28 Ноември 2021неделя14:26 ч.

Протестирайте!

/ брой: 179

автор:Светла Василева

visibility 2338

Има смисъл от протестите, от възмущението чрез действия, от уличния натиск. Ако гневът беше останал "заключен" само в социалните мрежи, централната част на София щеше да се сдобие с поредния колос от стъкло и бетон. Сякаш не ни стигат новопостроеното ръбесто грозно чудовище на пл. "Македония" и почти завършеният 120-метров гигант "Милениум център" на бул. "Витоша". Строителите на последния си повярваха, че са велики и пожелаха да вдигнат още една грозота, този път 150-метрова в кв. "Стрелбище". В отпускарския август оградиха терена - площ с трева и дървета, разрушиха съществуващата улица. Ама че двама главни архитекти на София не им издават разрешения за строеж, хич не ги интересува.
Че няма влязъл в сила Подробен устройствен план, който да позволява строителство на небостъргач при положение, че районът е с 6-7-етажни сгради, изобщо не ги вълнува. Защото те са "велики". Защото, построили веднъж 120-метров гигант, използвайки пролуки в закона, повярваха, че номерът ще мине втори път. И как да не повярват, като съдът е на тяхна страна, отсъжда в тяхна полза, аргументирайки се с това, че общината не е "изследвала възможностите за отчитане и постигане на здравословна градска среда при зачитане на интересите на собствениците, които са купили имота с инвестиционна цел".
Казано иначе, да живеят инвеститорите, а гражданите... Парите си знаят как да намерят път към "сърцата" на администрация, съд и законотворци. Само че този път не се получи. Общинските съветници прекратиха производството по одобряване на проект за Подробен устройствен план в района. Това означава, че любителите на небостъргачи губят правното основание да искат разрешение за строеж. Това нямаше да се случи, ако не беше натискът и протестите на гражданите. Протестирайте! Има смисъл!    

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ