04 Декември 2020петък01:59 ч.

Провокацията Брамс срещу Франк в един концерт под палката на маестро Джуров

/ брой: 207

visibility 417

Интервю на Виолета Тончева

Проф. Пламен Джуров е завършил Музикалната академия в София с три специалности: пиано - при проф. Мара Балсамова; дирижиране - при проф. Константин Илиев, и композиция - при проф. Марин Големинов. Още като студент става лауреат на националния конкурс "Св. Обретенов" и председател на Кабинета на младия композитор при СБК. През 1976 г. става диригент на Плевенската филхармония в продължение на шест години. В този период той осъществява поредица премиери на български и чуждестранни композитори и започва да изнася музикално-образователни концерти пред млади слушатели - ученици и студенти. Част от тази просветителска дейност с различни състави се излъчва от Националната телевизия в 24 серии - "Музика, време, личности". След това работи в системата на ДО "Музика" като зам. и генерален директор и секретар на СБК. Същевременно гастролира в български и чуждестранни оркестри, между които са филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Алжир, Скопие и Ленинградската филхармония. 

От 1988 г. се изявява непрекъснато със "Софийски солисти". Всяка година организира десетки концерти на ансамбъла в София и страната, открива и разработва нови акустични пространства за публични концерти. Заедно със "Софийски солисти" е дирижирал стотици концерти в над 30 държави от Европа, Северна Америка, Япония и Република Корея. Проф. Пламен Джуров е носител на редица награди за композиция и дирижиране. Сред многобройните му радио- и телевизионни записи (над 300) са поредица първи изпълнения на български и чуждестранни автори. Известни звукозаписващи фирми (Denon, Victor, ABC, Labal Records и други) са издали интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър, други над 20 компактдиска под диригентството на проф. Джуров. На него се дължат поредица премиерни изпълнения на чуждестранни и български композитори и първи прояви с оркестър на млади български дарования. От 2009 г., със съдействието на Столичната община, е един от активните организатори на Международния конкурс по композиция "София", за който са написани над 140 нови произведения. Като композитор той е насочен предимно към инструменталните жанрове. Негови произведения като Sonata for Piano (1975); Elegy for Orchestra (1980); Toccata for Orchestra (1982); Fantasia for Orchestra (1985); Four Ballads, Cadenza for saxophone and Violine (1994) са изпълнявани и записвани в редица държави. 

Пламен Джуров е професор по дирижиране в НМА "Панчо Владигеров" в София. Негови студенти и специализанти работят в различни градове на света. Развива активна обществена дейност в областта на музикалното изкуство и културното строителство. Често е търсен като експерт по проблеми на музикалното изкуство от държавни и общински структури. След 1990 г. той е от учредителите на нестопански организации, свързани с българското музикално наследство - фондациите "Борис Христов", "Панчо Владигеров", "Петко Стайнов", "Софийски музикални седмици", "Международен балетен конкурс", както и "Музикаутор". Бил е и председател на Творческия съвет на Програма "Култура" на Столичната община. Проф. Пламен Джуров е почетен гражданин на София.

На 30 октомври от 19 ч. на основната сцена на Варненската опера маестро Джуров ще дирижира концерт с творби на Йоханес Брамс и Цезар Франк с участието на оркестъра на ДО Варна и солист Стоимен Пеев, цигулка. Директорката на Театрално-музикалния продуцентски център Варна Даниела Димова ще връчи наградите "Кристален феникс 2020" на кратка церемония преди симфоничния концерт. Наградата на ДО Варна - изящна статуетка от специално синьо стъкло, изобразяваща крилете на феникс, е изработена със съдействието на НПО "Варна дизайн форум", с председател проф. д-р арх. Росица Никифорова, по проект на младия варненски архитект Христо Топчиев. 

- Маестро, вашите концерти с ансамбъл "Софийски солисти" във Варна винаги са голямо събитие, несъмнено такъв ще бъде и предстоящият ви концерт с оркестъра на Варненската опера, пред който сякаш заставате по-рядко...

- Така се случва наистина. То се дължи на моята заетост със "Софийски солисти", защото с ансамбъла водим много интензивен живот и аз съм сам, така че не мога да отделям дълго време за други състави. Но във всеки случай това не е първият ми концерт с оркестъра на Варненската опера, поне 5 концерта съм правил с него през последните 15 години.

- Защо сега се спряхте в програмата на Концерт за цигулка и оркестър в ре мажор, оп. 78 от Йоханес Брамс и на Симфония в ре минор от Цезар Франк? 

- Това са знакови произведения за края на XX век. Брамсoвият Концерт за цигулка и оркестър е може би един от петте най-значими концерта за този инструмент, който се отличава с характерния, динамичен, романтичен и красив стил на Брамс, който в същото време е мъжествен и суров. Противопоставянето му със Симфонията на Цезар Франк идва от френския вкус, наситен с много изящество и артистизъм. Любопитно е, че Цезар Франк става световноизвестен със своите органови произведения, обаче в края на живота си изведнъж се обръща към оркестъра, като че ли да попълни празнотите. Наистина органът е голям инструмент с много регистри, има всичко, което свири оркестърът, но това, което му липсва, е човешкото присъствие с духовите инструменти, струнните инструменти. Ето как симфонията изведнъж се оказва върхът на романтичния изказ, на чувствителността, на индивидуалността. В този смисъл ми се видя интересно да направя съпоставка между двама съвременници в един и същ концерт. Съревнование между Брамс и Франк, между германци и французи. 

- Избрахте за солист варненец, концертмайстор на вашия ансамбъл "Софийски солисти". Какви качества притежава Стоимен Пеев?

- Да, освен наш концертмайстор, той е водач и на цигулките в квартет "София" при Софийската филхармония. От моя гледна точка Стоимен Пеев е много млад, много енергичен, много здрав цигулар, изключително прецизен и точен, сърцат и с невероятна психика. На мен ми се искаше варненци да видят своя съгражданин как се е развил в годините. Той е завършил във Варна Музикалното училище, след това Музикалната академия в София, усъвършенствал се е в много курсове и майсторски класове. И за времето, откакто го познавам, почти 10 години, той постигна невероятно развитие. Стоимен подготви специално за случая Концерт за цигулка и оркестър на Брамс, така че варненци могат да добавят към листата на бляскавите си музиканти още един.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ