08 Юли 2020сряда13:36 ч.

Ангел Найденов:

Протестният митинг на БСП е вот на недоверие към ГЕРБ

Да кажем "не" на мизерията, лъжите и безизходицата, призовава левият депутат

/ брой: 267

автор:Юлия Кулинска

visibility 1437

Ангел Найденов е роден в Кърджали. Завършил е ВВМУ "Н.Й.Вапцаров" във Варна, специалност инженер-навигатор. О.р. капитан трети ранг. Специалист по проблемите на държавното и местното самоуправление, отбраната и националната сигурност. Бил е кмет на Димитровград и областен управител на Хасково. Депутат в 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-ото НС. Зам.-председател на парламентарната група на Коалиция за България. Зам.-председател е на комисията по външна политика и отбрана. Член е на Изпълнителното бюро на БСП и негов говорител. Владее английски език.

Цитат:
"Некадърното управление на ГЕРБ и едноличният стил на Борисов донесоха нещастие и разруха на страната"


- Левицата организира протестен митинг утре. Какви са неговите послания?
- Протестният митинг, който е под наслов: "Да сложем точка на катастрофата ГЕРБ", е еманация на недоволството на хората от управлението на кабинета на Бойко Борисов. Ние от БСП силно вярваме в способността и възможностите си да мобилизираме и ангажираме не по-малко от 20 000 души, които да изразят своя протест срещу безхаберието на властта към проблемите на хората. Искам да уточня, че свикването на митинга е по инициатива на ръководството на левицата, но и по желание и настояване на основните партийни организации по места. Хората казват, че БСП чудесно защитава интересите им, че имаме богата гама от политически и парламентарни действия, но че има нужда и от респектираща, внушителна проява, на която да изразят публично и мощно отношението си към политиката на ГЕРб и от резултатите от тяхното управление начело с премиера Борисов. А това е несъгласие и недоволство от това, което се случва - бедност и безработица. Хората настояват да кажат открито на площада своето мнение и настояват да се сложи точка на мизерията, на съсипването на икономиката и на лъжите на ГЕРБ. Сигурен съм, че това ще бъде и доминиращото настроение и убеждение на  участниците на митинга. Това ще бъде и нашият вот на недоверие към властта и за неуспешното тригодишно управление. Обедняването е толкова жестоко, че за много хората е проблем как да си платят месечните сметки.
Ще дам само няколко красноречиви примера в подкрепа на думите си. Как друго, освен като безсилие, могат да бъдат окачествени действията на кабинета, съвързани с помощта за пострадалите от земетресението жители на Перник!? Стотиците хора, останали без покрив, получават пари "на час по лъжичка". Това е безхаберие, престъпление и гавра с хората от региона, вместо да се решат  своевременно и с достатъчно средства проблемите им. Вместо загриженост и реална помощ, държавата подхожда мудно, с нежелание и протакане, което е дълбоко неприемливо и  цинично. За всички е очевидно, че всичко това е свързано с недостиг на пари във фонда за подпомагане при бедствия и аварии. Все още няма логично обяснение къде изчезнаха средствата в него... И никой от властта не иска да отговори на този въпрос, независимо че вече няколко пъти задавам въпроса по време на парламентарния контрол. Ето, това е пример за въпиюща карупция по високите етажи на сегашната власт! Парадокс е, че след цели осем заседания на междуведомствената комисия да този момент е разгледала едва 500 жалби. Това е престъпно нехайство към бедстващите хора и създава недоволство, възмущение и напрежение сред тях.
При посещенията си в Югозападния регион на страната се сблъсках с драматични картини на мизерия и бедност. В Якоруда например липсва какъвто и да е поминък, безработицата е огромна, хората нямат дърва за зимата, има натиск върху всеки, който е от друга политическа формация.
Безброй са и проблемите, свързани със здравеопазването. Давам фрапиращ пример с Разлог. В средищната болница там, която обслужва пациенти от четири общини, хирургичното отделение е затворено. И това е регион, който претендира да бъде център на зимния ски туризъм. Здравните заведения издъхват едно по едно без пари.
Митингът на БСП е част от недоволството, което се надига в цяла Европа срещу дясното управление. В момент, когато безработицата в еврозоната е на най-високото си равнище от създаването на общата валута, се засилва негодуванието срещу строгата бюджетна дисциплина като най-добро средство за прекъсване на спиралата на дълга. Очевидци сме на улични протести навсякъде - в Италия, Испания и Португалия, като реакция на хората срещу съкращаването на държавните разходи, което забави икономическия растеж в цяла Европа.
- БСП провежда мащабна кампания на среща с хората из цялата страна. Каква е нейната цел?
- Да, от началото на този месец по решение на Изпълнителното бюро на  БСП и ръководството на ПГ на Коалиция за България започнахме първата от няколкото кампании, които ни предстоят като партия и като парламентарна група. В нейните рамки ние посещаваме областните и общинските центрове, както и по-малки населени места. Това е кампания, която ни дава възможност да представиме своите позиции по основните политически проблеми, да заявим намеренията си, свързани с партийни и парламентарни действия и същевременно това е възможност да чуем мнението и позициите на хората, техния коментар за това, което се случва в делника им, да разберем гледната им точка за ситуацията в страната, както и техните оценки за политическите и парламентарни позиции, които отстоява левицата. Защото е вероятно между нашето убеждение, че те са съдържателни и блестящи, и това, което мислят хората, да има разминаване и тяхното мнение по определени проблеми да е коренно различно от нашето. Затова е добре да си сверим настроенията и да усетим реално техните вълнения и притеснения.
- Какви са актуалните въпроси и проблеми, за които най-често си говорите при посещенията си по места?
- Част от тях са свързани с бюджета за догодина, защото той е най-красноречивото доказателство за политиката, която реализират и която предстои да провеждат управляващите през 2013 година. Държа да уточня, че основният финансов план на държавата, който предстои да бъде приет, не се различава съществено от миналогодишния. Той потвърждава и утвърждава тенденцията за обедняване на хората, гарантира мизерното същестуване на болшинството от тях и не решава нито един от същностните проблеми, с които българите се сблъскват в последните три години. А това са безработицата, липса на поминък, драстичното изоставане на качеството на живот на цели региони в сравнение със столицата, окаяно здравеопазване, липса на средства за образование, наука и научни изследвания. В разговорите с хората по места коментираме и провеждането на конгреса на БСП, предстоящата предизборна кампания и изборите за парламент през юли месец.
- През януари предстои провеждането на референдум за бъдещето на ядрената енергетика. Вълнуват ли се избирателите от допитването, което ще се проведе за първи път у нас от 23 години?
- Да, категорично се вълнуват и задават много въпроси в тази насока. Информационната кампания, свързана с референдума, реално започна. Опитваме се да отговорим на всички питания, свързани с проекта "Белене" и, разбира се, да уточним своето участие в гласуването на 27 януари. Държа да уточня, че БСП ще участва максимално ангажирано в допитването. Гласуваме с "да" на зададения въпрос, независимо че той беше променен и наложен от ГЕРБ. Пускаме бюлетината с ясното разбиране, че даваме положителен вот за бъдещото развитие на ядрената енергетика чрез реализацията конкретно на проекта "Белене".
- В бюджета за догодина е заложен дефицит от 5,5 млн. лева за общините. Как реагират кметовете на населени места при срещите ви на това, че ще получат по-малко пари догодина?
- Независимо от политическата им принадлежност, не чух кмет на населено място, който да е доволен от своя бюджет. Няма такъв управленец, който да е изразил съгласие с макрорамката като трансфери от държавната хазна или от парите, които са му определени за капитални вложения, за почистване и зимно поддържане на пътната мрежа и за други дейности на общините. Има огромен проблем и с делегирането на допълнителни функции, които не са финансово осигурени. Хората очакват някакво решение и промяна в размера на средствата, които ще получат, но аз съм скептичен, че при това мнозинство и при безхаберното отношение на властта към хората, ще настъпи някакво изменение в предложения от правителството бюджет. Затова БСП подготви свои алтернативни виждания, които ще внесем в пленарна зала при второто му четене и дебатите в парламента. Предложенията ни са обединени в рамка с един общ поглед и разчети приходите в бюджета да бъдат завишени с 1 милиард и 500 милиона. В нашия алтернативен финансов план за 2013 година предлагаме идеи и посочваме конкретните въпроси, които трябва да бъдат решени. А те са свързани с доходите на хората, със социалното подпомагане, с увеличаване на средствата като трансфер на общините. Това е възможност след изборите те да бъдат незабавно приложени като актуализация на бюджета за догодина.
- ДПС обявиха в началото на седмицата, че започват консултации за внасяне на вот на недоверие към правителството на ГЕРБ. Каква е позицията на БСП?
- Левицата ще участва в консултациите за внасяне на вот на недоверие, които предлагат депутатите от ДПС. Ние ще представим своите аргументи и позиции и тогава ще вземем своето окончателно решение за темата на вота и за времето за внасянето му. Има логика и основание в предложението да се дебатира и гласува вот на недоверие за  цялостна политика на правителството на Борисов. Всеки ден сме свидетели на разминаването на властта с очакванията на хората в една или друга сфера за нещо обещано, но  несвършено. Имаме основание да говорим за провал. И веднага ще коментирам, че за това политическа и персонална вина носи този или онзи министър. Само че при наложения от премиера Борисов едноличен стил на управление, логично е цялата отговорност за неуспешното и лъжливо управление да се носи от самия него. В случая пренареждането на министри или чиновници на един или друг пост не решава проблемите на властта, защото ГЕРБ няма визия и цялостна политика за действие.
Решението е в смяна на управляващата партия и това ще стане на предстоящите паралментарни избори, за които левицата се готви изключително сериозно.
 

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 365

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 213

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 259

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 181

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ