11 Май 2021вторник04:14 ч.

Интервю

Проф. Николай Витанов: У нас епидемията не тича, а още пълзи

До края на септември заразените като нищо ще станат 10-20-30 хиляди, казва ученият от БАН, оглавяващ групата за математически прогнози към Националния оперативен щаб

/ брой: 127

автор:Велиана Христова

visibility 1635

- Имаме вече по 180 новозаразени с КОВИД на ден, втори пик на разпространение ли е това?

- Все още сме в първата вълна на оригиналния вирус, който дойде през февруари-март. Той си мутира полекичка, но все още е този. Втората вълна ще тръгне пак оттам, откъдето тръгна и първата - от Югоизточна Азия, но това ще стане наесен, когато започне есенно-зимният период. Засега сме все още в първата вълна. Първият пик беше по Великден, след това докъм началото на юни вървяхме надолу, бяхме стигнали дори до 6 случая на ден. След което мерките спряха да се спазват и тръгнахме нагоре. Помните, на 19 март казах, че добрият вариант, ако се спазват мерките, е да излезем от медицинската част на проблема. И то си беше на вратата, при 6 случая ни трябваха две седмици, за да се изчистим. Обаче мерките спряха да се спазват. Защо стана така е много интересен феномен, който трябва допълнително да се изучава в бъдеще. Но още през март посочихме и един лош вариант - какво ще стане, ако мерките спрат да се спазват. Този вариант предвиждаше, че мерките ще се спазват до някое време, след това - не, и броят на случаите ще започне да нараства докъм 4000. Резултатът беше около 3700 на 19 юни. Горе-долу се реализира предвиденото. Оказа се, че добре сме изчислили кога ще стане превключване към неспазване на мерките. 

За изчисленията използвахме мои разработки по теория на идеологическата борба като популационна динамика. Т.е. има група хора с определени идеи и те се опитват да ги наложат на друга група хора, които да речем нямат определена позиция, едните са хишници в този смисъл, другите са жертви. Получават се много интересни неща от гледна точка на математиката, изучавали сме тези процеси в течение на 20 години. Това именно използвахме, за да изчислим как ще се развие ситуацията. И горе-долу го изчислихме точно. А то е просто: при нелинейните системи има едно нещо, което се нарича прагова стойност, т.е. когато броят на привържениците на една идея стане достатъчно голям, те започват да влияят значително върху това, което става в съответната група.

- Искате да кажете по аналогия, че в момента тези, които не спазват мерките, са повече от другите, които ги спазват?

- Не, не, те просто са над праговата стойност. Грубо казано, това е по закона на Вилфредо Парето - той извежда правилото, че във всяко общество 20% от хората допринасят за 80% от резултата. Т.е., когато хората, които не спазват мерките, прехвърлят 20%, те започват да дърпат останалите 80%. И заразата започва да се разпространява повече.    

- Само че след падането на извънредното положение мерките бяха отменени от правителството, останаха само маските на закрито. И хората питат защо, когато имахме по 10 заразени на ден, имаше извънредно положение, а сега при 180 е разрешено всичко.

- Отговорът на този въпрос е простичък от моя гледна точка. Много е важно как ще се подхване епидемията - ако човек успее да я ограничи в началото, тя не се разпространява много. Което ние и направихме, за разлика от други страни, които я изтърваха в началото и се получиха при тях този голям брой заразени и смъртни случаи. Затова у нас в началото бяха наложени строги мерки, метафорично казвам, че трябва да държим гущерчето малко. Ние го държахме малко доста дълго време и то не стана годзила. И още не е станало годзила, вижте какво е в Бразилия и в САЩ. Ние сме направо цвете в сравнение с тях.

- Това значи ли, че у нас бавно върви разпространението на вируса?

- При нас върви доста бавно, дори сега. Това е добре, защото създадената организация позволява да се контролира разпространението. Дали върви бавно или бързо се вижда от т.нар. базово репродуктивно число, в пряк превод от английски. Какво означава то? Заразата върви на цикли, в един цикъл човек се заразява, има инкубационен период, после се разболява, уж оздравява, но още разпръсква вируса, след това спира и това е около един месец. Базовото репродуктивно число показва колко човека заразява един носител на вируса за един такъв цикъл. Ако числото е 1,2, значи 100 човека заразяват 120 и вирусът се разпространява. Ако числото е примерно 0,8, значи 100 човека заразяват 80, т.е. имаме свиване.

- А сега колко е при нас това число?

- В момента е 1,25. Т.е. 100 човека заразяват 125, но това е в течение на над 20 дни. С други думи, епидемията си върви, но не тича, ами пъпли. Разпространява се бавничко в момента. Затова е и увереността на големите началници, че тя се контролира. А какво би означавало да се разпространява бързо? Ако това число стане 5-6-7, това означава, че 100 човека заразяват 500-600-700 и това вече е проблем. Хубаво е, че такова нещо у нас няма, защото здравната система може да реагира. Когато се хване клъстър, огнище, ясно е, че там са заразените и може да се вземат бързи мерки.

- Но бе казано, че в София примерно заразата вече се разпространява не на огнища, а дифузно, сред всички.

- Защо става така? Защото, когато клъстърите станат големи, от тях някой започва да се изплъзва. РЗИ хваща къде са огнищата, карантинира ги, обаче все по някой се изплъзва и продължава да заразява, появяват се клъстъри и на други места. И, когато станат много такива, разпространението става дифузно. Наченки на такова нещо има в София, но те все още са слаби. Сериозно дифузно разпространение би се получило, ако броят на заразените в София стане 500 на ден примерно. Това, което е сега, е съвсем в началото. 

- Заразените в страната обаче стигнаха вече 5500. Ами ако наесен дойде и втора вълна, заразените може да станат и 10 000, както казахте преди дни?

- Разбира се. Имаме още 4500, за да стигнем 10 000 заразени. Юли, август и септември - това са 90 дни. При средно 50 човека на ден като нищо ще стигнем 10 000. Впрочем, аз казвам, че може да е петцифрено числото...

- Т.е. може да се заразят 20-30-40 хиляди?

- Ами, може. Да не ме обвинят, че плаша хората, просто обяснявам, че няма никакъв проблем да стигнем петцифрено число. Дори да ги смъкнем на 50 на ден, в края на септември ще сме на 10 000.

- Все повече хора искат да има някакви ограничения - за мачове, абитуриентски вечери, нощни барове, дискотеки. Това не са животоспасяващи неща за икономиката, за доходите на хората, за безработицата. Не трябва ли да бъдат "затворени" подобни забавления, за да не стигнем до карантина, както е Белград в момента? Няколко държави сега пак затварят граници, а в България влиза свободно всеки, който пожелае. 

- Права сте, но тези неща се решават на друго ниво. Какви са правомощията на Националния оперативен щаб? Той е със съветнически функции. Решава премиерът, решава здравният министър. Моята работа е да кажа: има риск при масови мероприятия. Разбира се, че при футболните мачове има риск, особено като се запрегръщат след някой гол.

- Струва ми се, че рискът е не само да се разболеем, рискът е да се натовари здравната система и да няма кой да ни лекува, да нямаме достатъчно доктори специалисти. То и сега ги няма... 

- Моята работа е да кажа, че има риск от повишаване на случаите. С успешните мерки през март-април целта беше и тази - да не се претовари здравната система. Големите началници сега казват: риск е, ама е поносим, може да пуснем дискотеки, чалготеки, футболни мачове. Оттук нататък следващото нещо, което трябва да се следи, е, когато отиде в болницата някой, който има нужда от помощ, да получи адекватно медицинско обслужване. В този смисъл да не се претовари системата - да не се получат изведнъж много хора, а да няма специалисти, апаратура и пр. Засега организацията е все още успешна, не е претоварена още системата.

От моя гледна точка има обаче една горна граница. Колкото и да е мощна здравната система, все някога ще се претовари. Въпросът е кога. Бях изчислил, че при 300 случая на ден, ако 10% от тях имат нужда от болнична помощ и се лекуват един месец, това са около 1000 души на месец. В някои градове и доста по-бързо ще се изчерпи капацитетът. Това е същественият въпрос и по това се работи. Както знаете, премиерът каза болниците да се презапасяват. Едно обаче не можем да презапасим - това са специалистите, защото няма как да ги вземем и да ги презапасим някъде. Не съм навътре в здравеопазването, но по някакви причини специалността "инфекциозни болести" доста години е била пренебрегната. Не е носила пари ли, клиничните пътеки ли не са били адекватни, не знам, но тези специалисти не са много.

- Излиза, че всъщност математиката като наука е единствената, която може да даде адекватна прогноза за развитието на болестта.

- Точно така е. Защо? Защото като математик не ме интересува този вирус как е устроен, какви неща има вътре. На мен ми трябват данни за това как се разпространява, колко му е инкубационният период, какви карантини има. И, като имам тези данни, мога да изчислявам еволюцията му, без да знам какво представлява той от гледна точка на микробиологията. На тази основа можем да дадем прогноза как ще се развива епидемията.

Борисов завещава 7 млрд. лв. дефицит

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Петър Чобанов: В бюджета няма резерви

автор:Дума

visibility 71

/ брой: 88

Всеки трети не смогва със сметките, наема и ипотеката

автор:Дума

visibility 67

/ брой: 88

1500 средни фирми осем месеца чакат помощи

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 88

Военните с ново писмо до Макрон

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 88

Лайен: Скопие да се разбере със София

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 88

Швеция настоява за старт на преговорите със Скопие

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 88

Маас: ЕС е готов за диалог с Русия

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 88

Парламентът умря, да живее парламентът!

visibility 80

/ брой: 88

Не удължавайте учебната година!

visibility 101

/ брой: 88

Парад на мира...

автор:Лозан Такев

visibility 94

/ брой: 88

Невинните

visibility 104

/ брой: 88

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ