29 Май 2020петък23:58 ч.

Снимка Емилия Костадинова

Променят ЗОП заради скандала с лекарствата

автор:Аида Паникян

visibility 638

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е внесъл предложение в МФ за промяна в Закона за обществените поръчки, за да може и частните болници, които ползват обществени средства, да правят обществени поръчки.  Това стана ясно по време на редовното заседание на парламентарната комисия по здравеопазване. Повод за информацията на министъра бе изслушването на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев в парламентарната комисия по здравеопазване по проблемите на лекарствоснабдяването. ДУМА припомня, че Дечев отправи критики за нерационално ползване на средствата от осигурителната институция, тъй като частните болници, за разлика от общинските и държавните, не са задължени да правят обществени поръчки. По този начин те купуват медикаменти на максимална цена, макар и в рамките на пределните цени, на които са регистрирани, обясни Дечев. Той за пореден път подчерта, че това не е закононарушение, поради което не е било необходимо да сезира институциите, с което отговори и на въроса на изнервената Дариткова защо не е сезирал институциите, а първо е съобщил на медиите, че има лобизъм в закона. „Информирам ви чрез медиите, защото така най-бързо се решават нещата”, каза управителят на НЗОК . Дечев за пореден път подчерта, че когато се купуват лекарства, консумативи и медицински изделия без обществена поръчка, цените винаги са по-високи. Така само за м.г. от продажбата само на едно лекарство щетите за НЗОК възлизат на 800 хил. лв. Ананиев заяви, че тези дни МЗ е изискало информация от близо 40 онкоболници с различна собственост и е установено, че до 50% е по-висока цената, на която частните купуват медикаменти и консумативи.Анализирани са данните за над 340 медикамента от позитивния лекарствен списък. При 4 от тях по думите му е оккрита близо 10 пъти разлика в цената.

По-късно министърът заяви, че Еврокомисията поискала и частните болници у нас да купуват лекарства и консумативи с обществена поръчка, в противен случай страната ни нарушава Договора за функциониране на ЕС, като тълкува повратно понятието публично-правна организация. Последното писмо от ЕК било от края на ноември. От ЕК искат всички болници, независимо от собствеността, да провеждат обществени поръчки. ДУМА припомня, че през 2016 г. между първо и второ четене на промени в ЗОП депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов прокара допълнение, което освобождава частните болници от обществени поръчки. Тази своя теза Иванов се опита да защити и по време на заседанието на комисията в четвъртък. Той дори попита Дечев как така в края на мандата си като управител на НЗОК разбрал за разликата в цените, след като плащанията касата прави всеки месец и едва след като дистрибутор му съобщил.

Още в началото заседанието на здравната комисия в парламента обещаваше да е разгорещено. Депутатът от БСП проф. Георги Михайлов предложи изслушването на управителя на НЗОК да мине като първа точка от дневния ред заради големия интерес. Председателката на комисията и председател на ПГ на  ГЕРБ д-р Даниела Дариткова обаче му опонира с назидателен тон, че блицконтролът и отговорите на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев също са важни. При гласуването очаквано бе подкрепена от депутатте от управляващата коалиция. Преди изслушването на д-р Дечев проф. Михайлов заяви: „Искам да ви предпазя от желанията да тласнете изслушването към лекарствената политика, тъй като на първо място е липсата на реформа, а лекарствата са на второ. Третият проблем е контролът на дейността на НЗОК, следва липсата на медицинските стандарти и фармакотерапевтични ръководства, липсата на централизирани доставки, които отново се преместиха за края на годината, липсата на информационна система”.  

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 844

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 435

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1410

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 432

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ