20 Септември 2019петък11:41 ч.

Припомниха творбите на "отшелника" Кавръков

/ брой: 78

автор:Петър Георгиев

visibility 1777

42 живописни платна и 67 рисунки (ескизи към маслените творби), излезли изпод ръката на починалия преди 13 години художник Янаки Кавръков, са включени в изложба под наслов "Пътят към картината", подредена в Старозагорската художествена галерия.
Експозицията е по повод 70-ата годишнина от рождението му и в нея може да бъдат видени десетки работи, запазени от наследниците му. Само две от картините са собственост на галерията, в която той е работил през 70-те и 80-те г. на ХХ в., коментира проф. д-р Марин Добрев, директор на културния институт и инициатор на проявата.
Роденият в Айтос творец е студент на проф. Петър Михайлов в Художествената академия. Веднага след дипломирането си става преподавател в Казанлъшката художествена гимназия, а през 1978 г. е назначен за уредник в раздел "Живопис" на Старозагорската галерия. В полезрението на критиката влиза през 1981 г., когато заедно с приятелите си Димиaтър Казаков-Нерон и Володя Кенарев подреждат обща изложба в София. Още тогава започва да се говори за творчеството му като излъчващо мистична светлина. Автор е на стотици работи, правил е изложби в Полша, Мексико, Русия, Великобритания, Португалия. Негови творби са във фондовете на галерии и колекционери от Ангола, Сирия, Австрия и Чехия.
В началото на ХХI в. се оттегля в ателието си, което сам изгражда в село Змеево. Смъртта го застига сред платна, чието завършване умишлено отлагал с години. Сред тях е и работата му "Дълга нощ", в която уморен от безсъницата мъж жадува утрото. В знак на признателност за експозицията наследниците на Кавръков подариха на Старозагорската галерия платното му "Край старата бъчва".

В творбите на Янаки Кавръков се преплитат легендите и митовете на българската душевност, настоява проф. д-р Марин Добрев, който е инициатор за изложбата в Стара Загора

 Към всяко от маслените платна са подредени и работни рисунки
 

БСП иска парламентарна комисия да се заеме с БНР

автор:Дума

visibility 34

За Нинова решението за Полфрийман е позор

автор:Дума

visibility 55

Цацаров изумен от освобождаването на Полфрийман

автор:Дума

visibility 51

Хаос и искания за оставки в БНР

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 181

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 161

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 322

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 304

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 211

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 158

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ