26 Октомври 2020понеделник15:37 ч.

Признание за провал

/ брой: 63

автор:Светлана Велева

visibility 1390

Осма година България е на дефицит - харчи повече, отколкото събира от данъци и от икономика, и това наложи тегленето на нов дълг, призна шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Този лош Орешарски, комунистите ли, марсиянците ли бяха, дето изхарчиха парите на държавата и я доведоха до заробващо задлъжняване. Дали?
Всъщност последните 7, вече 8 години управлява именно ГЕРБ, с кратко прекъсване. И ако държавата не може да събира повече от данъци и икономика, това е най-голямото признание за несправяне с нейното управление за провал на всички политики и "реформи". Защото от данъци и от икономика се събират повече пари, отколкото държавата харчи, тогава, когато се провежда политика на подобряване на бизнес климата, на развитие, на стабилност, привличаща инвеститори, политика създаваща производство и потребление. Такава явно няма.
А приносът на Орешарски към задлъжняването е направо скромен. Той изтегли малко над 1 млрд. и посочи за какво - за вдигане на социалните плащания, които 4 години бяха замразени от ГЕРБ, за разплащане с фирмите, на които държавата също беше блокирала плащанията, и за съживяване на сектори в колапс. ГЕРБ изтегли над 8 млрд. лв. с презумпцията да достигнат 16 млрд. до 2017 г. и държавата пак е на загуба. За тези 16 млрд. през февруари 2015 г. Борисов заяви - ако не ни подкрепят в зала за дълга, няма да можем да платим и държавата ще фалира. Година по-рано, за дълга на Орешарски, бе друго: "Държавата ще фалира, ако правителството вземе нов заем". Първият кабинет "Борисов" изтегли над 4 млрд. лв. дълг и успоредно стопи наполовина оставения от тройната коалиция фискален резерв - от 8,3 млрд. на 4 млрд. лв. Миналата година взеха още над 6,5 млрд. лв., преди дни 4 млрд., а подобряване на стандарта на живот и доходите няма. Ако има някакъв ръст, той е от еврофондовете. Какво ще прави държавата без тях? Ще взима тройно по-голям дълг, или ще вдигне тройно цени и данъци за гражданите?
 

Кога PCR тестът е най-достоверен?

автор:Дума

visibility 0

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е с коронавирус

автор:Дума

visibility 32

МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината

автор:Дума

visibility 74

Собственици на затворени барове искат държавни компенсации.

автор:Дума

visibility 86

1/3 от фирмите отчитат спад на приходите заради COVID-19

автор:Дума

visibility 53

Нинова: Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 203

Плевнелиев иска да регистрира работодателска организация

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 203

Ще внасят американско ядрено гориво

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 203

Медици описаха профила на пациентите, кото прекарват тежко COVID

автор:Дума

visibility 370

Убил Иванчо майка си, пък викнал да плаче

автор:Велиана Христова

visibility 575

/ брой: 203

Такса смет - вечният преследвач

автор:Деси Велева

visibility 319

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ