12 Ноември 2019вторник12:55 ч.

Признание за провал

/ брой: 63

автор:Светлана Велева

visibility 1110

Осма година България е на дефицит - харчи повече, отколкото събира от данъци и от икономика, и това наложи тегленето на нов дълг, призна шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова. Този лош Орешарски, комунистите ли, марсиянците ли бяха, дето изхарчиха парите на държавата и я доведоха до заробващо задлъжняване. Дали?
Всъщност последните 7, вече 8 години управлява именно ГЕРБ, с кратко прекъсване. И ако държавата не може да събира повече от данъци и икономика, това е най-голямото признание за несправяне с нейното управление за провал на всички политики и "реформи". Защото от данъци и от икономика се събират повече пари, отколкото държавата харчи, тогава, когато се провежда политика на подобряване на бизнес климата, на развитие, на стабилност, привличаща инвеститори, политика създаваща производство и потребление. Такава явно няма.
А приносът на Орешарски към задлъжняването е направо скромен. Той изтегли малко над 1 млрд. и посочи за какво - за вдигане на социалните плащания, които 4 години бяха замразени от ГЕРБ, за разплащане с фирмите, на които държавата също беше блокирала плащанията, и за съживяване на сектори в колапс. ГЕРБ изтегли над 8 млрд. лв. с презумпцията да достигнат 16 млрд. до 2017 г. и държавата пак е на загуба. За тези 16 млрд. през февруари 2015 г. Борисов заяви - ако не ни подкрепят в зала за дълга, няма да можем да платим и държавата ще фалира. Година по-рано, за дълга на Орешарски, бе друго: "Държавата ще фалира, ако правителството вземе нов заем". Първият кабинет "Борисов" изтегли над 4 млрд. лв. дълг и успоредно стопи наполовина оставения от тройната коалиция фискален резерв - от 8,3 млрд. на 4 млрд. лв. Миналата година взеха още над 6,5 млрд. лв., преди дни 4 млрд., а подобряване на стандарта на живот и доходите няма. Ако има някакъв ръст, той е от еврофондовете. Какво ще прави държавата без тях? Ще взима тройно по-голям дълг, или ще вдигне тройно цени и данъци за гражданите?
 

Борисов обещава газ от целия свят

автор:Дума

visibility 261

/ брой: 217

Над 50% от българите ще пазаруват на "Черен петък"

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 217

Всяка шеста бучка сирене с палма

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 217

Отварят пристанище Варна за най-тежките кораби

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 217

Гърция отваря пътя на Китай към ЕС

автор:Дума

visibility 257

В Берлин се договориха за пенсионната реформа

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 217

Социалистите печелят изборите в Испания

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 217

Башар Асад: Америка губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 217

"Мини Марица изток" поглъщат нови села

автор:Юлия Кулинска

visibility 272

/ брой: 217

Здраве му кажи!

автор:Аида Паникян

visibility 268

/ брой: 217

Датата

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 217

30 години преход - 30 години скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 525

/ брой: 216

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ