20 Октомври 2021сряда13:08 ч.

Приказки за тъкането разказват в НИМ

Мултимедийна програма представя всички работни занимания по едноименния проект и участниците в тях

/ брой: 34

автор:Дума

visibility 45

Изложбата "Приказки за тъкането" ще бъде открита днес в 13.30 ч. в Националния исторически музей, научи ДУМА от ст.н.с. д-р Цветана Кьосева - и.д. директор на НИМ. Тя е организирана по едноименния проект, осъществен от музея с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" по програмата "Автентичен фолклор". Основен партньор е средното специално училище за деца с увреден слух "Проф. д-р Дечо Денев" в София. Крайната цел е да бъде подпомогнато социализирането на младите хора със специфични потребности чрез запознаване с непреходните ценности на традиционната българска култура.
Националният исторически музей притежава богата колекция от народни тъкани и облекла от края на ХIХ и началото на ХХ в., както и уреди, които се използват при подготвителните етапи за традиционното тъкачество. Това дава възможност за обучение на младите хора по обичайните техники на тъкане, както и за използване на традиционни материали при изработването на художествени творби.
При подготовката на изложбата като доброволци са участвали студенти от Националната художествена академия. Направен е опит да бъде пресъздадена закачливата атмосфера по популярната песен "Прела баба", стихчетата на която водят посетителя по експозицията, проследяваща подготовката на суровините и технологичните етапи. Мултимедийна програма представя всички работни занимания и участниците в тях. 
През 2010 г. тържественото откриване на проекта "Приказки за тъкането" съвпадна с празника на пролетта - Първи март. На тази дата през 2011 г. ще започне работа новото тъкаческо ателие в училището.
За една година се състояха 19 занимания, изтъкани бяха 33 пана на рамка и 13 торбички - на хоризонтален тъкачен стан. Обучени са 38 ученици, допълва Кьосева.
В дърводелската работилница на училището момчетата направиха 9 дървени хурки, които, заедно с торбичките, са показани в изложбата. Тя е придружена от дипляна и каталог на включените предмети, изработени от учениците.

 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ