22 Февруари 2024четвъртък13:43 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Приоритетите на ЕС

/ брой: 154

автор:Георги Пирински

visibility 1364

    Европейският съвет през юни прие "Стратегически дневен ред" с претенцията да определя приоритетите за предстоящите пет години. Съдържанието на тези приоритети обаче всъщност представлява подход на продължаване както досега - с известна "гъвкавост". Само че това е противоположното на онова, за което хората в Европа ни пратиха да постигнем в този Европейски парламент - а именно промяна, която води до осъществяване на обещанието за Социална Европа, вградено в Договорите за ЕС.
    Що се отнася до работните места и растежа, то "Стратегическият дневен ред" поставя като пръв приоритет необходимостта в пълна степен да бъде оползотворяван потенциалът на единния пазар, като се довърши изграждането на вътрешния пазар. Да, но Договорът за ЕС в чл.3 пряко обвързва създаването на вътрешен пазар с устойчивото развитие на Европа въз основа на високо конкурентоспособна социална пазарна икономика, целяща пълна заетост и социален прогрес. Именно тази жизненоважна връзка между икономическа ефективност и социална справедливост беше разкъсана през последното десетилетие.
    Има още едно договорно задължение в чл.3, което бе сериозно накърнено. Договорният текст постановява, че Съюзът следва да насърчава солидарността между държавите членки чрез политика на сближаване, което е не просто териториално, а първо и преди всичко икономическо и социално. Независимо от това обаче в последно време сближаването отпадна от списъка на основополагащите принципи не просто за подкрепа на догонващите страни, а всъщност като определящата предпоставка, за да е налице Съюз, който отговаря на жизнените потребности на гражданите за сигурност, справедливост и достоен живот.
(Изказване на Георги Пирински - редовен член на Комисията по заетост и социална политика на Европейския парламент, на пленарното заседание на ЕП на 2 юли 2014 г.).

 

Всеки седми избирател с грешки при попълване на бюлетина

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 36

И СУ се обяви срещу отпадането на таксите за студенти

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 36

МО чака румънска фирма да извози БТР-ите за Украйна

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 36

Крият се по-тежките проблеми в енергетиката

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 36

Настояват разширението на "Чирен" да спре

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 36

ТЕЦ „Марица Изток 3“ спира работа

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 36

В ЕС токът от ВЕИ е 41 %, у нас - двойно по-малко

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 36

Фермерите изтеглят тракторите от Атина

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 36

Фицо против бонусите на ЕК за Украйна

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 36

Съдията с променен тон към Асанж

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 36

Без санкции за лоши родители в Австрия

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 36

Политически тероризъм

автор:Александър Симов

visibility 104

/ брой: 36

Знаете ли кой е Навални?

автор:Дахер Дахер

visibility 127

/ брой: 36

Големите печеливши от войните са петролните гиганти

visibility 120

/ брой: 36

В Западните покрайнини има асимилация на българщината

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ