14 Юни 2021понеделник08:48 ч.

"Прочети София" представя новите "Скрити букви" и Визуално-поетичен маршрут

/ брой: 88

автор:Дума

visibility 649

Паметта на Св. св. Кирил и Методий се почита на 11 май, тогава е и професионалният празник на библиотекарите. На този ден от 20 ч. пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" фондация "Прочети София" ще постави началото на инициативи, които ще се развиват в следващите месеци, научи ДУМА от Демна Димитрова. 

Нов комплект пейки, визуално-поетичен маршрут, изцяло нова визуална идентичност, гостуване в различни европейски градове, поетическа антология и 3D мапинг са елементите, които изграждат програмата на "Скритите букви" до края на годината. През 2021 г. "Скритите букви" продължават да добавят допълнителни връзки между поезията, града и типографията. Новата визуална идентичност на проекта, която обединява тези три линии, ще бъде вписана във всеки детайл на тазгодишната му програма. Той ще продължи и с представянето на новия комплект от пейки-букви, които ще бъдат изработени от по-устойчив и здрав материал, като графичният стил, изработен от Костадин Кокаланов, ще бъде пренесен и върху самите пейки. Те ще останат пред Националната библиотека до 21 май, а след това ще отпътуват за Брюксел. До края на годината пейките ще бъдат още в Подгорица, Мюнстер, Франкфурт и Единбург. 

"Скритите букви" добиха широка популярност и станаха един от най-разпознаваемите проекти на фондацията "Прочети София". През 2018 г. пейките, създадени под формата на буквите (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, Ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбука, бяха разположени на различни места в града. Тогава те обособиха малки литературни кътчета, скрити и тихи места за четене. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта. В следващите години пейките-букви започнаха да пътуват на различни места извън България, под името "Българските букви". Досега проектът е гостувал в Париж, Берлин, Будапеща, Рабат и Пловдив. 

На 10 и 11 септември, по идея на "Прочети София", Полина Герасимова от Poliforma ще създаде 3D мапинг, посветен изцяло на тези уникални 14 букви. Музиката по време на мапинга ще бъдe на Kan Wakan. Отново през септември ще бъде представена антологията "Скритите букви" със стихотворения на всички поети, които са били част от проекта. Предстои книгата да бъде преведена на немски и английски език. 

На 11 май, веднага след представянето на новоизработените пейки, отново от Националната библиотека ще започне и Визуално-поетичният маршрут. Той ще бъде структуриран, подобно на друг проект на фондация "Прочети София" - Литературните маршрути. Маршрутът ще мине през няколко спирки. На всяка от тях ще присъстват поети, участващи в проекта "Скритите букви", които ще четат свои стихотворения. 

Допълнителен и доста съществен компонент от този маршрут ще бъде преносимата интерактивна инсталация All is sketch, която представлява кутия, позволяваща, с помощта на проектор и сензорна писалка, да се рисува и пише по всякакви повърхности в града без следа. Чрез нея специално поканени за маршрута художници ще създават визуалната среда на всяко от отделните камерни четения. Тяхната рефлексия върху поезията може да бъде мислена и като още един визуален елемент, който е своеобразна препратка към мащабния мапинг през септември. 

Визуална идентичност: Studio FRANK  

Шрифт "Комета": Кирил Златков

3D мапинг: Poliforma

Музика на 3D мапинга: Kan Wakan

"Скритите букви": Визуално-поетичен маршрут се осъществява с финансовата подкрепа на Националния фонд "Култура" и Министерството на културата. Проектът се реализира и с подкрепата на Столичната община - Календар на културните събития. Партньор на събитието е Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

НБКМ чества патронния си празник

НБКМ чества своя патронен празник на 11 май със следните събития: полагане на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий (11 ч.); откриване на изложбата "120 г. от рождението на Тодор Боров. Живот, отдаден на знанието" (11.15 ч., централно фоайе); тържествено откриване на заседателна зала с името Тодор Боров (11.45 ч., II ет.); поставяне на паметна табела по случай 80 г. от основаването на Българския библиографски институт (II ет.); церемония по награждаването "Дарител на годината" с представяне на албума "Слово с четка и длето. Произведения на изкуството, дарени на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" (12 ч., II ет.).

"Метастазите" на Пеевски и Горанов пречат на министъра за ББР

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 111

Предлагат шофьорските курсове да се увеличат с 10 часа

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 111

Газът поскъпва с 3,5% през юли

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 111

60% от малките фирми ще плащат по-скъп ток

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 111

Израел има нов премиер

автор:Дума

visibility 82

Г-7 дава 40 трилиона долара на развиващия се свят

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 111

Путин иска пряк диалог със САЩ

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 111

Москва въведе КОВИД-отпуска

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 111

"А" добре! Чакаме "Б"

автор:Велиана Христова

visibility 110

/ брой: 111

Пак смешен плач

автор:Евгени Гаврилов

visibility 116

/ брой: 111

Срок на годност

автор:Ева Костова

visibility 102

/ брой: 111

"БСП за България" е за социална защита на хората

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 111

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ