26 Февруари 2024понеделник14:36 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Проф. Радослав Гайдарски: Смяната на пола е узаконено престъпление

При непрекъснатите смени на министри и болнични шефове, сериозна промяна в здравеопазването ни не може да стане, категоричен е лекарят

/ брой: 49

автор:Нора Стоичкова

visibility 1199

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ


ВИЗИТКА: Радослав Гайдарски е роден на 25 декември 1937 г. в с. Градец, област Видин. Възпитаник е на  Медицинската академия (1962) в София. Известен специалист по коремна хирургия.  Депутат в  депутат в VII Велико народно събрание и в 40-ото народно събрание.  Министър на здравеопзаването от август 2005 г. до април 2008 г. Почетен гражданин на Видин и София.

 

- Проф. Гайдарски, основа се инициативен комитет, който ще работи за референдума срещу разпространението на джендър идеологията сред децата до 18 г., който е инцииран от БСП. Решението на ЕС с квалифицирано мнозинство да принуди всички държави, които са против нейното приемане, въпреки всичко да я ратифицират. Какъв може да е ефектът от този референдум върху общественото мнение в България?

- Прословутата Истанбулска конвенция съществува от над 2 години. Като БСП е първата политическа сила в България, а може би и в Европа, която категорично отхвърли конкретна част от този документ. Не отричаме Истанбулската конвенция, в която има много добри неща и за децата, и за майките. Още повече, че имаме български закони, в които тези неща са дори още по-добре поставени. Ние сме единствено против сегмента, касаещ джендърството. Някои се опитват да го наложат като идеология и да въздействат на младото поколение. Джендърството е насилствено вкарване на аргументи у младото поколение, които да представят децата като еднакви - без разлика между момче и момиче. Ние нямаме нищо против хората с различна сексуалност (това е нещо, което е станало в майчината утроба), защитаваме правата им. Но в случая става въпрос за внушаване на децата, дори има държави, в които джендърството е въведено като предмет. Не се говори за мама и татко, а за родител 1 и родител 2. При тази наша демографска криза остава децата ни от ранна възраст да не знаят какво е момче, какво е момиче.

Така че БСП не се е сетила днес да прави този референдум. Дори Изпълнителното бюро, както и НС на БСП имаше дълъг разговор с председателя на ПЕС Сергей Станишев.

- Атакуват се децата на около 4 г. с объркващи въпроси: "Ти как се чувстваш - момче или момиче?" Вие как приемате операциите за смяна на пола в ранна възраст?

- Аз го приемам като узаконено престъпление!

Най-голямото объркване на децата започва на около 8-12 г. Затова ние сме категорично против разпространението на джендър идеологията сред подрастващите - децата, малолетните, непълнолетните. След 18 г. човек вече е зрял и може сам да взема такива решения. 

- Отново в предизборната Програма на БСП е залегнало болниците да не са търговски дружества. Как може да бъде проведена тази тежка реформа?

- Този въпрос е още по-сложен - здравеопазването засяга всеки човек от раждането да смъртта му.

Като се казва болниците да не са търговски дружества, идеята е да не участват корупционните схеми. Водят се разследвания в болници, в които са били приети пациенти с неверни диагнози. Не може да си позволим едни болници да мизерстват, а други да крадат. Освен това, трябва да се прави разлика между държавните и частните болници. Частните могат да си бъдат търговски дружества. Една частна  болница, ако не ползва ресурса на НЗОК, има право да определя свои цени на медицинските услуги. Но, ако честната болница спазва правилата на НЗОК, тя може да си работи както и досега. Ние не искаме да се премахнат частните болници. Има си клинични пътеки - едни на 500 лв., други на 5000 и ако се спазват правилата, и частната, и държавната болница може да ползва ресурса на НЗОК.

- При лечението се получават тежки изкривавания. Например още преди да е направен рентген, предлагат на пациента операция за травма на глезен, например. Докога ще продължи това? Има ли възможност в следващия парламент да започне сериозна реформа така, че здравеопазването отново да е в услуга на хората?

- Не може непрекъснато едно министерство, каквото е МЗ, да бъде ръководено от лекари, които са политически ангажирани хора, които изпълняват нарежданията на своята партия. Бил съм министър. На един министър му трябват няколко месеца, за да навлезе в проблематиката. От 2010 г. здравните министри се застояват по няколко месеца и ги сменят. Назначават се хора, които не са ръководили никакви звена - например анестезиолог, който няма дори подчинен сестра, правят го министър. Ако вървим по този начин, как да се оправи здравеопазването? Как за няколко месеца такъв човек да вникне в проблемите на здравеопазването? Затова продължаваме да затъваме. 

- Защо заплатите в системата все още не са оправени? И лекари, и сестри, и други медицински кадри са недоволни, при това - справедливо недоволни?

- До края на 90-те години само в Северна България имаше медицински училища за сестри, акушерки, лаборанти, фелдшери, зъботехници във Видин, Враца, Шумен, Русе, Варна и др... Сега в цяло България са няколко училищата за медицински сестри. У нас в момента повечето сестри са в предпенсионна възраст. 

До преди няколко месеца един начинаещ лекар у нас получаваше до 1000 лева. А един начинаещ лекар в Австрия или Дания започва с 4000 евро. Осем пъти разлика! Имаше преди време анкета сред завършващите медицина и според отговорите им 70% имат желание да работят в чужбина. Да, 70% няма да отидат, но 70% имат такива планове. Нещата имат и друга страна: тук правим операция, за която касата ни плаща 4000 лева, а същата операция на Запад струва 70 хил. евро, тоест и парите за здраве у нас са малко. ако се плаща добре за лечебните процедури, и възнагражденията ще бъдат по-високи. 

- Професор Гайдарски, има ли лечение за българското здравеопазване?

- На този етап: категорично казвам "не"! При тези условия, при това ръководство в момента, при тези непрекъснати смени на ръководители на лечебни заведения, министри и прочее, не може да стане някаква промяна.

- Какви стъпки трябва да бъдат предприети? Какво първо, второ, трето да се направи, за да се тръгне към промяна?

- В Програмата на БСП сме формулирали стъпките - подготовка на младите лекари, подготовка на специалисти и пр. Без кадри нищо не можем да решим. Може да имаме най-прекрасните болници с най-добри условия за работа, но без кадри не може нищо да се направи. 

На второ място е подобряването на базите.

Освен това, има още нещо много важно: на всяка цена трябва да има категоризиране на болниците. Не може в малка болница с няколко лекари да се извършват големи операции.

- Превенцията на заболяванията не е ли по-важна от всичко останало?

- Това е профилактиката. Преди години във всяко село имаше лекар, сестра, акушерка. Сега може да има в някои по-големи села, но  обикновено един лекар обслужва по няколко села. Така профилактика не се прави. 

- Заговори се за здравеопазване по интернет. Как може то да бъде осъществено например из нашите села, където дори няма интернет?

- Това може да стане. Бях в Израел, там се прави. Но за да се случи, необходимо е много висока специализация на медиците и обезпеченост с високи технологии. Пациентът описва симптомите и оплакванията и ги праща до център, отговарящ за съответния окръг. От там добре подготвен общ специалист се задълбочен анализ насочва пациента към лекар специалист.  

 

БНБ с таван на банковите такси

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 38

Спестяванията на гражданите - над 80 млрд. лева

автор:Дума

visibility 213

/ брой: 38

България сред страните с най-висока инфлация в ЕС

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 38

В АЕЦ „Козлодуй“ създавате корупционна черна дупка

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 38

Г-7 одобри пакет от мерки срещу Москва

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 38

Гърция привлича 40 000 чуждестранни работници

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 38

Сблъсъци между фермери и Макрон в Париж

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 38

Накратко

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 38

Медийните бомби и истината

автор:Александър Симов

visibility 224

/ брой: 38

Мизерия и живец

автор:Деси Велева

visibility 219

/ брой: 38

Натягат болтчетата

автор:Ина Михайлова

visibility 1035

/ брой: 38

Да подпишем 240 молби за колективен иск срещу мобилните оператори

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 38

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ