20 Февруари 2020четвъртък04:55 ч.

Здраве

При депресия никотинът помага, но...

Още нещо за цигарите и иновативните технологии за електронно нагряване на тютюна

/ брой: 112

автор:Аида Паникян

visibility 1663

Тютюнопушенето е един от основните фактори на риска за здравето, свързан с възникването на хронични неинфекциозни болести. В европейския регион на СЗО то формира 12,2% от глобалното бреме на болестите и е причината за над 20% от всички смъртни случаи. За България тези показатели са съответно 13,5 и 12,4%. Според прогнозите на СЗО към 2030 г. се очаква пушачите по света да станат 10 млн. души, а тютюнопушенето да се превърне във водеща самостоятелна причина за смърт. 

По данни на НЦОЗА през 2017 г. пушачите у нас са 36% от населението, което поставя страната ни на предпоследно място в ЕС след Гърция (37%). През 2012 г., когато бе наложена забраната за пушене на обществени места, пушачите у нас са били само с 1% повече. Близо 1/3 от тях никога не са правили опит да откажат цигарите. Сред отказалите цигарите преобладават мъже над 55 г. Докато през 1952 г. българите пушачи са били 13,7%, през 1996 г. са 35,6%, а през 2007 г. - 45,2% от населението на страната.  

Според здравните власти съществуващото у нас законодателство за контрол на тютюнопушенето не се съблюдава достатъчно. 

Пушачите по света не намаляват, стана ясно по време на Втората научна среща с международно участие "Намаляване на вредите от тютюнопушенето - нови продукти, изследвания и политика", провела се на 29 и 30 май в Атина, Гърция. Тази година тя бе организирана в сътрудничество с Министерството на общественото здраве на Гърция, 4 университета, научни дружества и др. В нея представиха най-нови данни над 35 водещи медици (пулмолози, кардиолози, токсиколози) и експерти по здравна политика. Те участваха в 10 дискусионни панела по въпросите на намаляването на вредата от тютюнопушенето. Научната общност обсъди ползите и рисковете от все по-често налагащата се тенденция за употреба на алтернативни тютюневи продукти (електронни цигари, продукти, които не се изгарят, снус и т. н.). 

Междувременно стана ясно, че около 150 000 български пушачи са минали на айкос.

"Важно е пушачите да разберат по-добре причините да спрат цигарите и да бъдат стимулирани. Все пак зависи от пушачите и от причините, поради които те пушат. Но при всички случаи доказателствата, които чухме на този форум от различни лектори, ясно показват, че системата за нагряване на тютюн е по-малко вредна, защото с нея токсичните вещества са намалени с над 90% в сравнение с горимите цигари. Това съвсем не значи, че е безопасна. Никой не твърди, че тези продукти са безопасни, но са по-малко вредни. 

Никотинът е основната причина за пушене. Така че пълното преминаване на пълнолетните пушачи на айкос може да им донесе сходни усещания и ползи, защото никотинът може да има предимства и за психичното здраве, да помага при депресия, както посочи проф. Жак Льо Уезек. В неговата презентация бяха представени няколко възможни ползи от никотина", коментира пред ДУМА д-р Франческо Серхио, участник в научната среща в Атина. 

Д-р Майкъл Г. Тумбис: Тютюнът вреди най-много на дихателните пътища

В Швеция има най-малко пушачи и най-малко случаи на рак на белия дроб в Европа, казва пневмологът  

- Д-р Тумбис, увеличават ли се белодробните заболявания в световен мащаб? Какво е вашето мнение за увеличението?

- Броят на заболелите от белодробни болести се увеличава през последните 30-40 години и това се дължи основно на пушенето на горими цигари. Основните заболявания са ХОББ и рак на белия дроб. Но има и много други респираторни заболявания, при които също се отбелязва ръст поради пушенето.

- Т. е. те са пряко последствие от пушенето...

- Да. В държавите, където процентът на тютюнопушене намалява, намалява и заболеваемостта от респираторни заболявания.

- Кой беше моментът, в който светът премина от рекламни плакати, на които педиатър преглежда дете с цигара в ръка към пропаганда на отказа от пушене?

- Мисля, че това се случи през 60-те години, в началото на 60-те години и компания за превенция подаде жалба, като рекламата на тютюн без бяла престилка започна през 70-те.

- След това намаляха ли белодробните заболявания?

- В държави, където намалява пушенето, заболеваемостта от белодробни болести също спада. Особено що се отнася до рака на белия дроб. Например в САЩ процентът на тютюнопушене е много нисък - около 17%, и започват да намаляват и случаите на рак на белия дроб. Това е така, защото трябва да мине известен период от време от спиране на пушенето и началото на спада в заболеваемостта, особено за рака на белия дроб.

- Има ли проучване, което да покаже, че с намаляването на тютюнопушенето намалява и ракът на белия дроб, какво е съотношението?

- Не знам за такова проучване, но Швеция е много добър пример. Там заболеваемостта от рак е най-ниска, защото те спряха да пушат и ползват снус. Процентът на тютюнопушене е много нисък – около 8% за мъжете и жените. Това е най-ниският процент в Европа. Същевременно там е и най-ниският процент на заболели от рак на белия дроб и белодробни заболявания. 

- Какво най-много вреди на белите дробове - мръсният въздух, автомобилните газове, фините прахови частици или тютюнът?

- Тютюнът.

- Какъв е ефектът от известните никотин заместващи терапии като лепенки, дъвки, таблетки, електронни цигари, IQOS и пр.? 

- Основните средства на избор за спиране на пушене са никотин заместващата терапия, медикаменти с активно вещество бупропион. Тези фармацевтични продукти са основните средства за отказ от пушене. Те са лицензирани като такива. Но електронните цигари и другите нови продукти не са лицензирани като средства, които подпомагат отказа от пушене. В някои части на света те се ползват като такива, но не са лицензирани и имаме ясна картина за тяхната ефективност.

- Смятате ли, че електронните цигари и изделията с нагряване без горене вредят на белите дробове?

- Не знаем още. Но със сигурност знаем, че аерозолът, който те образуват, съдържа по-малък брой токсични вещества и в по-ниски концентрации. Така че излагането на тези токсични вещества е намалено при новите продукти в сравнение с горимите цигари.

Д-р Тумбис има докторска степен от Медицинското училище в Атинския университет, член е на Американския колеж на гръдните лекари. Бил е ръководител на отделение в Болницата по гръдни болести в Атина (1996-2017 г.), ръководил е научната група за спиране на тютюнопушенето към Гръцкото гръдно общество, а от 2014 г. е член на Комитета за борба с тютюнопушенето и на Комитета за новите продукти за пушене към Министерството на здравеопазването в Гърция. От 2018 г. д-р Тумбис е член на комисията по тютюнопушене в Кипърската национална агенция по наркомании.

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ