14 Юли 2020вторник23:28 ч.

Приоритетите на ЕС

/ брой: 154

автор:Георги Пирински

visibility 922

    Европейският съвет през юни прие "Стратегически дневен ред" с претенцията да определя приоритетите за предстоящите пет години. Съдържанието на тези приоритети обаче всъщност представлява подход на продължаване както досега - с известна "гъвкавост". Само че това е противоположното на онова, за което хората в Европа ни пратиха да постигнем в този Европейски парламент - а именно промяна, която води до осъществяване на обещанието за Социална Европа, вградено в Договорите за ЕС.
    Що се отнася до работните места и растежа, то "Стратегическият дневен ред" поставя като пръв приоритет необходимостта в пълна степен да бъде оползотворяван потенциалът на единния пазар, като се довърши изграждането на вътрешния пазар. Да, но Договорът за ЕС в чл.3 пряко обвързва създаването на вътрешен пазар с устойчивото развитие на Европа въз основа на високо конкурентоспособна социална пазарна икономика, целяща пълна заетост и социален прогрес. Именно тази жизненоважна връзка между икономическа ефективност и социална справедливост беше разкъсана през последното десетилетие.
    Има още едно договорно задължение в чл.3, което бе сериозно накърнено. Договорният текст постановява, че Съюзът следва да насърчава солидарността между държавите членки чрез политика на сближаване, което е не просто териториално, а първо и преди всичко икономическо и социално. Независимо от това обаче в последно време сближаването отпадна от списъка на основополагащите принципи не просто за подкрепа на догонващите страни, а всъщност като определящата предпоставка, за да е налице Съюз, който отговаря на жизнените потребности на гражданите за сигурност, справедливост и достоен живот.
(Изказване на Георги Пирински - редовен член на Комисията по заетост и социална политика на Европейския парламент, на пленарното заседание на ЕП на 2 юли 2014 г.).

 

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 596

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 387

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2262

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ