03 Юли 2020петък22:25 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Президентът поиска смяна на приоритетите и реална демокрация

автор:Дума

visibility 1710

Пътят към успеха на българската демокрация минава през промяна на основните приоритети на властта, устойчиви и дългосрочни реформи и истинско разделение на властите в една реална демокрация. Това са част от водещите послания в отчета на президента Румен Радев, който той даде по повод 3 години от мандата му като държавен глава.

Демократични институции

Президентската институция продължи да отстоява правовата държава и интересите на гражданите, да задава дневния ред по важни обществени теми, да стимулира дебата между институциите и гражданите, да обединява около обществено значими каузи, да работи за модерното развитие на България, да отстоява българския интерес, коментира Радев. Той бе категоричен, че институциите трябва да бъдат предвидими и с ясни приоритети.

Борбата с бедността и неравенството

Президентът изброи, че част от въпросите са свързани с колабирането на цели обществени системи, защо се унищожава българската природа и защо живеем в криза от криза, а бедността и неравенствата продължават да се задълбочават и защо България продължава да се топи.

Липса на суверенитет, еднолична власт

В отчета си от миналата година ясно заявих, че каквито и икономически и социални модели да прилагаме, усилията за повишваане на качеството на живот ще бъдат обречени, ако не се извърши най-важното. Промяна на политическата среда и на начина на управление. Посочих и основните проблеми пред българската държавност - липсата на върховенство на закона и реално разделение на властите, безнаказани корупция и престъпност, задушена свобода на словото, лобистко законодателство и елиминиране на гражданите от този процес, който в последните дни продължава. Липса на прозрачност, отчетност и отговорност в управлението, еднолично разпореждане с бюждета и обезличаване на институциите. Отслабен суверенитет. За съжаление допуснахме през годината тези проблеми да се задълбочават и в момента консумираме видимите резултати, продължи Радев.
Допуснахме и опорочаване на изборния процес и все по-силно срастване на партия с държава, подчерта още държавният глава.

Аз имам високи амбиции за България, ние можем и ние трябва да превърнем България в нормална, демократична европейска държава, обясни президентът.

Реформи, образование, демография

Според него пътят към успеха започва със свалянето на розовите очила, за да не се спъваме в проблемите. Президентът отбеляза, че имаме нужда от дългосрочни решения и реформи. Най-важният залог за бъдещия ни успех това е инвестицията ни в хора, уточни Радев и призова обазованието да се превърне в основен приоритет на всяко управление. Той уточни, че в рамките на КСНС ще търси консенсусни решения със законодателна и изъплнителната власт и парламентарно представените партии за законови, организационни и финансови механизми в три основни области: образование, детско здравеопазване и стимулиране на младите семейства.
Ако Перник е провалът, който доведе до водната криза, то резултатът (на учениците в теста) PISA e същото в образованието, каза президентът.
 
Правовата държава

В тази критична обстановка мой основен приоритет ще продължава да бъде отстояването на правовата държава и укрепването на държавността. Ще продължавам да работя за върховенство на закона, разделение на властите, права на гражданите, свобода на собствеността, каза още Румен Радев. Затова ще положа усилия в няколко важни направления. На първо място - възстановяване на доверието в изборния процес чрез своевременни и рационални законови промени - 100 % машинно гласуване с цел елиминиране на недействителните бюлетини, грешките и машинациите в броенето и оформянето на резултатите, чрез ограничаване на купения и контролиран вот. Ще продължа с дебата за иницииране на промени в Конституцията, целящи повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт, подобряване на баланса между инстититуциите, катогоричен бе той. Ще продължа и с усилията си в борбата срещу корупцията, като бъда бариера пред лобисткото законодателство. Ще продължа да посочвам институции и решения, които генерират условия за създаване на корупция. Ще съдействам с всички средства КПКОНПИ да се превърне в ефективен орган с активни механизми и инструменти за установяване на несъответствие между доходи и разходи. Да настоявам за въвеждане на електронно управление като фактор за повишаване на прозрачността. По националната сигурност мой основен прироитет - ще продължа да работя за хармонично развитие на отбраната, за пълноценна реализация на проектите за модернизация, коментира още Радев.

Външна политика

Във външната политика ще продължа да се ръководя от заложените в Конституцията цели. Ще продължа да работя за привличането на чуждестранни инвестиции. Разбира се, за защита на правата на българските общности зад граница и тяхното духовно приобщаване към Родината. Това са все приоритети в рамките на моите конституционни правомощия, уточни президентът.

Срастването на партия и държава

По време на своя отчет държавният глава за пореден път разкритикува управляващите за липсата на върховенство на закона и разделение на властите, за корупцията и проблемите със свободата на словото, едноличното разпореждане с бюджета и обществените поръчки.
Налице е все по-силно срастване на партията с държавата, каза Радев. Той допълни, че ще работи за укрепването на правовата държавата и свободата на словото. Ще работя за въвеждане на 100% машинно гласуване и ограничаване на купения и контролирания вот, каза президентът.

В отговор на въпрос дали вече е свалил доверието си от правителството, Радев каза, че би имал много по-високо доверие в кабинета, ако неговата цел не е просто да доизбута мандата си.

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 320

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 474

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 470

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 210

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1069

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ