22 Септември 2020вторник14:27 ч.

Прокуратурата замазва за проверката на "Биберон"

БХК отново спечели дело срещу държавното обвинение за отказ до информация

/ брой: 154

автор:Дума

visibility 84

Спешно "уточняващо" прессъобщение на прокуратурата последва публикациите и обществените подигравки, породени от информация, че главният прокурор Иван Гешев е присъствал на акцизна проверка в детски център в Силистра. Във вторник местното издание "Силистренски бряг" цитира собственичката на център "Биберон" Пламена Тончева, която твърди, че представители на икономическа и криминална полиция извършили обиск и проверка. Акцията съвпадна с поредната пиарска обиколка на Гешев. По думите на Тончева проверяващите издирвали акцизни стоки, и си тръгнали, когато не открили такива. В мрежата се появиха множество подигравки как Гешев търси престъпници сред малчуганите. По същото време той се хвалеше в туитър с разкриването на 2 убийства, едно в Добрич и едно в село Искра.

Държавното обвинение твърди, че в акцията е проверен за акцизни стоки не детски център "Биберон", а питейно заведение със същото име. Според прокуратурата такъв детски център изобщо не съществувал по документи. Провереният обект Кафе-аперитив не е детски център по смисъла на Наредба 1 от 2009 година, а е питейно заведение, настояват от ведомството на Гешев. "Посещението на главния прокурор Иван Гешев в гр. Силистра на 11 август 2020 г. е част от продължаващата му обиколка на Апелативните райони в страната и е свързано с разкриването на извършено умишлено убийство в село Искра като по никакъв начин не е обвързано с проведената от икономическа полиция проверка в същия ден", продължават обясненията на прокуратурата.

Междувременно стана ясно, че БХК отново е осъдил прокуратурата за отказ за достъп до документи. С решение на Административния съд в София държавното обвинение е осъдено да предостави на БХК информация и да заплати 510 лв. разноски по делото. Спорът е заради отказан достъп до Указанието за организацията на информационната дейност на прокуратурата, с което изследователката на БХК Диляна Ангелова е поискала да се запознае през март, тъй като то не е публично. Ангелова поискала достъп до документа заради предишен отговор от прокуратурата, че не събира данни за престъпленията, извършени в условията на домашно насилие.

"През август 2019 г., все още зам.-главен прокурор, Иван Гешев заяви, че проблем в България има с битовата престъпност и домашното насилие, като приоритет е само първото. Запитах прокуратурата дали след измененията в НК по повод провалената ратификация на Истанбулската конвенция се събира такава информация и от там отговориха, че не се събира. Искахме да разберем как прокуратурата определя за кои престъпления събира статистическа информация и затова поискахме да видим Указанието", обясни Ангелова.

Наскоро БХК осъди прокуратурата зарази отказ да предостави списък с наименованията на всички указания и инструкции на главния прокурор, които определят движението на дела в прокуратурата, но не са публично достъпни.

Половината алкохол у нас бил нелегален

автор:Дума

visibility 622

/ брой: 179

Петкова се активизира за фактурите на "Топлофикация"

автор:Дума

visibility 697

/ брой: 179

Проф. Вучева за новия заем: ГЕРБ никога не се отчитат

автор:Дума

visibility 873

/ брой: 179

Квартали от Мадрид са под пълна карантина

автор:Дума

visibility 263

Ферибот заседна в Балтийско море

автор:Дума

visibility 373

Стрелба в Минск

автор:Дума

visibility 470

Как търпим това десет години?!

visibility 1457

/ брой: 179

Ще покаже ли ЕС сила във външната политика?

visibility 702

/ брой: 179

Датата

автор:Дума

visibility 559

/ брой: 179

Английските "щикове" и 9 септември

автор:Христо Георгиев

visibility 898

/ брой: 178

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ