13 Юли 2020понеделник11:30 ч.

Иван Иванов

Природният газ по-евтин, парното - не

КЕВР не намали цената му, защото през лятото тази услуга не се ползвала

/ брой: 102

автор:Мая Йовановска

visibility 749

Цената на природния газ вече е по-ниска с 9%. Въпреки че досега при поевтиняване на газа с над 5% това се е отразявало и на топлинната услуга, КЕВР реши цената на парното да не се намалява. Шефът на комисията Иван Иванов се обоснова с това, че по новата наредба за регулиране на цената на топлинната услуга, приета преди около 10 дни, това не се изисквало. 

Като оправдание да няма намаление Иванов изтъкна, че по това време на годината топлофикациите не произвеждали енергия за отопление. Другото е, че цената на природния газ била "на минимум" и така нямала съществено влияние. Освен това административните процедури по намаляването траели 20 дни и новата цена щяла да важи само десетина - до следващото решение на КЕВР.

Освен това, ако трябва да се започне процедура, тези цени биха действали не повече от 10 дни заради много админстративни изисквания, които предшестват влизането й в сила. Той обаче обеща, че КЕВР ще отчете тази промяна в своето годишно решение за цената на парното на 1 юли 2020 г. Бихме подходили по същия начин и при повишаване на цената на природния газ, оправда се той. 

Новата цена е 20,33 ст. за мегаватчас - с 2 лв. по-ниска от тази през май. На 27 май КЕВР обсъди цената на газа от 1 юни да е 21,97 лв - с 1,7% по-ниска, но "Булгаргаз" внесе актуализирано заявление за намаление от 9%.

Иванов съобщи, че на 10 юни КЕВР ще вземе решение по отношение надвзетите суми за парно от средата на миналата година до края на март тази във връзка с драстичното намаляване на цената на газа. По неговите думи това приспадане трябва да стане с първите изравнителни сметки, а най-късно - със следващите.

Междувременно стана ясно, че БЕХ бави връщането на надвзетите пари за газа. Близо седмица Съветът на директорите на БЕХ не можел да намери време да разгледа проекта на типово споразумение на дъщерното му дружество "Булгаргаз" с клиентите му за възстановяване на общо 198 млн. лв., които те са надплатили за  купения природен газ.

В четвъртък предстои заседание за цената на тока за бита, съобщи Иванов. По неговите думи на 1 юли КЕВР ще вземе решение за електроенергията. Средното за страната поевтиняване на тока, което се предлага, е минус 0,55%, каза той. 

ЕЦБ поема надзора на банките у нас

автор:Дума

visibility 490

/ брой: 131

300 хил. фирми излизат на свободния пазар на ток

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 131

Газът поскъпва от август

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 131

Заведенията със специален знак, че спазват мерките

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 131

Анджей Дуда е новият страр президента на Полша

автор:Дума

visibility 108

В Русия успешно изпробват ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 518

/ брой: 131

Ердоган: Градим велика Турция

автор:Дума

visibility 456

/ брой: 131

Трансфер на капитали у нас извършвал Заев

автор:Дума

visibility 321

/ брой: 131

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 1937

/ брой: 131

Пешеходци срещу автомобили

автор:Деси Велева

visibility 347

/ брой: 131

Израстването на едно общество

автор:Милена Милошева

visibility 543

/ брой: 131

Изповед на една 60-годишна жена

автор:Дума

visibility 394

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ