30 Октомври 2020петък10:02 ч.

Здраве

Пушачите и КОВИД-19

Според едни учени никотинът удвоява риска от усложнения при новия коронавирус, според други - не

/ брой: 174

автор:Аида Паникян

visibility 1173

Въпреки прокрадналите се публикации, че пушачите по своеобразен начин са "защитени" от КОВИД-19, това май не е точно така, колкото и да ни се иска. 

Пушенето значително влошава състоянието на хората с КОВИД-19, сочат резултатите от нов анализ на учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско (UC San Francisco-UCSF) за връзката между тютюнопушенето и прогресирането на инфекциозното заболяване. Те са направили метаанализ на проучвания, включващи 11 590 пациенти с КОВИД, и установили, че сред хората с вируса рискът от прогресиране на заболяването е почти двойно по-голям при тези, които в момента пушат. Учените също така установили, че когато състоянието на пациента се влоши, настоящите или бившите пушачи имат по-остри или критични състояния или дори смърт. Докладът е публикуван в Nicotine & Tobacco Research.

"Тютюнопушенето е свързано със значително по-висок риск от прогресия на КОВИД-19", каза д-р Стантън А. Глантц, професор по медицина и директор на Центъра за изследвания и образование на UCSF за контрол на тютюна. Пушенето и употребата на електронни цигари увеличават риска и тежестта на белодробните инфекции поради увреждане на горните дихателни пътища и намаляване на белодробната функция като цяло, въпреки че тези ефекти все още не са проучени за SARS-COV-2 - вирусът, който причинява КОВИД-19. Учените обаче твърдят, че пушачите имат известен по-висок риск от инфекция и смъртност от MERS-COV - вирусно респираторно заболяване, причинено от друг коронавирус. Авторите твърдят, че за проучването са идентифицирани 11 590 пациенти. От тях 2133 (18%) имали прогресия на заболяването, а 731 (6,3%) имали анамнеза за тютюнопушене. Сред пушачите 218 пациенти (29,8%) имали прогресия на заболяването, докато сред непушачите този процент бил 17,6.

Проучване сред американските пушачи показа, че 83% възнамеряват да спрат цигарите заради случай на КОВИД-19 в семейството. За сметка на това обаче се оказа, че карантината и безработицата са тласнали мнозина към... канабиса.  

Междувременно Галисия, провинция в северозападната част на Испания, забрани пушенето (в това число и на електронни цигари) по улиците и на обществени места, като кафенета, за да предотврати разпространението на коронавируса. Мярката, приета преди около месец, се прилага за места, където няма разстояние от поне 2 м между хората, сочи официален документ, публикуван от регионалното правителство.

През пролетта учени от френския институт "Пастьор" направиха предположение, че никотиновите лепенки помагат срещу заразяване с КОВИД-19, като изводите им се основаваха на много малък брой засегнати от заразата пушачи. Обяснението им бе, че никотинът се закрепва за клетъчните рецептори и препятства прикрепването на вируса към тях и проникването му в клетките.

От СЗО обаче са категорични, че тютюнопушенето не намалява риска от заразяване с КОВИД-19.

Е, остава българските медици да направят свое проучване сред потвърдените над 17 хил. случая на КОВИД-19 у нас колко са пушачите, как се е променило състоянието им по време на боледуването и пр. Все пак, след гърците, българите сме първи в ЕС по тютюнопушене и българският опит не е без значение.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ