04 Октомври 2022вторник12:24 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Колонката на Мирослав Попов

Провалът на етнофедерализма

/ брой: 37

автор:Мирослав Попов

visibility 280

Речта на Владимир Путин маркира края на една историческа епоха - епоха на пределната доминация на Запада в Нашия свят.

Освен друго, руският президент, силно развълнуван, направи сурова равносметка на геополитическите резултати от един привлекателен, но сгрешен в основата си, експеримент, продължил седем десетилетия.

СССР се провали не в индустриализацията, не в социално битовите и т.н. сфери. Провали се в модела за решаване на проблемите в едно многонационално и многоконфесионално общество.

Повече от 30 години Западът се опиянява да говори за "историческия провал на социализма". Внушението е, че социализмът се е провалил на полето на правата на човека, икономическата ефективност и потреблението. По принцип не го оспорвам, но съм длъжен да посоча, че базисната грешка в държавното устройство на някогашния СССР е на по-друга плоскост. И точно на нея се спря Владимир Путин. Става дума за принципа на етнофедерализма.

СССР се разпадна, защото бе заложил на погрешен, подвеждащ модел на решаване на националните проблеми.

Днес, през 2022 г., Путин заклеймява принципа на свободно излизане от федералната държава - новаторска идея на Улянов-Ленин.

У Ленин тя обаче се появява като свидно наследство от австромарксизма. В края на XIX век австро-унгарските и след тях и немските социалдемократи търсят отговор на "проклетите национални въпроси" в условията на капитализма.

Нациите трябва да са свободни, но не всяка човешка общност е нация. Мотивите на социалдемократите от края на XIX век безусловно са чисти. Резултат - саморазрушителен. Представата, че всяка етносоциална общност може да бъде самоуправляваща се, е абсурдна.

В самата прогресивна Русия подвеждането има и вътрешна мотивация. През втората половина на по-миналия век руските революционни демократи - прекрасни мислители, впрочем, се опияняват да говорят, че Русия е "тюрма на народите". Безспорно е, но вместо да се борят за освобождаването на човека, те искат да освобождават народите като общности. А това е нещо съвсем друго.

И всяка общност, която се самоопредели като народ, претендира за суверенитет. Но той по същността си принадлежи на цялото, не на частите.

Това е етнополитически капан, в който попадат Ленин, болшевиките и многобройните им последователи.

След толкова десетилетия Путин разтвори капана.

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 593

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 158

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ