09 Август 2020неделя12:06 ч.

Пуста Европа

/ брой: 106

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1298

Навръх Деня на Европа - дата, символизираща началото на процеса по обединяване на държавите на Стария континент (който всъщност и сега е по-скоро разделен на богатия Север и бедния Юг), Евростат алармира за поредната тревожна тенденция - кризата в ЕС води до бебешка рецесия. Само в пет страни от общността се наблюдава покачване на раждаемостта. Ние, разбира се, не сме сред тях. А в крайна сметка държава, която не се грижи за своето минало (възрастните хора) и своето бъдеще (младите), няма и настояще...
Зависимостта на раждаемостта от кризата е напълно естествена. Безработицата сред европейците между 20 и 40-годишна възраст е най-висока, а и ще продължава да расте, както прогнозира пред дни доклад на Международната организация на труда. Кой млад човек без работа и в условия на пълна финансова несигурност ще поеме риска да създаде поколение? Казвам риска, защото естественият процес по възпроизвеждане вече се превръща именно в рисковано начинание.
От друга страна, липсата на светла перспектива принуждава все повече европейци да търсят по-добро бъдеще извън пределите не само на собствената си страна, но и на континента. А дългосрочният ефект от увеличаващата се имиграция не бива да се подценява. Не само че населението на някои европейски държави не се увеличава, а и се свива, и наред с ниската раждаемост броят на пенсионерите се увеличава. Според скорошно проучване на Ройтерс в 27-те държави членки на ЕС всеки пенсионер днес е издържан от средно четирима души в работоспособна възраст. Повишаващият се брой на пенсионерите пък оказва негативен ефект върху икономиката. Застаряващото население на Стария континент и прогресивно намаляващата раждаемост се превръщат в следващата криза, пред която ще се изправи Европа, дори и да настъпи краят на икономическата.
През последните четири години сме съсредоточени върху спасяване на закъсали финансово страни, чийто брой набъбва, прилагане на антикризисни мерки за икономии, намаляване на бюджетни дефицити, след време обаче може и да не остане кого да спасяваме...

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 359

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 249

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 241

/ брой: 150

Турция ще произвежда електромобили

автор:Дума

visibility 3

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 654

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 1174

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 461

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ