22 Септември 2020вторник14:47 ч.

Продават козметични продукти за дезинфектанти

автор:Аида Паникян

visibility 580

Здравните власти у нас установили над 100 козметични продукта, които били представени за дезинфектанти без да имат такива функции. Пратени са писма от МЗ до 48 часа да спре разпространението им като дезинфектанти. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на уебинар, организиран от Националната пациентска организация.

Важно е да се знае, че дезинфектантът трябва да съдържа поне 70% спирт, да е течен, а не гел, защото течността по-лесно достига до всички гънки на кожата и се разнася по-ефективно.

Купувачите да гледат на етикета дали препаратът е регистриран в МЗ и номера на разрешителното.

Данни за производителя могат да бъдат намерени на електронната страница на МЗ http://www.mh.government.bg/bg/administrativni-uslugi/registri/registar-na-biotsidnite-preparati/

Всеки дезинфектант, който е в търговската мрежа, задължително трябва да е минал през изпитания в лабораторията на Националния център по заразни и паразитни болести. В България тези препарати са на разрешителен режим. Експертен съвет по биоциди към МЗ преценява дали отговарят на европейските изисквания, дали съдържат забранени химикали, ефективни ли са, адекватни ли са указанията за употреба. Досега годишно в съвета се получавали по 60 до 80 заявления за пускане на пазара, но от началото на годината постъпили над 200, обясни доц. Кунчев.

Докато не се открие ваксина или лекарство срещу заразата, дезинфекцията и носенето на маски са най-ефикасното средство за предпазване, коментира доц. Кунчев.Тъй като заразата е въздушно-капкова, от съществено значение е проветряването на помещенията.

"Въпреки широката кампания за предпазване от COVID-19, напоследък хората буквално пренебрегват не само социалната дистанция и носенето на маски, но дезинфекцията, която е жизненоважна на фона на предстояща втора вълна на коронавирус", коментираха здравните експерти по време на уебинара. "Това, от своя страна, заплашва човешки животи - не само на възрастните и на хората с хронични заболявания. Наблюдава се по-лесно предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни случаи и на тези, които подлежат на лечение. Има тенденция на нарастване на новооткритите случаи и това е резултат от масовото неспазване на мерките", коментира председателят на НПО д-р Станимир Хасърджиев.

 

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ