - евтин

автор:Дума

visibility 351

/ брой: 119

КЕВР се оправда за цената на водата

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 119

Съдът спря смяната на шефовете на "Автомагистрали"

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 119

Британски кораб провокира Русия

автор:Дума

visibility 342

/ брой: 119

Лидери на каталунските сепаратисти, помилвани от Мадрид

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 119

Ахмети преговарял за смяна на химна на РСМ

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 119

ООН вещае пагубни климатични промени

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 119

Пак свинско със зеле

автор:Ева Костова

visibility 332

/ брой: 119

Георги Кадиев "хвърли ръкавица" на Красимир Вълчев

автор:Таня Глухчева

visibility 429

/ брой: 119

Най-дългият ден

автор:Лозан Такев

visibility 219

/ брой: 119

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ