19 Септември 2021неделя03:08 ч.

Проф. Минеков: С 16.7 млн. лв. се увеличава бюджетът на МК до края на годината

автор:Дума

visibility 276

С 16.7 млн. се качва бюджетът на Министерството на културата до края на годината, след актуализацията на бюджета. Това обяви на пресконференция служебният министър на културата проф. Велислав Минеков, предаде БГНЕС.

Минеков каза, че са получили подкрепа от депутати, от които не е очаквал. Той обяви още, че 64% от заетите в сценичните изкуства са ваксинирани, като броят им непрекъснато нараства.

„Бюджетът се качва със 16,7 млн. лв. -финансова подкрепа на артисти, изпълнители в областта на театралното, танцовото, цирковото, визуалните изкуства, упражняващи свободни професии; на частни професионални организации в областта на изкуствата и любителското творчество; на творчески проекти в областта на визуалните изкуства и други в периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка“, обяви Минеков.

По думите му това е струвало изключителни усилия на служителите във ведомството, но всичко се е случило и с подкрепата на финансовото министерство, с които са били в непрекъснат контакт.

От думите му стана ясно, че работят върху това да се увеличи бюджетът им с още 0,2%, като до момента те получават 0,6% от БВП. Ако предложението се реализира, то годишно ще получават по 0,8 от БВП, като амбициозната цел е да се достигне до 1,6% от БВП, като в други държави този процент е доста по-висок.

Зам.-министърът доц. Пламен Славов обяви, че за тях е положителна новината фактът, че се финализира и конкурсът за директор на Националния институт за културно недвижимо наследство, който по думите му заради проблеми е предизвиквал недоволство и е провокирал редица сигнали от засегнати от дейността му.

Проф. д-р Борислава Танева, зам.-министър обяви, че до няколко седмици регистърът за свободните артисти ще бъде факт.

Зам.-министър Весела Кондакова каза, че в краткия им мандат е бил освободен директорът на Националния филмов център Жана Караиванова, тъй като са били установени административни нарушения.

„В момента имаме временно изпълняващ длъжността Камен Балкански. По-важната стъпка е, че успяхме да извървим процеса по приемане от МС на правилника за прилагане на закона за филмовата индустрия“, отчете тя и добави, че предстои да се приеме устройственият правилник на НФЦ, за да имат достъп до финансови средства.

Национален фонд „Култура“ също е с нов директор, след като Борислав Геронтиев си е подал молбата за освобождаване.

„В момента имаме нов директор, това е Милена Станева“, обяви Кондакова.

По думите й до края на годината по програмите ще бъдат раздадени над 20 млн. лв. за подкрепа на организации и на физически лица – артисти.

„Друга важна стъпка е, че НФК ще изпълнява един от двата проекта, които МК е подало в Националния план за възстановяване и развитие. Там е проектът, който е свързан с европейски обмен на съдържание, засилване на капацитета за финансиране по общините. Около 160 млн. лв. ще достигнат до своите получатели през следващите 2 години“, обясни тя и уточни, че другият проект е претърпял промени е засягал дигитализация на движими културни ценности.

Минеков коментира, че министърът не трябва да избира директорите и според него и там трябва да има нова методика. В противен случай министърът да носи персонална отговорност за успехите или неуспехите му.

От думите му стана ясно, че тежките проблеми остават с културните институти зад граница, като се закани да върне част от директорите им в България, тъй като те струват значителни суми на държавата, а срещу тях няма нищо.

Минеков сподели още, че откакто НИНКН е с нов директор нещата са потръгнали и обеща, че ще започне назначаването на нови служители там докато станат 120 души, но подчерта, че заплатата от 900 лв. трябва да се повиши, защото специалист не би се съгласил да работи за тези пари.

Служебният министър настоя институтът да отиде в сградата, която е построена за него.

Той отчете като успех и регистрирането на 355 собственици на медии у нас, като подчерта, че ако не го направят и останалите, ще бъдат санкционирани.

Министърът засегна и Съвета за електронни медии, като посочи, че те са политическо присъствие, обслужващо ГЕРБ.

Минеков каза още, че ще сигнализира Европейската прокуратура за националния археологически резерват "Яйлата“ за бутафорията, сътворена там, както и за казусът с Ларгото, „Кваодрат 500“. Той похвали българската прокуратура затова, че се е заела да търси виновниците за случващото се в Караново.

Попитан дали е поканен да остане в новия служебен кабинет, Минеков каза: „Не съм разговарял с президента Румен Радев да остана служебен министър“.

 

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 168

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 183

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1220

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 278

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 613

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 524

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1323

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 549

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 849

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 631

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ