02 Юни 2020вторник00:44 ч.

Приказните пейзажи на Хъкъла населяват Пловдив

/ брой: 60

автор:Веселка Венкова

visibility 1506

За пръв път в пловдивската галерия "Аспект", и изобщо под тепетата, със самостоятелна изложба от 17 март до 5 април гостува Валентин Асенов-Хъкъла. 50-годишният живописец е роден в Обител, Търговищко, завършил е Художествената гимназия в Казанлък и Великотърновския университет "Св. Кирил и Методий". Живее и работи в Плевен.
Картините, които показва в "Аспект", са създадени специално за експозицията и са обединени около идеята да оформят хомогенно цяло, поясняват творецът и галеристката, която го е поканила. Водеща тематика е пейзажът, усилено разработван от автора в последните години. Пейзажите на Хъкъла са особени - колоритът в тях е изострен до предела на поносимостта, яркостта е пулсираща, експресията на цветовете е чиста, първична и ясна. Червеното, синьото, жълтото и зеленото са заявени като такива в най-чист вид. Първото впечатление на зрителя е от експлозия на цветове. Тя грабва и понася във вихъра на усещане за пролет, за свежест, за буйно възраждаща се природа, дори за аромат на млада зелена трева и пролетни цветя.
"Изключително умело художникът подхожда при трактовката на пейзажа - един много експлоатиран и банализиран жанр. Предметността в платната е условна, преминаваща на моменти в чиста абстракция - усеща се известна линеарност и насеченост. Къщите и черквите в картините му са от правилни геометрични форми и линии, но не са стъпили на земята, не се подчиняват на законите на гравитацията. Те са свободни и сякаш се носят в пространството, подсилвайки усещането за приказност и нереалност", обяснява галеристката Олга Петрова.
Това е характерна особеност на картините на Хъкъла - те са и не са реалистични, конкретни, но и условни са - в тях можеш да откриеш дадено място, но и да припознаеш всяко друго. Това е една игра, която държи зрителя нащрек и го увлича все повече и повече в странния и жизнерадостен свят на художника.
 

Природният газ по-евтин, парното - не

автор:Мая Йовановска

visibility 116

/ брой: 102

КЗП проверява програмата за безлихвени кредити

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 102

Под 10% от хотелите и ресторантите в Банско работят

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 102

Природният газ поевтинява с 9 %

автор:Дума

visibility 117

Над 4000 са арестувани в САЩ

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

Гърция ще дострои оградата по границата с Турция

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 102

Кремъл очаква подробности за поканата за Г-7

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 102

Гулю-гулю-гулю!

автор:Велислава Дърева

visibility 141

/ брой: 102

Един от великолепното съзвездие

автор:Трифон Митев

visibility 98

/ брой: 102

Датата

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 102

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ