15 Септември 2019неделя20:23 ч.

д-р Мари Льосет

Здраве

Псориазисът има връзка с наднорменото тегло?

Заболяването не се среща сред ескимоси, индианци, монголоидната раса и чернокожото африканско население

/ брой: 84

автор:Аида Паникян

visibility 632

Резултати от редица проучвания сочат, че има връзка между псориазиса и по-високото телесно тегло. Въпреки това науката все още не е съвсем наясно с причинно-следствената връзка между двете. 

По-високото телесно тегло е фактор, допринасящ за псориазиса, а колкото е по-висок индексът на телесна маса (ИТМ), толкова се увеличава вероятността от заболяването.

Това е установил изследователски екип от Центъра за генетична епидемиология на Норвежкия университет за наука и технологии (NTNU), чието проучване е проведено в сътрудничество с с Англия и Северна Америка, поради което анализите включват данни от 750 000 души. Пълният текст на проучването е публикуван на 19 януари тази година в PLOS Medicine - рецензирано седмично медицинско списание, което обхваща целия спектър на медицинските науки и започна да функционира на 19 октомври 2004 г. като второ списание на Обществената библиотека на науката (PLOS) с отворен достъп.

"По-високият ИТМ може да допринесе за повишено възпаление на кожата, което може да влоши псориазиса. Но може и да се окаже, че псориазисът води до по-малка физическа активност и по този начин до увеличаване на тегло", обяснява д-р Мари Льосет, лекарка в катедрата по дерматология в болница "Св. Олавс" и докторант в NTNU, участвала в проучването. 

Д-р Льосет припомня, че псориазисът е автоимунно заболяване с генетична предразположеност. Той е хронично възпалително състояние на кожата, което причинява червен, люспест обрив.

В световен мащаб 2 до 4% от населението са засегнати от псориазис, но честотата на заболяването е особено висока в Норвегия, докато сред ескимоси, индианци, както и сред монголоидната раса и чернокожото африканско население не се срещат случаи на заболяването. Данните от две големи проучвания на населението в скандинавската страна показват, че там засегнатите от псориазис са между 6 и 11% от населението. Например в град Тромсьо случаите на псориазис са били 4,8% през 1980 г., а през 2008 г. са се увеличили до 11,4%.

За да се изследва причинно-следствената връзка между ИТМ и псориазиса, изследователите използват метод, наречен Менделова рандомизация. Той е кръстен на австрийския биолог и ботаник Грегор Мендел, известен като "баща на генетиката". Според принципите на Мендел наследяването на някакъв вариант на гени от майка ни или от баща ни е случано, т. е. генетичните варианти са случайно разпределени (или рандомизирани) между индивиди. "Менделовата рандомизация означава, че самата природа разпределя индивидите по групи на базата на гени. По този начин можем да избегнем влиянието на резултатите от външни фактори", казва Льосет и обяснява, че в проучването са използвани известни генетични варианти като маркери за ИТМ и псориазис. Учените изчислили, че всяка единица над нормалния ИТМ увеличава с 9% вероятността от псориазис. 

"Все още не знаем достатъчно за механизмите, които стоят зад тази връзка. Мастната тъкан е орган, който произвежда хормони и възпалителни сигнални молекули, които могат да бъдат фактор, който допринася за заболяването", казва Льосет. По думите й досега не са направени много изследвания дали загубата на тегло може да доведе до изчезване на псориазиса, въпреки че няколко клинични проучвания предполагат тази възможност.

ДУМА припомня, че преди няколко години резултатите от проучване, проведено в университетска болница в Копенхаген, доказа, че двумесечна нискокалорична диета води до значимо подобряване на дерматологичния статус на хора с псориазис. 

Често се говори и за фамилното обременяване. ДУМА припомня, че в България такива са около 30% от случаите на псориазис. Ако единият родител е с псориазис, вероятността детето да заболее е 17-20%, а ако и двамата са с псориазис, вероятността да заболее детето е 31 до 75%. В България все още няма регистър, но се смята, че около 90 хил. души страдат от псориазис. Българските дерматолози припомнят, че псориазисът не е заразен. Въпреки това мнозина с псориазис се сблъскват с нетолерантност от страна на обществото, което често ги депресира.  

Манолова иска ревизия за отпадъците в София

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 177

Анелия Клисарова е кандидатът на БСП във Варна

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Корнелия Нинова: ГЕРБ ги е страх от нас

автор:Павлета Давидова

visibility 28

/ брой: 177

Българите са най-недоволни от работата си

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 177

Обмислят енергиен данък за авиокомпаниите

автор:Дума

visibility 28

/ брой: 177

Пускат юбилейна монета за БАН

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 177

Национализират "Дунарит"

автор:Дума

visibility 23

/ брой: 177

Джонсън не бил вярвал в Брекзит

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 177

Йеменски бунтовници атакуваха саудитски рафинерии с дронове

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

В САЩ нарочиха Корбин за човек на Русия и Иран

автор:Дума

visibility 35

/ брой: 177

Киев подготвя спорни предложения за Донбас

автор:Дума

visibility 27

/ брой: 177

Малко ученици и учители, много промени за първия звънец

автор:Деси Велева

visibility 34

/ брой: 177

Лов на вещици

visibility 26

/ брой: 177

Медийна солидарност

автор:Павлета Давидова

visibility 24

/ брой: 177

Вечер на мъдрост и духовност

автор:Трифон Митев

visibility 23

/ брой: 177

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ