16 Септември 2019понеделник00:04 ч.

Промените в ЗЗК ще повишат цените на стоките

Липсва икономическа обосновка за готвените изменения в закона, смята представител на Сдружението за модерна търговия

/ брой: 115

автор:Мая Калпачка

visibility 1485

С готвените промени в Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) ще се стигне до повишаване на цените на стоките и повишаване на вноса. Това обяви вчера Емилиян Абаджиев от Сдружението за модерна търговия, което представлява 11 от големите търговски вериги у нас. Изявлението на Абаджиев бе в отговор на атаката от социолога Кънчо Стойчев, който е член на Съюз "Произведено в България". Стойчев обяви, че икономическото министерство е подготвило изменение на ЗЗК, с което ще се забрани злоупотребата със значителна пазарна сила. Той каза още, че очаква това да даде основание на доставчиците да търсят правата си, ако търговските вериги въвеждат прекалено много такси или ги карат да правят твърде големи отстъпки в цените. По думите на Стойчев, търговските вериги искат до 70 процента отстъпка за българските стоки. Той ги обвини в използване на нелоялни търговски практики, за да "изтласкат" родните производители за сметка на чуждите.
От Сдружението за модерна търговия заявиха вчера, че с промените в ЗЗК ще се постигне само една необмислена и прибързана регулация, която ще рефлектира върху икономиката. Ще се намали конкуренцията, а ще се повиши регулацията, каза Абаджиев. По думите му с приемането на поправките ще има уеднаквяване на търговските условия. Той добави, че липсва икономическа обосновка за готвените промени и че потърпевши от тях ще бъдат малките и средни фирми. Същевременно от организацията не дадоха конкретни примери с текстове от готвените в закона поправки.
Създава се впечатление за противопоставяне между търговските вериги и българските производители, обяви Абаджиев по време на пресконференцията, на която присъстваха и представители на български фирми. Това не е вярно, каза той и добави - българските стоки са в нашите магазини. Същевременно председателят на Съюза на птицевъдите в България проф. Димитър Белоречков обяви, че в някои от веригите има забавяне на плащанията. "Има вериги, които не плащат по 90 дни, такива, които изобщо не плащат, а има и такива, които правят фалшиви договори", каза Белоречков. В отговор Абаджиев заяви, че ако той има такава информация, би трябвало да я предостави на компетентните органи. Красен Кюркчиев от "Фикосота синтез" каза, че ако компаниите в Сдружението за модерна търговия държат 50 или 60 на сто от пазара у нас, то не би трябвало всяка една от тях да надхвърля 5% пазарен дял. В това отношение е необходима регулация, заяви Кюркчиев. По негови думи това се налага, защото някои от тях имат един и същи собственик.
Проучване на "Маркет линкс" сред 100 компании, поръчано от сдружението, показва, че 54% от фирмите, които работят с големите търговски вериги, са увеличили обема си на производство. 50% са достигнали нови пазари, 47% са увеличили асортимента си, а 45% са повишили качеството. 34% от ръководителите на фирмите са заявили, че вследствие на работата с търговските вериги са намалили цените, а 28% са открили нови работни места.

 

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 88

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 94

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 55

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 61

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 50

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 87

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 93

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 83

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 60

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ