04 Октомври 2023сряда16:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Интервю

Проф. Георги Михайлов: Безплатните лекарства за деца са приоритет за БСП

България не е само София, трябва да се развива във всички региони, казва водачът на листата на "БСП за България" в Кърджали и вторият в листата в Благоевград пред БСТВ

/ брой: 179

автор:Нора Стоичкова

visibility 28

Интервю на Нора СТОИЧКОВА


- Как БСП ще направи реформи в здравеопазването, какви са те и по какъв начин това ще доведе до подобряване работата на тази сложна система и повишаване доверието на българите към нея?

- БСП има конкретни предложения в своята предизборна платформа, като безплатни лекарства за децата до 14-годишна възраст. Но БСП има и детайлно разработена здравна платформа и програма, която ще представи пред евентуалните си коалиционни партньори при конструирането на управленско решение след изборите. В тях няма нещо, което да не сме споделили с българските граждани и което да не е било прието по принцип от всички, които милеят за това България да получи реално здравеопазване, а не наливащи се огромни средства и липса на сериозни резултати.

Смятам, че трябва да търсим решение - и управленско, и законотворческо, обхващащо всички сфери на здравеопазването, а те са няколко. 

На първо място, финансиране и управление на здравната система. Поставили сме въпроса за начина на финансиране и отчитане на болничната дейност, необходимостта от изчисляване на медицинските дейности и на труда на специалистите. Виждам, че служебното правителство обяви такава амбициозна цел, но тя не може да бъде реализирана в рамките на 60 дни. Има разчети, те са направени в цяла Европа и така се плаща в здравеопазването. Кой знае защо това в България се отлагаше много години. Ясно е какво дават търговските дружества - само дефицит.

Скоро чух специалист да споделя, че когато е бил преди 15 години директор на лечебно заведение, в цялата здравна система е имало около 80 млн. лв. задължения. В момента те са към 800 милиона - колосална сума. Т.е. няма какво да говорим помпозно какво правят търговските дружества и клиничните пътеки. Вижда се, че системата е дебалансирана, че определени групи имат чисто финансови, а не държавнически, интереси, за да развият системата, каквато е необходима на гражданите.

Втората част на проблема, не по-малко важна, с която БСП иска да се справи, е кадровият дефицит. Той е много тежък. И при медицинските сестри, и при лекарите, чийто състав е много застарял. Статистиката показва, че уж имаме достатъчно лекари на глава от населението, но средната им възраст е над 55 г., а средната възраст на работещите сестри е пенсионна. Почти всички млади сестри напускат България. Трябва да задържим кадрите със стимули на тяхното кариерно развитие, с възможност за тяхното финансиране по места.

И тук се отваря третият проблем, който поставя БСП. Той не е свързан само със здравеопазването. Това е регионализацията, която дава възможност за изравняване. Това е много важно.

Сега съм изпратен от партията си да бъда водач на листата в Кърджали - един чудесен край. Но мога да ви покажа снимките на падналите покриви на училищата в някои села и сълзите в очите на майките, че е имало по 100-200 деца в училище, а сега... Няма деца, няма хора в тези села.

И ще разберете, че няма лекари. Че медицинските проблеми в Кърджалийско са в изключително тревожно състояние. Няма лични лекари, има пет болнични лечебни заведения в област от 150 000 души. Т.е. регионалните проблеми, не само на Кърджали, трябва да се решават спешно по отношение на кадрите. 

Четвъртият ракурс, който БСП поставя като основен, е реформата в областта на лекарствената политика. Не може да има 10 000 населени места без аптечни пунктове. Не може хората в Орлица, Кърджалийско, да събират пари, за да отиде някой да купи лекарства. Това е голямо безобразие, трагедия и катастрофа, защото все пак живеем в Европа. Но каква Европа е това, когато нямаш лесен достъп до лечебно заведение, нямаш лесен достъп до лекарства и т.н. 

- Като кандидат от Кърджали какви други проблеми виждате в тази много важна за страната ни област в близост до Турция?

- Първият много голям проблем е гъстотата на населението. Това е обезлюдяващ регион. Държавата спешно трябва да създаде условия за поминък, нормална инфраструктура, образователна и здравна система, за да могат хората да се върнат. А те искат да се върнат, на места са построили къщи като приказки, но хората ги няма. Стоят някъде на 5-10 000 километра, трудят се зверски, за да построят тези къщи, но дали ще могат да се върнат... Не става тази приказка за тежък труд в чужбина и "Облаче ле, бяло".

България е мястото, където българският гражданин трябва да расте, да живее, независимо от неговия етнос и вероизповедание. Това е нашата Родина и трябва да обърнем лицето си към всеки неин кът. Както казват французите, Франция не е Париж и Париж не е Франция. И България не е само София, трябва да се развива във всички региони. 

- Освен здравеопазването и демографията, други проблеми? По отношение на индустрията, работните места?

- Има още доста проблеми. Не искам да споменавам колко процента от пътищата са в лошо състояние и колко в добро според АПИ, не според мен. Ако ви покажа пътя от Хасково до Кърджали в основната му част, който е трансевропейски Коридор №9, ами то е подигравка. И тук намирам един дебат, в който бившият председател на НС обещава през 2017 г., че до 2022 ще се построи околовръстен път на Кърджали. Такъв в Хасково има, но в Кърджали няма. Няма спортна зала за срам на един областен град. Много неща ги няма. И хората с право ги търсят и искат. Това са много интелигентни хора.

Кърджалийската художествена галерия е трета по големина в България с над 5000 произведения на изкуството на известни български художници. Там е Перперикон, перлата на нашата археология. Чудесен край за целогодишен туризъм. Там можеш да ходиш с часове на туризъм - селски, байк... В целия регион има 1000 хотелски легла, малки семейни хотелчета. Полезни изкопаеми. Има потенциал да стане рай. Само че, както казваме с тъга, "Вода газим, жадни ходим!".

Понеже споменах за водата, водоснабдяването е един от големите проблеми на Кърджали. Има два язовира, но чували ли сте за проекта "Горна Арда"?

- Какво стана с него?

- Нищо. Попитайте хората, които живеят там със спомените за този проект. Изключително модерен проект с много международни участници. Какво се е случило с него? Помолили сме да направим дискусия и сме поканили всички - и г-н Минчев от ПП, и г-жа Караянчева, лично говорих с г-н Карадайъ, който обеща ДПС да дойде на този дебат. Ще го направим преди изборите. Не става дума да си търсим кусури едни на други, а да направим всичко този край да върне своята усмивка. 

Това е регионът с най-голям брой специалисти без специалност, ниско заплатени и никой не ги търси. Защото се иска квалификация. Средното възнаграждение в Кърджали отстъпва на това в страната.

Има много неща, които не са решавани, сигурно е имало и обективни причини за това. Трябва да се мисли за бъдещето на този край, който е част от огърлицата на България...

- Благоевград, познавате го добре, кажете ни проблемите там, където сте на второ място в листата на "БСП за България"?

- Тази област е втората по големина у нас, съвсем различна. Има много сериозни инфраструктурни проблеми. Трябва да се завърши магистрала "Струма". Снимаха се разни хора, но нещата не вървят. Дали нарочно, за да се каже, че Бащицата се връща и отпушва проблемите. Това ми изглежда толкова ориенталско като пъчене, че не искам да го коментирам. 

Там също е проблемът с хидромелиорацията... Преди 40 години България е била заедно с Италия на първо място в света по износ на ранни зеленчуци, а сега хората от Струмяни и Микрево казват: една чушка не можем да отгледаме, защото тръбите ги изтръгнаха и ги няма. 

Има проблеми и с обезлюдяването. В Якоруда ще ви кажат, че този град може и да изчезне след 10-15 години. Хората масово напускат, защото няма поминък. Или ако има, е пиратски - дърводобив, който не се контролира ефективно.

Проблем има и с образованието - броят на студентите в Американския университет и в ЮЗУ намалява през последните години. Да не говорим за туризма, който трябва да продължи да се развива, но "пипането" на планината е деликатна работа, защото в природата всичко е свързано, трябва да се пази нейния баланс. 

- Защо трябва да се гласува за "БСП за България" с номер 28 на 2 октомври?

 • Хората трябва да гласуват с убеждение, защото БСП остана вярна на тях в тези много тежки моменти от нашата история - на световна политическа криза, на сериозен военен конфликт близо до територията на страната, здравна, икономическа криза. БСП е партията, която мисли за бъдещето, а тези избори са сражение между миналото и бъдещето. В 130-годишната си история БСП винаги е гледала към бъдещето на своите сънародници. Затова призоваваме всички да гласуват с бюлетина номер 28.
 •  


  Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

  Споделяйте нашите публикации.

   

   

   

   

България с най-голям дял на сивата икономика в ЕС

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 191

Бюджетът продънен с близо 800 млн. лв.

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 191

Искат намаляване на производството на мляко в ЕС

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 191

КЗП с още актове към фирмите за бързи кредити

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 191

Земетресение в турския окръг Хатай

автор:Дума

visibility 231

Брюксел размразява парите за Унгария

автор:Дума

visibility 235

/ брой: 191

Първите дипломати на ЕС се събраха в Киев

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 191

Интелектуален фашизъм

автор:Александър Симов

visibility 227

/ брой: 191

ГЕРБ в София - управление на неизпълнените обещания

автор:Деси Велева

visibility 241

/ брой: 191

Тиражирани заблуди

visibility 203

/ брой: 191

Заедно ще направим Троян по-млада, по-умна, по-зелена община

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ