24 Септември 2020четвъртък17:21 ч.

Проф. Ангелов: За момента няма нужда от нови мерки срещу епидемията

автор:Дума

visibility 253

След среща на здравния министър, членове на НОЩ и медицински експерти днес е установено, че за момента няма нужда от въвеждането на нови и допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов. Той, заедно с експерти по вирусология и епидемиология даде брифинг днес, на който изнесе подробности за заболеваемостта, процентът на нови заразени у нас и в Европа и готовността на системата да поеме натиска от епидемията.

Мерките са достатъчни, бих ги ранекъл „меки“ експертни мерки, уточни министърът.

Той цитира данни, според които в последните две седмици процентът новозаразени е по-малък спрямо предходните две седмици. Подобни са и данните за голяма част от европейските държави. Увеличение се наблюдава в Кипър, Естония, Малта, Гърция, Финландия, Холандия и Румъния.

Министърът подчерта, че се увеличава значително делът на заразените между 15 и 29 години от май месец  досега. 25% са новозаразените от тази възрастова група през месец юли.

Общият брой на заразените в страната от началото на епидемията е 12%. От този дял заразените медиците са 5,8%.

Огнищата в домовете за възрастни хора в Русе и във Варна проф. Ангелов определи като проблем, който е контролиран.

Ситуацията е контролирана, няма нужда от доставяне на допълнително количество медикаменти или лични предпазни средства. Болничните заведения на територията на Русе имат възможност да реагират.

Във Варна от 93 заразени, четирима с в болница, останалите са изолирани, но нямат нужда от болнично лечение.  Ако тези хора имат нужда от медикаменти, ще им бъдат осигурени по линия на БЧК, добави министърът.

Към настоящия момент няма съществен натиск върху болничната система на територията на България. Имаме ясен план, който е разписан какво се случва при всеки един момент при натиск на системата. Това изисляваме всеки ден на базата на новите случаи. При увеличаване на заразените над 350 положителни на ден, имаме готовност за разкриване на над 8000 легла общо, съобщи още министър Ангелов.

МЗ прави всичко възможно за увеличаване на наличностите на предпазни средства за месеци напред.

Сериозен е проблемът с евентуалната липса на специалисти, които да обгрижват болните, ако броят им е много висок. В момента имаме недостиг на инфекционисти, това го има и в съседни страни. Имаме недостиг на реаниматори и анестезиолози, не скри здравният министър. Правим картиране в цялата страна за потребности от специалисти и в края на годината ще представим такъв документ – карта на потребностите от медици  – лекари и специалисти по здравни грижи, за да преценим в каква посока да насочим средствата, които ще получим от европейско финансиране, уточни проф. Ангелов.  Работим с хората, които имаме. Стараем се да насочваме тежко болните в болници, където имаме персонал, каза още той.

Здравният министър подчерта, че признава правото на всеки гражданин да изразява мнението и исканията си под формата на протест. Но като лекар отправи призив към протестиращите да ползват маски и по възможност да спазват дистанция. Наша отговорност е да пазим себе си и околните, подчерта министърът.

Това заболяване все още крие много неизвестни. Наблюдаваме различни тенденции, рязко се променят данните и ситуациите в повечето държави в различните краища на света. Наблюдаваме неговото по-лесно предаване, в способността му да предизвиква по-леко или по-тежко заболяване. Не знаем кое ще е трайна тенденция и не знаем докога ще продължи това. Единствените доказани досега мерки са дистанция, дезинфекция и носенето на маски, обобщи министър Костадин Ангелов. Той коментира също, че протестите са място, което крие рискове за разпространение на инфекцията.

Ще бъде създадена междуведомствена група между здравното и образователното министерство, която да следи ситуацията и да преценява своевременно как да се организира началото на учебната година, кога от присъствено трябва да се премине към дистанционно обучение, как ще се процедира при заразени в определено училище и много други въпроси и проблеми.

Намериха изчезналия Мехмед

автор:Дума

visibility 52

В Благоевград ще избират нов кмет

автор:Дума

visibility 98

Колекторите нямат право да тормозят длъжници на работа

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 181

Само столичното парно има проблем с фактурите

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 181

Борисов ни обяви за стратегически газов център

автор:Дума

visibility 272

/ брой: 181

Фирмите няма да губят компенсациите за вируса при запори

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 181

Трюдо обяви втора вълна на КОВИД в Канада

автор:Дума

visibility 137

Остър сблъсък между Китай и САЩ в ООН

автор:Дума

visibility 410

/ брой: 181

Берлин отхвърля условията ни към Скопие

автор:Дума

visibility 469

/ брой: 181

ЕС предлага задължителни правила за миграцията

автор:Дума

visibility 229

/ брой: 181

ORF: Борисов използва коронакризата за натиск

автор:Дума

visibility 219

Гоце Делчев: Македония ще се обедини с България

автор:Христо Георгиев

visibility 456

/ брой: 181

За някои дреболии, които не са дребни

visibility 326

/ брой: 181

БСП и "войните срещу цивилизацията"

автор:Мирослав Попов

visibility 290

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ