29 Май 2020петък01:07 ч.

Мнение

Псевдочудесиите на българския Херакъл

Документален памфлет

/ брой: 133

автор:Славчо Кънчев

visibility 3667

На старогръцки език "перипатетик" означава "този, който мисли, разхождайки се". Всъщност така обикновено практикували да мислят древните философи в Елада. Независимо към коя философска школа спадали, те схващали физическото преместване на своите тела в пространството заедно с течението на мислите им като едно хармонично единство на духа и материята в динамика. Древните елини виждали себе си като една частица от заобикалящия свят, който - както те били убедени - бил в непрекъснато движение. "Панта рей, панта кинейтай кай оуден меней" - "Всичко тече, всичко се променя и нищо не остава неизменно" - в повсеместната валидност на този философски закон древните мислители в Елада били напълно убедени.

Беше ли им се паднал обаче шансът да се накамарят в Машината за пътуване във времето, а после - и да извадят късата клечка и да попаднат в днешна България, сто и едно на сто щяха да зяпнат от смайване.

Теорията им за вечното движение и вечната промяна би се оказала 

разбита на пух и прах 

От раз! Всуе биха се оказали дотогавашните им перипатетични занимания там, сред китните маслинови горички и вечно зелените кипариси на благословената от боговете на Олимп земя.

Време е вече да споменем кое чудо върху земната твърд под бяло-зелено-червения флаг като една съвременна Горгона би вкаменило всяка помисъл у перипатетиците - пътешественици във времето и пространството, че всичко тече, всичко се променя и нищо не остава неизменно. Тук те щяха да открият, че истината е еластична. И че валидността на принципа, че всичко тече, всичко се променя и нищо не остава неизменно, може да се имитира чрез низ от чудесии, макар те всички да са само наужким. Псевдочудесии!

Но още по-важно е да бъде упоменато коя особа е творецът на неолицесъзряното дотогава от старогръцките философи чудо на чудесата! Че кой друг има мощта да е бащицата на социалната абракадабра, която би втрещила древногръцките перипатетици, ако не персоната на Борисов, Бойко?!

Много е писано в старогръцката митология за чутовните подвизи на Херакъл (Херкулес на латински език) - най-популярния от гръцките герои, син на бог Завс и простосмъртната жена Алкмена, която била съпруга на царя на Тива Амфитрион. Именно Амфитрион обучил Херкулес как да управлява колесница. Друг син на Зевс - Кастор, разкрил пред Херкулес тайните на ръкопашния бой; Автолик - синът на бог Хермес, му предал уменията на борбата; Еврит - на стрелбата с лък; Лин му отворил ушите за мелодичността на музиката; а кентавърът Хирон запознал Херкулес с тайните на науките.

Всичките тези умения помогнали на Херкулес да извърши своите дванадесет подвига, с които той трябвало да изкупи вината си, докато бил дванадесет години за наказание на служба в Делфи, загдето (по време на умопомрачение, изпратено му от богинята Хера - съпругата на Зевс, която го мразела) Херкулес бил убил децата си от Мегара - дъщерята на царя на Тива Креонт.

И започват дузината Херкулесови чутовни подвизи, но пред един-единствения Подвиг Борисов бледнеещи като фарове на софийски автобус в зимен столичен смог. Пък са налице и множество по-дребни подвизи.

Първо Херкулес задушил с голи ръце Немейския лъв. Дребна работа. Бойко Борисов само с едни свои уста 

задуши и удуши три огромни енергийни проекта!

После Херкулес умъртвил Лернейската хидра. Нищо нещо. Бате Бойко всекидневно осмъртява стоглавата българска корупционна хидра. И е готов още два мандата всеки ден да й реже стоте глави. По неговата методика на мястото на всяка отсечена глава поникват три нови, но да не бъдем дребнави...

Третият подвиг на Херкулес е, че е заловил жив Ериманорския глиган. Е, Бойко Борисов не си губи времето да лови глигани, понеже е зает да дълбае резка след резка върху рабоша си за всеки заловен митничар-контрабандист. Пък за да е мощен конкурент, съвременният гербаджийски епос на древногръцката митология, щатните шерлокхолмовци непрекъснато проследяват разни статистически химери из кошчетата за боклук - колко са празните цигарени кутии с бандерол и колко - без бандерол. Но доколкото ми е известно, контейнерите за разделно събиране на битови отпадъци не се преглеждат. Какво пък - да проявим малко разбиране за еволюционния напредък в политиката - когато не е имало статистика, на политиците им се е налагало повече да лъжат. А сега просто се позовават на статистиката.

После Херкулес заловил Керинейския лопатар. Изтребил Стимфолийските птици чудовища с медни нокти, крила и пера. Сдобил се с пояса на царицата на амазонките Иполита и го предал на Адмета - дъщерята на Еврисфей, на когото Херкулес служел като наказание. Очистил Авгиевите обори. Победил Критския бик, изригващ огън. Сразил цар Диомед, който хвърлял чужденците за храна на своите кобили. Похитил пасящите на остров Ериория крави на триглавия великан Херион, живеещ на най-западния край на земята. После се сдобил със златните ябълки на Хесперид, които му донесъл Атлант, докато Херкулес вместо него поддържал небесния свод. Накрая преодолял неспящия страж на бога на подземния свят Аив - адското куче Цербер, вързал го и после го завел при Еврисфей.

Ситуацията, която перипатетиците обаче заварват върху територията българска (бивала в отделни периоди на своята история - о, чудо на чудесата!!! - дори държава), 

запраща в склад за скрап 

цялата им философска конструкция за вечното движение и промяна с течението на времето на материята и на духа. Пък дузината митични подвига на античния херой Херкулес се смаляват пред взора им досущ немощни бебешки подритвания с ръчички и краченца в подножието на пирамидата, въздигната свише Хеопсовата от хиперултрасвръхдеянията Бойко Борисови. По изпитаната пропагандно-манипулативна балонна технология.

Балоните са надувани парче по парче върху конвейера във фабриката на корпорация "ГЕРБ" за продуциране на "ad populum phalares" (лат. - "залъгалки за народа") и напомпвани със скъпоценното ала-бала и тинтири-минтири. После - грижовно илюстрирани в стил "социалистически реализъм" с една натуралистична цепка на избирателната урна, а отгоре е изписана в оптимистично розово препиканата (пардон - маркирана!) за най-съкровена дума на българския суверен (даже преди "мама") - ГЕРБ.

Запратена върху опакото на географията пък е табу темата за тартора на ГЕРБ - каква е динамиката по време на неговото управление на социалното неравенство в България. Защо ли вождът на ГЕРБ и облагодетелстваните от него подвождчета не мерят колко е отворена социалната ножица, понеже както е заключил още френският писател Оноре дьо Балзак (1799-1850 г.): "Кажи ми какво владееш и аз ще ти кажа какво мислиш."

ГЕРБ, ГЕРБ, ГЕ-Е-Е-РБ! - 

на всеки метър оттук до безкрайността, където, както е известно от аналитичната геометрия, се пресичат всеки две успоредни прави (магистрали), което е било установено още от древния геометър Евклид. Но колкото и да е бил гениален бащата на Евклидовата геометрия, не е съумял да прозре, че всяка тръжна магистрала може да се пресече успешно не чак в безкрайността, а под носа ни с нечии (праволинейни - към далаверата!) икономически интереси. Е, обяснимо е, науката "геометрия на обществените тръжни прави" (магистрали), вече се разви и успешно доказа теоремата "Километър милионер храни". Аналогично на старата българска поговорка, породена от тежката селска действителност: "Ден година храни!". С труд, но това сега е демоде, пък и с едно голо бачкане колекция от финикийски знаци с мно-о-о-го нули след първата цифра не се комплектува.

Не след дълги разходки, философствайки, перипатетиците се ориентираха как от десет години насам в казиното на живота ГЕРБ не залага, за да има шанс да прибере джакпота, а просто не изпуска банката. За по-сигурно! И че персоната Борисов, Бойко, отдавна е прехвърлила политическия си пубертет и не въздиша на лунна светлина по романтичния образ на възлюбените му и благоденстващи духовно и материално негови сънародници. Още по-малко го тегли сърцето му да наостри пачето си перо, да го топне в бронзовата мастилница и да начене по подобие на един съвременен Паисий Хилендарски да изкалиграфисва ред по ред програмните глави жалони за Новата История славянобългарска. Че да олицесъзре накрая българското гражданство светлина в дъното на мрачния тунел-преход, но тя да не е от идващ насрещен влак. И когато икономиката за български държавен и частен капитал започне да бележи основното нарастване на БВП. А не другата икономика - онази на чуждестранните инвеститори, които лявата социологическа мисъл на Латинска Америка нарича "пристигане на чуждестранен господар".

Трай, коньо, за зелена трева!

*Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ