08 Август 2020събота08:51 ч.

Професори с концерти в Седмицата на камерната музика в Добрич

/ брой: 88

автор:Дана Русева

visibility 1391

Седмица на камерната музика "Константин Илиев" с международно участие започна в Добрич. Традиционният майски фестивал, превърнал се в значимо събитие, от тази година носи името на Константин Илиев - диригент и композитор. Общинският съвет на град Добрич единодушно прие това решение. Още повече че вдъхновителят и създател на Седмицата е именно Константин Илиев през 1975 г. В разцвета на творческите си сили той се установява в Добрич и в периода 1972-1978 г. ръководи новосформирания Толбухински камерен оркестър.
Тазгодишното издание започна с камерен концерт на проф. Ангел Станков - цигулка, и проф. Ростислав Йовчев - пиано. Програмата е тематично обвързана със 190-годишнината от смъртта на Бетовен. Интерес представлява и днешният концерт на клавирно трио от Румъния, съставено от преподавателите Дойна Григоре - пиано, Елена Ованеску - цигулка, и Себастиан Въртосу - виолончело, от Университета по изкуствата "Джордже Енеску" в Яш. Тяхната програма ще завърши с грандиозно произведение - клавирно трио "Архидук" на Бетовен. Още едно, но с различна програма клавирно трио "София класик" - проф. Даниела Андонова - пиано, Радмила Петрова - цигулка, и Магдалена Далчева - виолончело, ще поднесе на 10 май прецизно подбрана Моцартова програма, включваща и две сопранови арии от "Сватбата на Фигаро" и "Така правят всички" в изпълнение на Гиргина Гиргинова. В четвъртък, 11 май, гостите от Франция Дарина Малеева - цигулка, и Ксавие Льоконт де ла Бретонери - пиано, са подготвили образци от световната класика - богата и разнообразна програма от произведения на Бах, Стравински, Дариус Мийо, Жорж Орик и др. Заключителният концерт на 12 май е по традиция на Българския камерен оркестър в Добрич с диригент Алексей Измирлиев. Тази година е "Романтизъм и нищо повече" - заглавие с директна препратка към произведенията на Менделсон, Шуман и Брамс.
Организатори са община Добрич и Музикална къща "Катлин".

Четири общини бедстват заради пожари

автор:Дума

visibility 172

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 150

Самолет сe разцепи на две при кацане в Индия

автор:Дума

visibility 173

В Русия патентоваха препарат срещу COVID-19

автор:Дума

visibility 307

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 150

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 556

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1026

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 409

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ