22 Февруари 2020събота21:50 ч.

ИСКАМ ДУМАТА

Отворено писмо

Прозъбени баири

До президента и премиера на България, до всички медии

/ брой: 16

visibility 566

Уважаеми дами и господа,

Моля ви да прочетете пак "Диви разкази" на Николай Хайтов" и "Горски дух": "...изгуби се Метю, а след него - малко по-малко - и гората. Палиха я, грабиха я, сякоха я, бичиха я, нарязаха я, дъвчеха я, дърво по дърво, парче по парче, докато най-сетне се прозъбиха тия голите баири накъдето ги видиш... В тъмни нощи може да се чуе оня глас: "Е-е-ей хорааа, не кърдисвайте гората, лошо ще ви стигне!"

Самостоятелното горско ведомство е отдавна заличено. Частни фирми безнаказано вилнеят из горите. Бракониери отсичат и крадат дървесина. Главният проблем - отглеждане на горите, си стои нерешен. Никой не влага средства за това.

На практика цялата организация на работата в гората е порочна. В богатия на води Еленски балкан в резултат на сечта - изворите пресъхнаха. Сече се безразборно във вододайните зони в Габровско и Севлиевско! От планината изчезват дървените трупи с ТИР-ове. Цигани с коне свличат дървесина по местата за товарене. Горите са осеяни с мръсотия и всякакви отпадъци! Сегашното стихийно експлоатиране на цветущите ни гори ще доведе не само до влошаване на жизнената среда, но и до афганистански (лунни) пейзажи.

Всяко отсечено дърво - е престъпление към България и към света.

Безводието в град Перник и мръсният въздух са резултат от изсичане на горите! Проблемът  ескалира по цяла България, на фона на световния проблем с пожарите и сечта, можем да кажем, че този проблем направо унищожава живота.

Нужен е закон, въвеждащ порядък в лесовъдството! Както и разпореждане към всички общински и горски стопанства, които да залесяват веднага обезлесените площи!

Това трябва да стане СЕГА, ВЕДНАГА! Защото последствията вече ни стигнаха!

О.з. полк. Румен Иванов

Франция затваря най-старата си АЕЦ

автор:Дума

visibility 1

Задържаха лидера на „жълтите жилетки"

автор:Дума

visibility 143

Гръцката полиция разби мрежа за фалшив алкохол

автор:Дума

visibility 98

Първи смъртен случай от коронавируса в Италия

автор:Дума

visibility 174

Какво разказа Еl Periodico за Борисов

автор:Дума

visibility 1116

Тъпанари*

автор:Ина Михайлова

visibility 1444

/ брой: 36

Сагата с винетките

автор:Ростислава Иванова

visibility 339

/ брой: 36

Организираният хаос в поземлената реформа

visibility 427

/ брой: 36

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ