28 Октомври 2020сряда11:06 ч.

Интервю

Проф. Радка Аргирова: Ако не спрем тотално заразата, тя може да се повтори

COVID-19 e продукт на естествена еволюция на вирусите, не е изкуствено създаден, категорична е известната вирусоложка

/ брой: 58

автор:Велиана Христова

visibility 3893

РАДКА АРГИРОВА е завършила МУ-София и докторантура в Москва. Специализирала е в Германия и САЩ. Дългогодишната й професионална дейност е посветена изцяло на вирусологията. Работила е в МА, в БАН, организира и завежда  първата у нас Централна лаборатория по СПИН - към Националния център по заразни и паразитни болести. От септември 2013 г. работи в МБАЛ "Токуда". Преподава в СУ и в МУ-София. Тя е председател на Българското дружество по медицинска вирусология, зам.-председател на Хумболтовия съюз в България и председател на Националния експертен борд по вирусология към БЛС. Член е на престижни международни дружества.  Представител е на България и е член на щаба на Глобалната програма по СПИН към СЗО. От 1995 до 1997 г. е зам.-министър на здравеопазването и Главен държавен санитарен инспектор на България.

"Трябва всички българи да преминат тест за коронавируса"

- Проф. Аргирова, радвам се, че сте член на създадения към МС Медицински съвет. Още на първата пресконференция на съвета казахте, че целта е да се създаде алгоритъм за коронавируса. Какво означава това?

- Не, не. Става дума за алгоритъм за диагностика и терапия. Това означава, че ще бъде разписано подробно как се поставя диагнозата, като се използват различните лабораторни методи, рентгенография, кое ще се прави, кога ще бъде необходимо да се прави бърз тест, кога потвърдителен тест. Колегите в цялата страна имат огромна необходимост от това, не знаят как да се ориентират. Всичко това трябва да се напише възможно най-бързо, щом съм в този съвет, значи трябва да се работи много активно. 

- Когато сутринта завчера съобщиха, че само един нов случай на заразяване е установен, веднага тръгнаха тълкувания, че има спад в епидемията у нас. В същото време лекарите казват, че пикът тепърва предстои, вероятно след 3-4 седмици. Вие как мислите?

- Разбира се, че пикът предстои. Това е просто някаква случайност, както видяхме само след няколко часа цифрите се измениха отново. Трябва няколко дни поред да имаме малък брой случаи, за да говорим за началото на спад. 

- Като знаем, че вече 200 000 българи са се върнали от страни, където има сериозно развитие на болестта, ще се връщат още, не се знае доколко спазват карантината, не е ли доста по-голям броят на носителите на вируса от този, който се съобщава? 

- Искате да кажете на заразените. Защото при този вирус няма трайно вирусоносителство, не е като при херпеса да речем - цял живот го носиш. Да, разбира се, заразените са повече, но не може да се каже колко повече, защото на някои места пише, че са поне три пъти повече от установените, но това е много, много относително. Защото един човек може да контактува само с някой друг, може да контактува с 10 души и да ги зарази. При нашите мерки за предпазване, за профилактика би трябвало да е възможно много по-малко хора да бъдат заразени от един човек. 

- Вие казахте, че ще се предприеме масов скрининг, това означава ли всички граждани на България да преминат тест за коронавирус?

- Да, горе-долу да, това означава. Знаете ли защо се прави това? Не за друго, а защото всъщност най-големите разпространители на вируса са тези, които нямат симптоми, които нямат никакви оплаквания и самите те не знаят, че са заразени. Нямат оплаквания, защото го прекарват леко, на крак, без абсолютно никакви оплаквания. Сигурно всички ние, които тичаме напред-назад,  сме прекарали вече тази инфекция. Въпросът е, че такива хора седем-осем дни след заразяването  могат да бъдат проводници на инфекцията и да заразяват. 

- Едни лекари казват, че трябва хората да носят маски и ръкавици, според други е обратното - те не помагат. А особено за хората, които ходят на работа все още, това е много важно. 

- За медицинските работници е необходимо - те трябва да носят и маски, и ръкавици, и очила, има специални облекла и изисквания според това с какво се занимава лекарят в момента. Едно е при животоспасяваща операция, друго е, ако преглеждаш болен, за който имаш съмнения за тази инфекция, трето е, ако нямаш никакви съмнения. Винаги обаче трябва да се носят маски и ръкавици. А иначе, хората, които ходят на работа, ако са добре, не кихат и не кашлят, няма нужда да носят никаква маска. Просто трябва много стриктно да спазват хигиенните изисквания - често миене на ръцете, металните, стъклените и пластмасовите повърхности  трябва редовно да се почистват. Ръкавици е добре да се използват, когато сте навън, а и вкъщи, защото върху предмети може да е останала следа от вируса. Профилактично за засилване на имунната система е добре да се пият витамини А, C и Е. 

- Заговори се, че лекарства на хининова основа може би помагат при COVID-19, във Франция вече ги прилагат. Спомням си в детството ми имаше българско лекарство аналгин-хинин, при грип страшно помагаше. После го спряха. 

- Това сега не е грип, то е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вирус. Французите пробват, но все още не е напълно сигурно, че точно това помага. Имат някакво сходство в структурата, но не е още съвсем ясно какво точно е нужното лекарство. 

- Специалисти казват, че ваксина вероятно ще се създаде скоро, но трудно било въвеждането й. Какво значи това?

- Това значи, че вече е напълно ясно коя част от вируса ще бъде използвана като имуноген, т.е. срещу коя част от вируса ще се създадат антитела, които по-късно да предпазват организма от инфектиране с този вирус. А трудно ще се въведе, защото, за да се въведе една ваксина, са необходими много голям брой клинични изпитания. Това го изисква законодателството на всички страни. За обикновените ваксини това трае две-три години и аз не разбирам защо някои си позволяват да казват, че до 12-18 месеца ще се прилага ваксина. Това просто не е възможно. 

- Публикувани са много твърдения, че в коронавируса се съчетават и гени на СПИН, и такива на респираторния синдром SARS от 2002 г., и че всъщност COVID-19 не е мутация, а е изкуствено създаден. Така ли е?

- Не, не. Нищо подобно. Този вирус е продукт на естествената еволюция на вирусите. Поредната еволюция на коронавирусите, каквито вече сме виждали като САРС 2002-2003 г., МЕРС в 2008-2009 г., и това е следващият съвсем нов вид, който е продукт на еволюцията. Няма нищо изкуствено, никакви белтъци на ХИВ няма, такова нещо няма.

- От Китай завчера дойде съобщението, че там се е появил още един вирус - хантавирус, дори починал един човек. 

- Хантавируса го има абсолютно навсякъде, включително в България. Ние имаме много хантавирус, в Турция - също, в Западните Балкани, в Гърция, в Европа. Това е вирус, който съдържа РНК, както голяма част от вирусите. Той предизвиква тежко заболяване, известно под името кримска Конго-хеморагична треска, а също така -  хеморагична треска с бъбречен синдром. Това са тежки заболявания, имаме диагностика за тях, има лечение. Този вирус се пренася от гризачи и боледуват обикновено работещи в горски стопанства, ветеринари, градинари. 

Коронавирусът е съвсем друго нещо. Пак повтарям - трябва всички стриктно да спазват предписаните мерки, защото и малко нарушители да има, това се отразява върху всички. Искаме да спрем пътя на разпространение на вируса и искаме тотално да го спрем, да го няма. Защото остане ли малко, има опасност от нова епидемия.

- Т.е. да премине и после отново да се разрази? 

- Да, може да започнат да се заразяват пак хората. Много е коварна тази история. Затова искаме да го спрем, затова се вземат крути мерки във всички страни срещу това абсолютно безпрецедентно разпространение на вируса.

Българите искат "АЕЦ "Белене" и "Балкански поток"

автор:Дума

visibility 371

/ брой: 205

Въвеждат лимит за поскъпването на водата

автор:Дума

visibility 294

/ брой: 205

Пускат парното в София от днес

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 205

ООН: Старите коли са опасен замърсител

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 205

Ислямски акции срещу Франция

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 205

Катастрофална загуба за партията на Зеленски

автор:Дума

visibility 397

/ брой: 205

Протести и насилие в цяла Италия

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 205

Кратки новини

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 205

Бюджет на обречеността

автор:Аида Паникян

visibility 273

/ брой: 205

Да стреляш по врабче с топ

автор:Евгени Гаврилов

visibility 299

/ брой: 205

Изкуствена вентилация на омразата

автор:Георги Георгиев

visibility 384

/ брой: 205

Катастрофаджията зад волана

автор:Славчо Кънчев

visibility 256

/ брой: 205

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ