13 Юни 2021неделя09:09 ч.

Стефан Янев

Президентът назначи професионалисти

Стефан Янев е служебен министър-председател, вицепремиери са Гълъб Донев, Бойко Рашков и Атанас Пеканов

/ брой: 89

автор:Дума

visibility 926

Служебен кабинет, съставен от признати експерти, назначи президентът Румен Радев. Министър-председател в следващите месеци ще е секретарят на държавния глава по сигурност и отбрана Стефан Янев, който отговаряше за МО в предходния служебен кабинет. Трима ще са вицепремиерите - Гълъб Донев поема труда и социалната политика, Бойко Рашков - обществения ред и сигурността, а Атанас Пеканов - управлението на евросредства.

Преподаватели от наши и чужди университети попълват кабинета. Правосъдното министерство е поверено на проф. Янаки Стоилов, здравното - на д-р Стойчо Кацаров, министър на образованието е проф. д.х.н. Николай Денков.

Дипломати от кариерата, шампион по петобой и специалисти с научни степени допълват служебното правителство.

Президентът Румен Радев издаде указ и назначи служебния кабинет, който ще управлява до провеждането на предсрочните парламентарни избори. Датата на новия вот официално е 11 юли, а парламентът ще бъде разпуснат днес. Тази сутрин Радев официално представя приоритетите пред новото правителство и служебния министър-председател Стефан Янев. 

Вицепремиер по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика ще бъде Гълъб Донев. Той също идва от "Дондуков" 2, където досега бе секретар на президента, в предходния служебен кабинет отново бе министър. Между 2014 г. и 2016 г. пък бе социален зам.-министър, заемал е редица ръководни постове в НОИ, МТСП и др. Вицепремиер с ресор обществен ред и сигурност ще е доц. Бойко Рашков, който има дългогодишен юридически стаж и бе член на правния съвет към президента. Той ръководи катедра "Наказателноправни науки" в Юридическия факултет на УНСС. Рашков е оглавявал Националната следствена служба и Специализираната следствена служба, бил е член на ВСС, народен представител в 39-то НС, зам.-министър на правосъдието и председател на Националното бюро за контрол на СРС. Атанас Пеканов ще е вицепремиер с ресор управление на европейските средства. Той е икономист от Австрийския институт за икономически изследвания и докторант във Виенския икономически университет, където преподава. Работил е в Европейската централна банка, участва в Съвета за икономическо и социално развитие към президента.

Националният съвет на БСП одобри номинацията на Янаки Стоилов и така преподавателят по право в СУ "Св. Климент Охридски" и в ПУ "Паисий Хилендарски" ще бъде правосъден министър. Той е член на НС на БСП, народен представител в няколко парламента, бил е ръководител и член на българската делегация в ПАСЕ и в Интерпарламентарния съюз.

Министър на финансите ще бъде харвардският възпитаник Асен Василев. Той бе служебен министър в правителството на Марин Райков през 2013 г., където отговаряше за икономика, енергетика и туризъм. Икономическото министерство е поверено на още един харвардски възпитаник - предприемача Кирил Петков.  Енергетиката остава за ботевградчанина Андрей Живков, който има богат опит в столичното Електроразпределение, а по-късно и в ЧЕЗ.

Д-р Стойчо Кацаров поема здравеопазването. Той има два мандата като депутат в 38-то и 39-то НС от листата на ОДС, бил е областен управител на Софийска област, а от април 1999 до 2001 г. - зам.-министър на здравеопазването. Образованието ще бъде поверено на международно признатия проф. д.х.н. Николай Денков, който е член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea. Денков също бе част от предходния служебен кабинет на Радев, а от 2014 до 2016 г. е бил зам.-министър на образованието. 

Отбраната поема дългогодишният дипломат от кариерата Георги Панайотов. Московският възпитаник е бил постоянен представител на България към ООН и е заемал редица ръководни постове в наши посолства. МВнР също е поверено на дипломат от кариерата - Светлан Стоев, който постъпва във външно още през 1985 г. и оттогава е заемал различни постове, включително и посланически, от януари е извънреден и пълномощен посланик на България в Кралство Дания.

Две са жените в служебния кабинет - доц. д-р архитект Виолета Комитова ще отговаря за регионалното развитие и благоустройството, а доц. Стела Балтова за втори път е решението на Радев за служебен министър на туризма.

Министерството на културата е поверено на проф. Велислав Минеков  който е преподавател по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие и реставрация в България, Германия, Турция и ОАЕ. Той бе и едно от лицата на протестите миналото лято.

Асен Личев ще отговаря за околната среда и водите, 25 години е работил в МОС и МОСВ, има над 12-годишен стаж като шеф на дирекциите по водите. 

За втори път Румен Радев избира проф. д-р Христо Бозуков да поеме МЗХГ. Той беше и зам.-министър на земеделието в правителството на Пламен Орешарски, а от 2018 г. е член на Съвета за икономическо и социално развитие към президента.

Георги Тодоров ще е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а многократният републикански шампион по плуване и модерен петобой Андрей Кузманов ще е министър на младежта и спорта.

В пандемията българите са спрели да спестяват

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 110

Започва работа по закон за кооперирането

автор:Дума

visibility 546

/ брой: 110

Нови рокади под шапката на МЗХГ

автор:Дума

visibility 540

/ брой: 110

Гърция модернизира граничната защита

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 110

Европарламентът гласи съд за Еврокомисията

автор:Дума

visibility 538

/ брой: 110

Путин: Украйна в НАТО е червена линия за нас

автор:Дума

visibility 765

/ брой: 110

Кратки новини

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 110

Преклонена главица...

автор:Валентин Георгиев

visibility 716

/ брой: 110

Поредната издънка

автор:Мая Йовановска

visibility 726

/ брой: 110

Босият президент или кой е Педро Кастийо

автор:Таня Глухчева

visibility 424

/ брой: 110

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ