25 Февруари 2024неделя00:07 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Една от последните срещи между Алексей Петров с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е през май т.г. Фотосът е изпратен на редакционните имейли на няколко сайта, а самият Петров е потвърдил автентичността на кадъра

На фокус

Публичните екзекуции

Мутренските времена у нас не се завръщат, те никога не са си отивали*

/ брой: 161

автор:Дума

visibility 398

Виктория Георгиева


Алексей Петров бе застрелян в гората над столичния квартал "Драгалевци". Това е третият атентат срещу него, който този път се оказа успешен - Петров е издъхнал на място.

Какъв всъщност беше Алексей Петров?

Бизнесмен, политик и преподавател, експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, президент на българската и балканската федерации по карате - така напоследък беше представян по медиите. Звучи добре, нали?

Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981 г, после работи 8 г. в силите за сигурност и в силите за антитероризъм до началото на 1990 г., а от края на 90-те преподава в УНСС, като защитава и докторска дисертация по проблемите на фирмената сигурност в Специализирания научен съвет на Академията на МВР.

През 2002 г., на 15.08, е извършен неуспешен атентат срещу него. През 2009 г. е обявен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков за дългогодишен секретен сътрудник на контраразузнаването и на ДАНС, бил е щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление ДТУ. Сочен е и за близък до бившия главен прокурор Никола Филчев, по чието време бизнесът му потръгва.

Сочен е и за организатор на срещата през 2008 г. между Петков с бившите барети и обвиняеми за рекет Пламен Галев и Ангел Христов от Дупница, като именно малко по-късно, Петров е официално назначен и за съветник на Петко Сертов в ДАНС. Дори след напускането на агенцията, има сериозно влияние в нея.

Още през 2010 г. бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов признава, че е назначил Петров по предложение на ген. Атанас Атанасов, който тогава е бил директор на Национална служба "Сигурност". В препоръките за назначаването на Петров се казва, че той със своята дейност и контакти би могъл да предоставя значима информация за МВР. Бившият вече депутат Волен Сидеров, тогава председател на комисията за контрол на ДАНС, иска изслушване на Йорданов, Атанасов, както и на друг бивш директор на НСС - Иван Чобанов. На това изслушване последният заявява, че срещу Петров има две заповеди за уволнение. Те обаче не са изпълнени поради правно-технически причини. По думите на ген. Атанасов, на Петров не са възлагани задачи, но мон женерал не успява да отговори на въпроса при това положение защо бившата барета изобщо е бил държан на служба и как се е стигнало до неговото преназначаване, като впоследствие е награден от друг вътрешен министър - Георги Петканов, без за това да е налице официално предложение.

Същата година - 2010 г., Петров е задържан и обвинен за лидер на престъпната групировка "Октопод", която се е занимавала се с рекет и изнудване, но малко по-късно е пуснат под домашен арест, а обвиненията са редуцирани.

Петров е основател на застрахователната компания "Лев инс" и неин неформален ръководител до последните си часове, също и изпълнителен директор на работодателската организация Съюз за стопанска инициатива.

В последните години беше възприеман като ключова фигура, която е оказвала влияние върху политици и решенията им. Известно е участието му до 1998 г. във фирмата "Будоинвест" ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата, а преди два месеца той сам разкри ролята си за формирането на настоящия ротационен кабинет между ГЕРБ и "Продължаваме промяната-Демократична България". По-точно, призна, че в ресторанта на дъщеря му "Делвите" са ходили и Бойко Борисов, и Кирил Петков, но твърдеше, че ролята му в това отношение се надценява, макар в същото време да се появи снимка от негова неформална среща с Бойко Борисов. Не е тайна и за никого, че Петров беше много близък с бащата на Кирил Петков - Петко.

Интересн факт е, че веднага след взрива на 1 май срещу Иван Гешев, именно Алексей Петров препоръча на главния прокурор да се оттегли от поста. Месец по-късно ВСС уволни Иван Гешев, а самият Гешев пък посочи Бойко Борисов като причина за свалянето му от поста.

Има ли връзка убийството на Петров със случилите се малко преди това събития? 

Какво наприказва Красимир Каменов - Къро пред западни служби? 

Каменов, известен с прякора си Къро, и съпругата му Гергана са загинали при нападение в дома им в Южна Африка, разбрахме през месец май. Нападението се случи два месеца след като прокуратурата му повдигна обвинения и го обяви за международно издирване заради поръчителство на убийството на бившия шеф на криминалната полиция Любомир Иванов през 2022 г.

След убийството бившият вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че от сейфовете в къщата на Къро са взети определени неща, които съдържат информация. "Негласно се знае, че Къро е дал показания пред чужди западни служби. Това, което предполагам аз е, че от тези сейфове са изчезнали документи и някакви веществени доказателства", заяви и разследващият журналист Йово Николов.

В края на март бившият главен прокурор Иван Гешев обяви Каменов за заплаха, като разпространи записи, на които се чува, че глас, идентифициран като този на Къро, отправя заплахи към бившия полицай Любомир Иванов.

Инфарктът на Брат Галев

Малко след събитията от май, единият от популярните като "братя Галеви" Ангел Христов почина от инфаркт, като се предполага, че се е прибрал в България дни преди това. Галеви избягаха от страната през 2012 г. малко преди да получат окончателни присъди за рекет и изнудване, а Интерпол ги издирваше с червена бюлетина, чиято давност изтича през 2024 година.

Приживе Алексей Петров, Галеви и Къро са били в много близки отношения, което не е тайна, имали са и общи бизнес отношения.

Каква обаче е връзката между трите събития от последните месеци, тепърва предстои да се установи, но най-вероятно, както при всички подобни убийства, разследващите няма да достигнат до поръчителя. 

Бившият вътрешен министър и шеф на ДАНС Цветлин Йовчев допусна, че може да има връзка между убийството на Алексей Петров и разчистването на криминалния контингент, което започна след неуспешния опит за атентат срещу Иван Гешев.

Бившият служебен вътрешен министър Иван Демерджиев напомни за близкото познанство на Алексей Петров с бащата на Кирил Петков - Петко, а самият Петров публично прояви интерес към заемане на ръководна позиция в ДАНС, за да работи за "икономическата сигурност" на страната. Няма как да забравим и думите на Петров: "Призовавам Борисов да ми даде оценка за работата ми в ДАНС. Сериозни казуси съм решавал за София, когато той беше кмет на столицата. В този призив включвам и това дали той е сгрешил, като е предоставил сектор "Сигурност" в ръцете на Цветан Цветанов. В основата на моя арест стои именно Цветанов".

Основните версии

Събития, свързани с миналото на Петров, е една от версиите. Неразчистени стари сметки, касаещи отдавна отминали времена, е твърдение, което безспорно е удобно и за политиците ни. Но е малко вероятно някой да чака 10-20 години, за да си отмъсти едва сега.

Чуха се слухове, че убийството му, както в някаква степен и с това на Къро и връщането на вече починалия Ангел Христов, ще бъдат използвани като повод спешно да бъдат извършени кадрови промени по върховете на службите и това сякаш е основната версия.

Завръщат ли се мутренските времена?

Истината е, че ако трябва да сме напълно обективни, те никога не са си отивали. Това че на повърхността е било привидно спокойно, не означава, че в дълбините на ъндърграунда не е имало постоянно течащи процеси. По-скоро става въпрос за друго - поради една или друга причина, заради една или друга силова или политическа фигура, през последните години съществуваше договорка между лицата от подземния свят, които бяха постигнали разбирателство кой и коя сфера да контролира. И не се налагаше разместване на пластовете, поне не толкова глобално, което да изкара на повърхността определено позабравени прийоми от миналото.

Извън чисто вътрешните проблеми и размествания, които ще причинят тези промени, не бива да забравяме, че това е ясен сигнал към външните ни партньори за нестабилността в страната ни, който сигнал за пореден път ще забави и влизането ни в Шенген.

Преобладаващата част от политиците ни също изразиха мнение, че държавата се връща в едни позабравени години на мутри и поръчкови убийства, което обаче, особено за ДБ/ПП, е крайно трагикомично, защото именно те са управляващи, а както отдавна се коментира, точно Алексей Петров е бил архитект на сглобката.

А най-големият проблем пред страната ни не е даже, че се случват подобни публични екзекуции посред бял ден, драмата е, че управляващите ни по никакъв начин не са адекватни на актуалните събития, не могат да стабилизират страната, не могат да гарантират сигурността ни. По-лошо - част от родните ни политици също са брънки по веригата.

*Заглавията са на редакцията

Флагман, със съкращения

Див лобизъм на некомпетентни, алчни и крадливи хора

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 37

Депутати възмутени от КЗП за мобилните оператори

автор:Дума

visibility 539

/ брой: 37

Фирмите укрили ДДС за 1,189 млрд. лева

автор:Дума

visibility 496

/ брой: 37

Държавата гласи тотален контрол за чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 446

/ брой: 37

Едва 10% от европейците вярват в победа на Киев

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 37

САЩ продават военна техника на Тайван

автор:Дума

visibility 480

/ брой: 37

Протести в Европа

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 37

Байдън обидил публично Путин по време на прием

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 37

Райски газ

автор:Нора Стоичкова

visibility 503

/ брой: 37

Беззъбите КЗП и КЗК

автор:Евгени Гаврилов

visibility 464

/ брой: 37

Агенти на Кремъл

автор:Таня Глухчева

visibility 489

/ брой: 37

БСП: Райският газ да се приравни към наркотиците

автор:Дума

visibility 450

/ брой: 37

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ