01 Април 2020сряда18:44 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Приоритетите на ЕС

/ брой: 154

автор:Георги Пирински

visibility 837

    Европейският съвет през юни прие "Стратегически дневен ред" с претенцията да определя приоритетите за предстоящите пет години. Съдържанието на тези приоритети обаче всъщност представлява подход на продължаване както досега - с известна "гъвкавост". Само че това е противоположното на онова, за което хората в Европа ни пратиха да постигнем в този Европейски парламент - а именно промяна, която води до осъществяване на обещанието за Социална Европа, вградено в Договорите за ЕС.
    Що се отнася до работните места и растежа, то "Стратегическият дневен ред" поставя като пръв приоритет необходимостта в пълна степен да бъде оползотворяван потенциалът на единния пазар, като се довърши изграждането на вътрешния пазар. Да, но Договорът за ЕС в чл.3 пряко обвързва създаването на вътрешен пазар с устойчивото развитие на Европа въз основа на високо конкурентоспособна социална пазарна икономика, целяща пълна заетост и социален прогрес. Именно тази жизненоважна връзка между икономическа ефективност и социална справедливост беше разкъсана през последното десетилетие.
    Има още едно договорно задължение в чл.3, което бе сериозно накърнено. Договорният текст постановява, че Съюзът следва да насърчава солидарността между държавите членки чрез политика на сближаване, което е не просто териториално, а първо и преди всичко икономическо и социално. Независимо от това обаче в последно време сближаването отпадна от списъка на основополагащите принципи не просто за подкрепа на догонващите страни, а всъщност като определящата предпоставка, за да е налице Съюз, който отговаря на жизнените потребности на гражданите за сигурност, справедливост и достоен живот.
(Изказване на Георги Пирински - редовен член на Комисията по заетост и социална политика на Европейския парламент, на пленарното заседание на ЕП на 2 юли 2014 г.).

 

КЕВР утвърди цената на газа: по-ниска с 42%

автор:Дума

visibility 36

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 62

Поуките от 100 години социалистическо строителство

visibility 553

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 1300

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 215

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ