04 Декември 2020петък01:55 ч.

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

Една трета от заявките за кредити не са били одобрени от банките

/ брой: 206

автор:Дума

visibility 394

Една от антикризисните програми на правителството, която бе пусната през май - безлихвените заеми до 4500 лв., е напът да приключи. Остават само два месеца до крайния срок, в който физическите лица и самоосигуряващите биха могли да се възползват от кредитите, но досега се вижда твърде слаб интерес за кандидатстване. За шестте месеца на нейното действие са се възползвали 21 хил. физически лица, а общата стойност на отпуснатите заеми е малко над 88 млн. лв. Това означава, че за половин година търговските банки не са успели да раздадат и половината от предвидените 200 млн. лв. по програмата.

От данните на ББР, през която минават държавните пари за заемите, става ясно, че средният размер на одобрените кредити е 4 224 лв., което е под максималния размер. Освен това около една трета от исканията за подкрепа не са одобрени от търговските банки, които правят собствена преценка за риска на кредитополучателите, тъй като ББР гарантира само частично безлихвените кредити. Партньори по програмата са 12 търговски банки, десет от които продължават да приемат заявления за безлихвени заеми. Това са Алианц Банк България, Банка ДСК, Инвестбанк, Първа инвестиционна банка, Търговска банка Д, УниКредит Булбанк, Обединена българска банка, Юробанк България, Райфайзенбанк и Централна кооперативна банка.

Мярката за български микро-, малки и средни предприятия, която също минава през ББР, се оказва още по-неефективна. Данните показват, че 643 са одобрените фирми по гаранционната програма за подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемията. Размерът на потвърдените за гарантиране кредити е 90,7 млн. лв., а общият размер е 500 млн. лв. От ББР обясняват, че най-сериозен интерес към програмата са проявили компании от секторите търговия, туризъм, транспорт и производство. Сред подпомогнатите са още фирми в сферата на селското стопанство, строителството, услугите и рекламната дейност. Максималният размер на кредитите е до 300 хил. лв., като ББР ще гарантира до 80% от главницата по тях. Срокът за кандидатстване и по двете гаранционни програми на ББР е до края на 2020 г.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ