07 Юни 2020неделя10:38 ч.

Президентът Румен Радев смята, че машинният вот ще намали недействителните бюлетини. Той призова изборните правила да бъдат ясни поне 6 месеца преди деня на вота и поиска да се мисли за активна регистрация и въвеждане на дистанционно електронно гласуване

Президентът настоя за по-тежки санкции при купен и корпоративен вот

Румен Радев се надява 6 месеца преди следващите избори правилата за гласуване да са изяснени

/ брой: 237

автор:Павлета Давидова

visibility 816

Призив за по-големи санкции при купен и корпоративен вот отправи Румен Радев. Държавният глава покани на "Дондуков" 2 експерти и представители на ЦИК, ГРАО и "Информационно обслужване"(ИО), за да обсъдят проблемите при провеждането на избори и изборното законодателство. Основните констатации и предложения Радев ще представи на предстоящата си среща с партии и институции. Стана ясно, че президентът е получил подробни доклади за последните избори от МВР, ДАНС и прокуратурата. 

"Най-трудно е да преодолеем корпоративния и купения вот. Усещането на хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска държава в XXI век. Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията - и при административните, и при криминалните престъпления. Това е престъпление срещу демокрацията, то променя вота на гражданите", обоснова се президентът.

"Идеални избори няма и няма универсални правила за тях. Нормално е да има проблеми, но не е нормално, когато те излизат извън общоприета рамка, както се случи на последните местни избори. Трябва да си извлечем поуки", каза Радев. Той отново изтъкна неприемливо високия процент недействителни бюлетини, многото сгрешени изборни книжа, разминаванията в изборните списъци и неспазването на закона от социологически агенции и медии, които влияят на избирателите с прогнозни данни.

Президентът попита какво означава недействителна бюлетина - невнимание, погрешно задраскване или друго като манипулация на членовете на СИК. Мотив за въпроса му се оказаха клипове в интернет с напътствия как бюлетини за неудобен кандидат или партия да се правят невалидни. Той отбеляза, че масово грешките идват заради отбелязването на преференция, а не на партия. Според него решението е въвеждането на машинен вот. Освен това Радев иска резултатите от различните избори да излизат в един и същи формат, за да може хората да се ориентират по-лесно.

Председателката на ЦИК Стефка Стоева изтъкна, че част от грешките се дължат на протестен вот. По думите й проблеми създават честите промени в изборното законодателство. Тя и шефът на ИО Михаил Константинов влязоха в спор колко процента са сгрешените бюлетини и има ли разлика с предходни подобни избори.

Константинов смята, че броят на недействителните бюлетини ще спадне, ако се отворят "достатъчен брой чували" и се вземат законови и организационни мерки. От ЦИК подчертаха, че до приключването на съдебните жалби нямат право да пипат изборните книжа. Извадката след отварянето на чувалите трябва да бъде точна и ясна, за да има смисъл от нея, включи се вицепрезидентът Илияна Йотова. Според нея заради манипулирания вот гражданите губят доверие в избирателната система, което води и до ниска избирателна активност.

Радев се възмути, че в бюджет 2020 няма изрична позиция за закупуване на машини. Откъде и как ще се осигури финансирането, попита той. Според него процесът трябва да започне в началото на следващата година, за да има достатъчно време за сертифициране и тестване на машините, така че всичко да е готово 6 месеца преди следващия вот.

Константинов опита да отхвърли идеята за машинен вот, като обяви, че 24% от избирателите не са ползвали компютър. Радев обаче апострофира, че всички се справят много добре, като теглят от банкомат, а процедурата е сходна при тази с техниката за гласуване. Президентът смята, че трябва да се ускори работата по въвеждането и на електронно дистанционно гласуване.

Президентът попита ГРАО колко време ще отнеме въвеждането на активна регистрация. Венцислав Петров не конкретизира, но обясни, че има варианти как това да стане. Според него обаче с тази трудоемка задача ще бъдат натоварени предимно общинските администрации. По мои наблюдения практиката в страната е, че когато им се вмени поредното задължение, то не се финансира, скептичен бе той.

43 са новите случаи на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 136

Топло с кратък дъжд

автор:Дума

visibility 94

Испания отваря нощните клубове

автор:Дума

visibility 156

Нови 125 заразени c коронавирус в Македония

автор:Дума

visibility 191

Хиляди на протест срещу расизма в Лондон

автор:Дума

visibility 187

Датата

автор:Дума

visibility 276

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 989

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ