14 Август 2020петък16:36 ч.

Драгомир Стойнев:

Програмата на управляващите е най-слабата от 20 години

Документът е знак за идейна немощ, имитаторство и копи-пейст подход, заяви в декларация БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ

/ брой: 24

автор:Станка Динева

visibility 1974

Голямата новина от програмата на четворната коалиция е една - реформи няма да има. Това заяви народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна. Той посочи 13 основни "фатални" риска за България в документа.
Това е възможно най-слабата управленска програма, предлагана в последните 20 г., категоричен е Стойнев. Според него тя е механична компилация, копи-пейст от мерки и действия, направена от чиновници. "75% от посочените приоритети в икономическата част са: "спазване на законите" и "хармонизиране с европейски регулации". Значителна част от предвидените мерки са текущи задачи, които министерствата и административните звена по закон трябва да изпълняват. Над 10% от мерките са "подготовка на анализи" и писане на нови стратегии", изброи социалистът.
Стойнев открои два парадокса. Първият е, че кабинетът на Пламен Орешарски стабилизира икономиката, но не оцеля политически. Вторият е, че рисковете за икономиката на България растат, но кабинетът "Борисов 2" се закрепи.
Икономическият растеж не е основен приоритет на кабинета, липсват мерки за насърчаването му, заяви Стойнев. Отсъстват най-болезнените теми за бъдещето на малките и средни предприятия и на българските производители и потребители. Като най-слабата част от документа социалистът посочи инвестициите. От програмата личи непознаването на българската икономика, констатира той.
Идейна немощ и имитаторство на европейските инициативи съзря социалистът в правителствената програма. Няма ясен ангажимент за присъединяване към Банковия съюз, а мъгляви фрази за "политическо решение", сочи прочитът на БСП. 
Поощряваме авторите на програмата да продължат да се учат по темата реиндустриализация, иронично подхвърли към четворната коалиция Стойнев. Според него те случайно са се запознали с инициативите на ЕК в тази област. "Само с общи пожелания от европейски инициативи обаче не е възможно да се възроди българската индустрия. Копи-пейст подходът на програмата не е безобиден", допълни депутатът.
Стойнев очерта 13 основни, "фатални" риска в документа. Това са увеличението на външния дълг до 60% от БВП, след като 2014 г. е бил 19,7%. Липса на планове за борбата с контрабандата и ДДС-измамите, с нелоялна конкуренция към българските производители. Риск за бюджетните приходи, тъй като няма мерки за борба с данъчните измами. Плашещ е и анонсът за нова данъчна реформа, без да има дори и намек за целта и насоката й, предупреди Стойнев. Според него зад заявката "ще преструктурираме 8 държавни дружества" се крият планове за приватизация на структуроопределящи дружества. Няма и ясни политики по заетостта, доходите, борбата с бедността, демографската криза, социалното подпомагане, предупреди социалистът. Замразяват се 14 социални плащания в полза на майките, децата, хората с увреждания и това ще продължи до далечната 2017 г., констатира Стойнев.


Да не използват България като плацдарм за бойни действия срещу Русия

БСП ЛЯВА БЪГАРИЯ настоява правителството да потвърди позицията на предходния кабинет, че страната няма да участва с въоръжени сили в конфликта в Източна Украйна, заяви от трибуната на парламента Драгомир Стойнев.
"Заедно с това очакваме правителството да заяви, че няма да допусне българската територия да се използва като плацдарм за бойни действия срещу Русия. Настояваме за незабавен отговор дали българското правителство е давало съгласие за постоянно разполагане на тежко въоръжение и техника на българска територия", поиска зам.-председателят на БСП.
 

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 247

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 230

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 98

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 334

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 297

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 749

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 454

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 189

/ брой: 155

Датата

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ