23 Март 2023четвъртък22:09 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над северозападните райони ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е по-често значителна и на отделни места, главно в Източна България все още ще превалява дъжд. По-късно след обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София - около 14°. Днес над северозападните райони ще преобладава слънчево време. Над останалата част от страната облачността ще е по-често значителна и на отделни места, главно в Източна България все още ще превалява дъжд. По-късно след обяд валежите навсякъде ще спрат и облачността ще се разкъсва и намалява. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток. Максималните температури ще бъдат между 12° и 17°, в София - около 14°.

Колонката на Мирослав Попов

Провалът на етнофедерализма

/ брой: 37

автор:Мирослав Попов

visibility 282

Речта на Владимир Путин маркира края на една историческа епоха - епоха на пределната доминация на Запада в Нашия свят.

Освен друго, руският президент, силно развълнуван, направи сурова равносметка на геополитическите резултати от един привлекателен, но сгрешен в основата си, експеримент, продължил седем десетилетия.

СССР се провали не в индустриализацията, не в социално битовите и т.н. сфери. Провали се в модела за решаване на проблемите в едно многонационално и многоконфесионално общество.

Повече от 30 години Западът се опиянява да говори за "историческия провал на социализма". Внушението е, че социализмът се е провалил на полето на правата на човека, икономическата ефективност и потреблението. По принцип не го оспорвам, но съм длъжен да посоча, че базисната грешка в държавното устройство на някогашния СССР е на по-друга плоскост. И точно на нея се спря Владимир Путин. Става дума за принципа на етнофедерализма.

СССР се разпадна, защото бе заложил на погрешен, подвеждащ модел на решаване на националните проблеми.

Днес, през 2022 г., Путин заклеймява принципа на свободно излизане от федералната държава - новаторска идея на Улянов-Ленин.

У Ленин тя обаче се появява като свидно наследство от австромарксизма. В края на XIX век австро-унгарските и след тях и немските социалдемократи търсят отговор на "проклетите национални въпроси" в условията на капитализма.

Нациите трябва да са свободни, но не всяка човешка общност е нация. Мотивите на социалдемократите от края на XIX век безусловно са чисти. Резултат - саморазрушителен. Представата, че всяка етносоциална общност може да бъде самоуправляваща се, е абсурдна.

В самата прогресивна Русия подвеждането има и вътрешна мотивация. През втората половина на по-миналия век руските революционни демократи - прекрасни мислители, впрочем, се опияняват да говорят, че Русия е "тюрма на народите". Безспорно е, но вместо да се борят за освобождаването на човека, те искат да освобождават народите като общности. А това е нещо съвсем друго.

И всяка общност, която се самоопредели като народ, претендира за суверенитет. Но той по същността си принадлежи на цялото, не на частите.

Това е етнополитически капан, в който попадат Ленин, болшевиките и многобройните им последователи.

След толкова десетилетия Путин разтвори капана.

57% са загубите на вода у нас

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 57

Борбата на властта с цените продължава чрез нови наредби

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 57

Брюксел предлага единен етикет за екостоки

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 57

Лондон дава снаряди с уран на Украйна

автор:Дума

visibility 282

/ брой: 57

Българите искали повече пари за отбрана

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 57

Уличиха Киев в корупция с наши боеприпаси

автор:Дума

visibility 286

/ брой: 57

Новият господар на света

автор:Таня Глухчева

visibility 347

/ брой: 57

Без здрав разум

автор:Страхил Ангелов

visibility 259

/ брой: 57

Инфлацията удари и студентските такси

автор:Деси Велева

visibility 279

/ брой: 57

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ