27 Септември 2020неделя17:15 ч.

Приеха глобата за работещи без трудов договор

/ брой: 288

автор:Веселка Спиридонова

visibility 1104

Глоба и за работещите без сключен трудов договор, а не само за работодателите, предвиждат промени в Кодекса на труда, гласувани вчера от НС на второ четене. Санкцията за работника ще е глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за съответната дейност. Парите ще се превеждат във фондовете на ДОО и НЗОК. В момента наказанието за работодателите, наели хора без договор, е между 1500 и 15 000 лв.
От левицата поискаха глобата за работника да отпадне. "Не е нормално в държава, която е на първо място по ръст на безработица в ЕС, да се опитвате да наказвате работника", възрази председателят на социалната комисия Драгомир Стойнев. Мая Манолова цитира данни на синдикални и работодателски организации, според които през 2011 г. спрямо 2009 г. без работа са останали над 350 хил. души, а безработицата е в рамките на 15%. Това означава, че натискът е от работодателя към работника и работникът остава в ъгъла, заяви тя. Според Емилия Масларова сега "не е времето за приемането на тази рестрикция, иначе ние също искаме правила и законност", посочи тя.
Според Хасан Адемов е странно с осигурителни вноски да се плаща административно-наказателна санкция. "С този текст налагате наказателна отговорност и на крадеца, и на обрания", каза независимият народен представител Георги Терзийски, който подкрепи спорния текст.
Гербаджията Красимир Велчев акламира предложението, намирайки го за "много правилно" и очаква то да има ефект. Твърде голяма била ножицата при глобата за работодателите - от 1500 до 15 000 лв., ожали се председателят на парламентарното мнозинство.

 

Катастрофа край Бургас, три тира се удариха

автор:Дума

visibility 1

Дете бе прегазено на паркинг в София

автор:Дума

visibility 122

БСП поема курс към спечелване на парламентарните избори

автор:Дума

visibility 155

Добрич и Шумен на косъм от водна криза

автор:Дума

visibility 650

/ брой: 182

Бобокови: КРИБ е "на повикване" от властта

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 182

30% от заетите в туризма са загубили работа

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 182

Срокът за обжалване на административен акт става 14 дни

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 182

Армения и Азербайджан пред война

автор:Дума

visibility 145

РЕЗОЛЮЦИЯ НА ПЕТДЕСЕТИЯ КОНГРЕС НА БСП

автор:Дума

visibility 1400

/ брой: 182

Датата

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 182

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 654

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ