09 Декември 2022петък01:27 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°. Днес ще преобладава облачно, в равнините - мъгливо време, в отделни райони ще има ръмежи. На места, главно в западната част от Горнотракийската низина и около Дунав, мъглата ще е трайна. Временни разкъсвания на облачността ще има над планинските райони. Преобладаващите минимални температури ще бъдат между 3° и 8°, в София - около 3°, максималните - между 7° и 12°, в София - около 10°.

Актуално

Проф. Румен Гечев: Загубите от договора за Ф-16 са стотици милиони

Сега българските данъкоплатци започват, макар и скромно, да покриват държавния дълг на САЩ, заяви народният представител от "БСП за България" от парламентарната трибуна

/ брой: 229

автор:Дума

visibility 1738

Свидетели сме на пореден неприятен звън в злополучния и не в интерес на България договор за доставка на чертежите на вече 16 самолета Ф-16. Това, което се предлага, на пръв поглед изглежда добре, тъй като става дума евентуално за осигуряване на трохички приходи за българския бюджет чрез поделение на Централната американска банка, наричаща се Федерална резервна система, клон Ню Йорк. Където парите, които бяха преведени през август 2019 г. - първите 1,2 млрд. щатски долара, досега са донесли загуби за български бюджет - според този 1,5% доходност, който определя американската страна - на близо 50 млн. щатски долара. Тази сума ще достигне близо 100 млн. щатски долара загуби за 5 години, ако удължаването на договора и забавянето на доставките е 2 години, а не повече, което е много възможно.

Пред мен отскоро е изключително любопитен доклад, уреждащ тази материя (от 16 май 2019 г.) от тогавашния зам.-министър на финансите г-жа Росица Велкова. Тя информира министъра на финансите за финансовите условия на преговорите и очаквания договор. Делегацията, посетила Съединените щати, се води от ген. Атанас Запрянов, по това време зам.-министър на отбраната. От срещата във Вашингтон г-жа Велкова докладва до министъра на финансите: Американската страна не прояви склонност да дискутира и да отстъпи в позицията си, при което към момента условията за продажба остават кеш, предварително.

Заявленията на някои политици, че те са настоявали да платим предварително тези 1,2 млрд. щатски долара, се всъщност подвеждане на българската общественост. Тъй като и американската страна категорично е заявила, че плащането е трябвало да стане предварително.

Освен това в доклада на зам.-министър Велкова пише: Представителите на американските институции, участващи в срещата, не дадоха приемливи, състоятелни и логични обяснения за увеличените цени.

От офертата през февруари 2019 г. до август 2019 г. американската страна едностранно повишава цената на сделката с 200 млн. щатски долара. В резултат на което, при тази среща през май 2019 г. става ясно, че американската страна не желае да преговаря по цената, а българската страна не реагира.

Зам.-министър Велкова заявява: Срещата завърши без приемлив за българската страна резултат, като представителите на САЩ изрично заключиха, че цените не подлежат на промяна.

Т.е. българската делегация отива на екскурзия в САЩ, изслушва назидателните слова на американската страна за повишение на цената с още 200 млн. щатски долара, заявява им се, че трябва да платим предварително цялата сума, българската делегация се връща от екскурзията, докладва, че това не е в интерес на България, и не променя абсолютно нищо.

Към днешна дата закъснението е вече повече от две години. Загубите за българската страна са в стотици милиони долари. И най-голямата загуба е за българските Военновъздушни сили, които най-вероятно от средата на следващата година ще останат без бойни самолети, защото нашите партньори отказват, не могат, не доставят първите осем самолета. 

Какво ще спечели българската държава?

Едни жалки трохи. Една пиар акция. И ще ви кажа защо.

В доклада на зам.-министърката по онова време се казва, че според американската страна бихме получили около 1,5% доходност от държавните ценни книжа, които с остатъка от парите бихме купили на американския капиталов пазар. Да, наистина няма риск, тъй като ценните книжа на американското правителство са нискорискови. Те се водят висококачествени ценни книжа на световните пазари.

Но какъв е проблемът?

С откриването на тази сметка ние връзваме бюджета на Р България и бюджета на българското Министерство на отбраната с бюджета на САЩ. Което ще рече, че българските данъкоплатци започват да плащат, макар и скромно, и да покриват държавния дълг на Съединените американски щати, който вече е над 115-120% от БВП на тяхната страна. Това е тяхна работа. Само че, ако ние дори осигурим на остатъка от тия средства 1,5% доходност, при какви условия българската държава ще плаща нашия бюджетен дефицит, след като към момента вече лихвите са над 5%? Ние евентуално бихме получили 1,5% като от умрял писмо от САЩ, финансирайки техния бюджетен дефицит, а тук ще плащаме поне 5,5% на парите, които не са в нашия бюджет. А в същото време трябва да теглим заеми на международния пазар.

Още от самото начало ние от БСП гласувахме против тази сделка за Ф-16. И предупредихме, че тя е неизгодна за българската държава. Че този договор е унизителен за българската държава. Че този договор е опасност на българските ВВС. И, за голямо съжаление, точка по точка се оказахме прави.

Когато излизат тук, на парламентарната трибуна, и защитават предложението за ратификация, трябваше да си направят труда и да проверят, че много отдавна, още в началото на 2020 г., първите близо 550 млн. щатски долара са преведени на "Локхийд Мартин". Досега са направени още няколко превода. Не се казва колко долара са останали в сметката - 5 или 15. Нищо не е останало. И ни заблуждават как БНБ всеки ден щяла да следи сметката. Ами да следи! Да гледат с бинокъл от покрива на БНБ как са останали 20 долара в сметката на Централната банка на САЩ.

А тук още от следващата година ще трябва да теглим нови дългове.

Няма ги парите, които сме дали, за да покрием американски дългове. Няма ги самолетите. Но идват плащанията за България по нашите външни дългове.

Още веднъж - унизителна сделка, опасна за сигурността на България. БСП гласува против!

 


Последвайте или харесайте в-к "ДУМА" във ФЕЙСБУК   --> ТУК <--

Споделяйте нашите публикации.

 

 

 

 

НАП отчете 60% ръст на сайтовете за залози

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 239

Прогнозират 10-15% поскъпване на газа през март

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 239

Хванаха 104 финансови мулета

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 239

Потребителите в ЕС очакват инфлация и безработица

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 239

Виктор Бут беше разменен за баскетболистката Бритни Гринър

автор:Дума

visibility 912

Жена загина при наводнения в Лисабон след проливни дъждове

автор:Дума

visibility 292

Стачка в "Ню Йорк Таймс"

автор:Дума

visibility 295

На светло, в сянката

автор:Евгени Гаврилов

visibility 209

/ брой: 239

Европа срещу Европа

автор:Юри Михалков

visibility 246

/ брой: 239

Девалвация на родното образование

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 239

Как 8 декември става студентски празник

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 239

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ