19 Юли 2024петък07:49 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Димитър Денков: Вече няма единен български народ

Много е възможно да се състави кабинет след особен политически консенсус за "спасение на страната", казва ръководителят на Центъра за стратегически, исторически и политически изследвания на БСП пред БСТВ

/ брой: 192

автор:Нора Стоичкова

visibility 1060

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


- Как ще коментирате изборните резултати?

- Нека да изчакаме окончателните резултати, но горе-долу тенденцията е ясна. Почти повтаря резултатите от предишните избори, с тази разлика, че има разместване на водачите. Съвсем сигурно ГЕРБ печели тези избори... 

- Как ще коментирате избирателната активност?

- Избирателната активност е изключително ниска. Доколкото знам, в Европа няма такива избори с толкова нисък брой участващи. Вероятно се дължи на машинния вот, не само на умора и досада за избирателите. Вероятно се дължи на едно и също повторение на лицата, които се явяват като водачи. В този смисъл всичко е познато. И тази познаваемост започва да става опасна, тъй като води до игнориране на активно участие в политиката на големи прослойки, не само възрастови, но и професионални. 

- От друга страна, след като се решава бъдещето на България, доколко оправдана е според Вас тази апатия? Тук, в България говорим, защото в съседна Турция на места имаше 90% активност.

- Тук ще влезем в много сложни историко-политически анализи. Много пъти съм твърдял, че отдавна вече няма единен български народ. Има няколко български народа. Ако пуснете една линия от Свищов до Златоград и разделите България на 4 през Стара планина, ще видите големи различия между Северозапада и Югоизтока, между Североизтока и Северозапада, т.е. в България вече имаме различни, не само демографски, но и манталитетни, нагласи.

Не бива да забравяме, че България принадлежи към едно особено източно-балканско, източно-европейско пространство, където доминацията на Турция е много висока и тъкмо по тази причина, когато се разбра, че ще пада предишното правителство, турското правителство разреши да се пътува до Турция само с лични карти, което улеснява това движение. В този смисъл активността на чужда страна е доста голяма в тези избори.

Разбира се, можем да говорим и за намеса, но не е някак политически коректно да се говори в случая за намеса. Става въпрос за дългосрочни стратегически интереси, които разчитат не само на турско по произход население, но и на мюсюлманизиране на голяма част на тези, които са българомохамедани или роми. В почти цяла Югоизточна България, както и в Североизточна, има масово влияние на подобен тип непряко изявени интереси на една чужда страна. 

- Очертахте границите на четирите Българии...

- А има и още една - тя е в чужбина.

- Тя е в чужбина, една България, която живо се интересува от изборите и там най-често променят резултатите, които се дават в страната. На какво се дължи разликата в манталитета на българите, които живеят в Северозапада, в Североизтока и т.н.?

- Възстановява се онова, което е било в България през 30-те години на XX век. Политиката на Кимонгеоргиевото правителство и след това почти до края на Живковото управление със създаване на единна българска нация с включително и с тежки намеси на държавата, като се започне със задължителната военна служба, придвижването на работещи от един в друг край на страната във връзка с големи индустриални проекти, особено по време на социализма.

По-голямата подвижност на хората доведе до това България, наред с образователната и политическата доктрина, която се следваше по времето на социализма, да изгради една доста стабилна нация, която накрая, за жалост, изби в национализъм с т.нар. Възродителен процес. Но все пак това се прекъсна и хората започнаха да се спасяват поединично. Тук се намеси и силното влияние на местни корпоративни интереси. 

Искам да кажа нещо, което е важно и за тези избори. Дали ще има или няма да има правителство е въпрос, който ще се постави малко по-нататък. Но все пак - интересът на ГЕРБ, които държат големите общини, е да прави всичко възможно едни нови избори да се проведат преди местните, тъй като това е немалък ресурс. Това е свързано и с фирмени интереси на местния, на международния бизнес. И с опита, който направи "Продължаваме промяната" да вкара един чужд корпоративен манталитет, който среща силната съпротива не само от страна на хора от ГЕРБ, но и на други, които не приемат хора, мотали се в чужбина, да дойдат и да ни дават акъл. 

- Имат ли сили българите наистина да хванат собственото си бъдеще в ръце, гледайки резултатите?

- Не мисля. И то по няколко причини. Основната е икономическата, свързана с липса на сигурност в по-дългосрочен период. Това може да доведе и до съставяне на правителство, тъй като в късия период, в който трябва да работи един парламент и да се справи с тези засипващи ни трудности, може да се стигне до някакъв консенсус, дори до това да има само бюджет. Няма да се изненадам, ако се състави кабинет, независимо от резултатите, които поне засега правят почти невъзможна такава прогноза.

Що се отнася до българския народ, той е силно разделен и разхвърлян в политически групи, на такива, които гледат само своя личен интерес и спасението в чужбина е може би най-лесният вариант, или пък за справяне с проекти за лично добруване, които концентрират голяма част от хората в няколко големи града. В това отношение България е много особена страна, тъй като разликата между столица и провинция, областни центрове, по-малки градове, да не говоря за селата, е огромна. Като се почне от образование и здравеопазване и се свърши с погребални услуги.

- Новото разпределение на политическите сили носи ли опасности за възстановяване на стария модел "ГЕРБ-ДПС"?

- ГЕРБ с някаква мълчалива подкрепа, не само на ДПС, но и на други партии, биха могли да съставят правителство, не само идеологически, но и с икономико-прагматични цели: евро-атлантизъм, ето сега има опасност и от война, очевидно ще има много по-тежка икономическа криза... Давайте сега да се спасяваме, да дръпнем малко назад, да приеме някаква разумност и затова въобще няма да се изненадам дори тези, които декларират твърдо неучастие, да се съберат по някакъв начин. 

- Каква коалиция се очертава за управление сега?

- Натам отиват нещата. Ще започнат да злоупотребяват с това. България се намира в тежка криза - факт. Геополитическата ситуация е тежка и напрегната, страната ни има тежки ангажименти в ЕС и НАТО. Много възможно е именно евро-атлантическите партии да направят коалиция, да се състави едно квазиекспертно правителство - с подкрепата, предполагам, на ГЕРБ, ДПС, ДБ, която вече се е заигравала.

За БСП мисля, че поне засега е изключено, макар че ако си спомним времената на Тройната коалиция, на правителството на Орешарски, няма да се учудя да се отиде и натам. Но не мисля, че при сегашната ситуация това би било допустимо от ръководството на БСП.

Но със сигурност ще има хора от всички партии, които ще кажат: "Дайте да направим правителство, да се спасим от кризата".

И другата опасност, която тропа по нашите врати - от едно силно военно вмешателство при решаването на подобни проблеми. Вече имаме подобно между Русия и Украйна, такова тлее между Косово и Сърбия, между Гърция и Турция. 

- Как ще коментирате резултатите на БСП?

- Те повтарят горе-долу онези на предишните избори. Предполагам, че в някои областни центрове и райони БСП няма да вкара дори водачите на своите листи, другаде ще има малко повече гласове.

В самата БСП тлеят напрежения, особено в някои местни организации. Не бива да забравяме, че традицията на БСП и на свързаните със социализма партии е малко особена - извън националния интерес много хора предпочитат да решават своя партиен интерес. И тъкмо поради тази причина ще се намерят достатъчно основания да се търси решаване на партийни проблеми, а не на национални. Сегашното ръководство на БСП се опитва да блокира подобен развой и да поставя надпартийни проблеми, особено социални.

Със съкращения

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

2615 лв. на месец са нужни за издръжката на 3-членно семейство

автор:Дума

visibility 824

/ брой: 135

Държавните фирми в България не са ефективни

автор:Дума

visibility 864

/ брой: 135

Увеличават се фалитите на компании

автор:Дума

visibility 846

/ брой: 135

Ще говори със София, но с редовен кабинет

автор:Дума

visibility 853

/ брой: 135

Гърция със спешни мерки за цената на тока

автор:Дума

visibility 851

/ брой: 135

Макрон прие оставката на премиера Атал

автор:Дума

visibility 860

/ брой: 135

Тайван да си плаща за отбраната

автор:Дума

visibility 886

/ брой: 135

Диагнозата на държавата

автор:Александър Симов

visibility 967

/ брой: 135

Денят на бръснача

visibility 920

/ брой: 135

Ганьо е победим, само ако бъде смачкан

visibility 936

/ брой: 135

Подводните камъни на външното оценяване

visibility 878

/ брой: 135

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ