19 Септември 2021неделя01:20 ч.

Прищявка или саботаж?

/ брой: 179

автор:Велиана Христова

visibility 1719

Не са новост прищявките на Дянков да нокаутира БАН с орязване на бюджета, каквото не познават никъде другаде в публичната сфера - така, че тя да не може да стане. Заради това обаче България ще сърба риска от едни много опасни последици. За науката? Не само. За всеки от нас - при наводнения и други природни бедствия, при земетресения, при обслужването на ядрени мощности...
Докога в "тази страна" бюджетът за наука ще се възприема като пари за самата наука? Някому идва ли на ум какво всъщност прави науката с тези пари. Навсякъде по света знаят, че всяка стотинка за наука е на практика стотинка за енергетиката и индустрията, за медицината, за екологията, за селското стопанство, за авиацията, за всеки друг отрасъл в държавата.
Вчера се разбра, че от БАН са отнети дори парите за заплати, камо ли за някаква дейност. Дали на цялата академия пари, колкото за строителството на 4 км магистрала. Добре, кучета ги яли учените, да мрат от глад с 310 лв. месечно без удръжките. С тях обаче мрат хидрологични и метеорологични измервания и прогнози за защита на нас - населението, при бедствия; няма да ги има данните за горещините и обилните екстремни валежи, които и тази година удавиха страната. Спират уреди за милиони в измервателните станции и остават без охрана на разтерзание на апашите, понеже учените са пратени в неплатен отпуск. Спират работа синоптичните мрежи, които обслужват гражданската и военната авиация, земеделските стопанства, транспорта. Прогнозите за времето ще се влошават и нека никой не се чуди, че текат потопи, а е прогнозирано слънце. Учените няма как да "усетят" дъжда със спрени апаратури. В ядрената ни централа изследванията за безопасност няма как да се случат. Замърсяването на въздуха и водите няма кой да отчете, понеже спират обсерватории и лаборатории. МВР, ДАНС, НСБОП няма как сами да си "хващат" засилващия се нелегален трафик на радиоактивни вещества. За изотопно лечение на рака дори не мечтайте. Горивото от учебния ядрен реактор да си седи, където е - до кв. "Младост". За ваксини и антивирусни препарати - забравете! Грип, туберкулоза, чревни проблеми - на воля. С Черно море да става, каквото ще - има околни страни, да го следят. Дянков икономиса от БАН 20 млн. лв., а създава проблеми за милиарди.
И фондът за финансиране на научни изследвания в МОМН е блокиран - нови научни проекти не приема, парите за старите не изплаща. Въпрос на професионална чест е да не спрем дейности, които при световните войни не са спирани, рекоха учените. До последния наличен лев щели да работят. И защо? Защото Дянков саботира държавата. А Босът, другите министри и мнозинството му ръкопляскат. И чакат учените и сите българи да изгорим като Гюро Михайлов на поста си. За какво ли им е територия без "човешки материал"?               
 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ