09 Юли 2020четвъртък23:43 ч.

Интервю

Борислав Цеков:

Проф. Близнашки не е управлявал и вестникарска будка

Служебният премиер трябва да е консенсусна фигура, а всички видяхме как той напусна БСП, отрече се от политическото си минало и стана част от антипода й ГЕРБ, казва директорът на Института за модерна политика

/ брой: 178

автор:Станка Динева

visibility 3485

Борислав Цеков е роден на 19 януари 1972 г. в София. Завършва право в СУ "Климент Охридски", а по-късно Колеж за държавно управление "Джон Кенеди" в Харвардския университет и Колеж по право в САЩ. Специализира политически науки, човешки права и европейско право в САЩ, Белгия, Япония, Италия, Португалия и други. Бил е старши юридически съветник в Народното събрание и главен секретар на омбудсмана Гиньо Ганев. Избран е за депутат в 39-то Народно събрание от НДСВ. В момента е председател на управителния съвет на Института за модерна политика.
 

"Служебният кабинет може да опорочи изборите, като започне да приглася на предизборната пропаганда на ГЕРБ"


- Г-н Цеков, каква е прогнозата ви за състава и бъдещите действия на служебното правителство, което президентът ще обяви до дни?
- Няма големи очаквания от служебния кабинет. Не само заради неговия състав, а и защото по дефиниция той изцяло има технически характер. Такова правителство трябва да организира изборите и да управлява текущите дела на държавата, докато се излъчи ново легитимно, избрано по демократичен парламентарен път и базирано на волята на избирателите за посоката на развитие на страната. За съжаление в последно време се хиперболизира значението на служебните кабинети, главно от президента и кръговете около него. Правят се опити да се демонстрира, че служебното правителство е нещо повече от излъчените от Народното събрание. Искат се и извънредни правомощия - каквито Конституцията изрично изключва. Това, според мен, крие много опасности за конституционния ред и стабилността на държавата. Правят се опити служебният кабинет да се приравнява на нормалните, при положение, че той не е обект на парламентарен контрол. Това е едно абсолютно безконтролно правителство. Това, че президентът може да упражнява някакъв контрол, в никакъв случай не е онази демократична форма, която може да се прилага при пълна прозрачност и с участие на опозицията в едно Народно събрание. Точно заради това нямам големи очаквания за кабинета. Това, което бих призовал който и да е министър-председател и президента, от когото зависи как ще работи това правителство, да спазват стриктно изискванията на Конституцията и техническия характер на това правителство.
- Как ще коментирате информацията, че за премиер-министър може бъде назначен проф. Георги Близнашки?
- Ако президентът търси националния интерес и конституционния смисъл, заложен в служебното правителство, трябва да избере за премиер експерт. Това с още по-голяма сила важи за ситуация на остра обществена и политическа конфронтация, в която живеем днес. Ако президентът се спре на г-н Близнашки, той нито е консенсусна фигура, нито е човек, който има необходимия експертен опит, за да оглави, макар и временно и технически, изпълнителната власт. Той няма никакъв реален административен опит, и както се шегуваха във фейсбук, не е управлявал дори будка за вестници. Едно е да преподаваш на студенти, съвсем друго е да управляваш администрация. Но по-важното в случая е, че той не е консенсусна фигура - всички видяхме как той напусна БСП, как се отрече от политическото си минало, как влезе в тона на ожесточената партийна конфронтация и стана част от средите, които гравитират около ГЕРБ, т.е. към антипода на политическата сила, към която бе принадлежал. В резултат на това е нормално да предизвиква недоверие и недоволство от страна на левите хора в България. В този смисъл изборът на г-н Близнашки не е добро решение. Но няма и кой знае какво значение поради техническия характер на това правителство.
- Тенденциозен ли е при това положение изборът на президента и знак за какво е той?
- Категорично! Според мен това е много недалновидно и демонстративно решение на президента Росен Плевнелиев, което е насочено срещу настроенията и разбиранията на голяма част от българското общество, каквато са последователите на БСП, левицата и центристки настроените хора. Те не искат ГЕРБ и политико-икономическите кръгове, част от които е г-н президентът. Затова и съвсем легитимно изразиха позицията си срещу тези, които донесоха политическата конфронтация по един безогледен начин. И изведнъж г-н Плевнелиев, който напусна конституционната си роля на обединител на нацията, вместо да търси консенсусен служебен премиер, будещ доверие в различните обществено-политически кръгове, като че ли напук лансира фигура, която очевидно идейно, политически и морално е неприемлива за голяма част от обществото.
- А така ли би изглеждало управлението при президентска република, за каквато се призовава напоследък от различни политически сили?
- Очевидно е, че президентът се блазни да упражнява власт, която не му е дадена нито от Конституцията, нито от народа. Той е избран да представлява, не да управлява. В този смисъл последните реакции, а и пропагандата, която се завърта около начина, по който г-н Плевнелиев се опитва да се вмесва в суверенното право на парламента и правителството за определяне на бюджета - нещо, което исторически не са си позволявали и монарсите, затова е и възникнало разделението на властите след абсолютната монархия - според мен говори за доста скрити, задкулисни политически замисли за опипване на почвата. Г-н Плевнелиев е първият президент в съвременната история на България, който вместо да се стреми да олицетворява единството на нацията, стана част от партийно-политическите борби, застана на страната на част от обществото - на тази, която искаше оставка на досегашното правителство, и фактически се олицетвори само с него. Докато другата, голяма част, която не споделя тези виждания, не намери такава подкрепа, което е антиконституционно по дух.
- При това положение смятате ли, че такова служебно правителство би могло да проведе свободни и демократични избори?
- Именно затова смисълът на един служебен кабинет е да е неутрален и съставен от безпартийни експерти и неутрални в политическо отношение хора. Когато начело на такова правителство се поставя човек от текущата политическа конфронтация, това само по себе си навежда на преден план опасението и риска то да стане участник в предизборната борба на страната на тези, на които г-н Близнашки досега политически е помагал - на ГЕРБ и на кръговете около него. Фактът, че служебното правителство не е под парламентарен контрол, поставя с още по-голяма острота въпроса за прозрачността в неговите действия. Тук ще е голяма отговорността и на гражданските организации. Ще се види и кои са независими и принципни в осъществяването на гражданския контрол и демократичния натиск върху служебното правителство. А също дали една част от НПО-ата, които твърдяха, че много активно осъществяват парламентарен контрол, ще си затварят очите за действията му по чисто партийно-политически съображения. Така гражданският контрол над служебния кабинет ще се превърне и в тест за самите тях. Ще се види кои са действително независими и кои са олигархични сателити.
- Има ли опасност от нов случай "Костинброд" и кои са "тесните места" в Изборния кодекс, които може да се превърнат в проверка за служебното правителство като организатор на вота?
- Според мен това, с което то може да хвърли сянка и да опорочи изборната кампания, е пропаганда от негова страна в интерес на ГЕРБ и сателитите му. В смисъл изваждане на спекулативни тези за финансовото състояние на държавата. Очевидно те ще бъдат опровергани след изборите, но вече ще бъде късно. Т.е. служебният кабинет може да опорочи изборите, като започне да приглася на предизборната пропаганда на ГЕРБ. А чисто технически възможностите за нарушения за сведени до минимум. Но все пак предстои да видим дали има стиковка между Министерския съвет и неговата администрация и Централната избирателна комисия.
- Как ще коментирате неистовото желание на президента, ГЕРБ и ДПС да се гласуват извънредни пълномощия на служебния кабинет?
- Единствената прогнозируема политическа сила е БСП. Виждаме, че поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно - то може да се промени буквално за минути на 180 градуса. Поведението на ДПС, колкото и оттам да повтарят, че са прогнозируеми, също очевидно е диктувано от задкулисни интереси и трудно може да бъде предвидено по правилата на политическата логика.
- Ще повлияят ли проблемите в Корпоративна търговска банка на решенията на служебния кабинет и кое е нещото, което събра на една плоскост позицията на президента, ДПС и ГЕРБ?
- Това е много ключов проблем в момента в страната. Част от тези истерични искания за актуализация на бюджета и неверните твърдения, че държавата е фалирала, имат за цел да се вкарат пари на данъкоплатците в КТБ и в тази изкуствено предизвикана криза. Но аз бих споделил едно мое подозрение защо се настоява за тази актуализация и за вземането на нови огромни заеми, вземайки повод от твърдението на президента, че това било необходимо, за да се плаща на строителните фирми, които имали да получават пари. Аз се питам дали тези, които най-много искат актуализация, не чакат комисиони от строителните дружества. Защото ако се проследят поръчките, които много от тези фирми печелят през годините, може да се види дали са от ГЕРБ, ДПС или други политически формации. И се питам дали това не е начин да се отпушат предизборно фондове, които да отидат за купуване на гласове и за финансиране на предизборната кампания.
 

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 151

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 113

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 129

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 88

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 677

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ