29 Ноември 2021понеделник01:33 ч.

Путин: САЩ сами подкопават долара

/ брой: 198

автор:Дума

visibility 60

САЩ правят голяма грешка, като използват долара като инструмент за санкции, заяви Владимир Путин в интервю за американската телевизия CNBC, разпространено от сайта на президентството kremlin.ru. ДУМА го преразказва с незначителни съкращения.

 "За нас е просто невъзможно да получим парите на клиентите за доставените продукти в долари. До какво води това? Просто трябва да преминем към разплащания в други валути, нямаме друг избор", поясни Путин. Той посочи още, че "когато другите страни виждат какво се случва, те самите се притесняват, че доларът може да бъде използван спрямо тях по същия начин. И те също започват да намаляват своите доларови наличности, дори най-близките партньори на САЩ намаляват дела на долара в своите резерви, това е статистически факт", каза руският президент.

"Ние, разбира се, правим това: намаляваме доларите в резервите и плащанията си. Това не винаги е възможно, но се опитваме да преминем към разплащания в национални валути. 

В тази връзка можем да кажем, че САЩ режат клона, на който седят, защото това е абсолютното конкурентно предимство на долара като универсална резервна световна валута, те го подкопават по този начин в интерес на момента политическа ситуация, накърняват собствените си стратегическите си икономически интереси". 

Но не сме заинтересовани от пълния отказ от разплащания в долари", добави Путин и обясни, че има пред вид "разплащанията в долари за енергийните ресурси, предимно за петрол". Но по думите му, ако сегашната политика продължи, "САЩ сами ще подкопаят доверието в долара". 

"Освен всички друго, расте националният дълг на САЩ, за пореден път Конгресът реши да увеличи тавана на държавния дълг, продължи Путин. Какво е това? Емисии. Какво е емисия? Това е покачването на инфлацията. И за първи път, вероятно, в историята на САЩ инфлацията расте с темпове, които не са се случвали от дълго време. Това вече са икономически причини, които по един или друг начин подкопават доверието във валутата. Защото всички си задават въпроса: какво следва? Какво ще направят икономическите власти на САЩ с този колосален дълг? Какво ще направят, ще извършат някои манипулации с долара, ще понижат стойността му? Но какво да правим с дълга?", попита руският президент. 

"Това, разбира се, са въпроси от фундаментален характер, добави Путин. Това няма нищо общо с нас, има отношение към политиката на Фед, има отношение към икономическата политика на администрация. Съединените щати са най-голямата икономика в света, с много високи технологии. Цялата световна икономика зависи от благосъстоянието на американската икономика и ние сме обективно заинтересовани тук да няма вълнения или скокове, но това не зависи от нас. Ние следим отблизо случващото се, анализираме и предприемаме необходимите стъпки, за да осигурим дългосрочните си интереси". 

В отговор на въпрос за най-главната задача на управлението му, той отговори: "За нас най-важният проблем и най-важната задача, която трябва да решим, е повишаването на доходите на гражданите на страната. Това е нашата главна, основна задача и няма да я решаваме с прости линейни методи. За да направим това, трябва да осигурим растеж на темповете на икономическо развитие и да променим неговото качество. Това е дългосрочна задача. Няма да действаме с популистки методи, но въз основа на качествен икономически растеж ще решим основните социални проблеми, включително увеличаване на доходите на руските граждани и решаване на втория много важен за нас проблем - демографският. И тук има цял набор от социални въпроси: здравеопазване, образование, подкрепа за семейства с деца. За да разрешим всички тези проблеми, ние очертахме за себе си определени национални цели за развитие. Това е голям проблем. Следователно двата основни проблема - демографският и увеличаването на доходите на гражданите, подобряването на качеството им на живот - трябва да бъдат решени върху тази сериозната икономическа основа, за която току-що говорих". 

Путин бе попитан и за приемника му: "Не, предпочитам да не отговарям на такива въпроси, това е моят традиционен отговор. Има още много време до следващите избори. Разговорите по тази тема дестабилизират ситуацията. Обстановката трябва да бъде спокойна и стабилна, така че всички държавни органи, всички държавни структури да работят уверено и спокойно да гледат в бъдещето. Да, Конституцията ми позволява да се кандидатирам за следващия мандат, но все още не са взети решения по въпроса". 

Относно условията на живот на Навални в държавният глава отвърна: "Гражданинът, за когото споменахте, е в затвора. Там не са най-добрите условия, но той не е единственият. Има и други хора, които също са нарушили руските закони и няма да поставяме никого в никакви изключителни условия, включително тези, които се крият зад политическата дейност. Ето, струва ми се, че това е достатъчно, за да отговоря на въпроса ви". 

 

 

Радев свиква парламента на 3 декември

автор:Дума

visibility 5

БСП иска нормални отношения на България с Русия

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 229

Минималната пенсия става 420 лева

автор:Аида Ованес

visibility 383

/ брой: 229

Трупат се още сигнали за свалянето на Гешев

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 229

Топлофикациите искат 50% по-скъпо парно

автор:Дума

visibility 314

/ брой: 229

Бюджет 2022 готов най-късно до края на януари

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 229

Над 60% от стопанствата са изчезнали за 10 години

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 229

Данъчните връщат до 1350 лв. за три деца

автор:Дума

visibility 285

/ брой: 229

Новият КОВИД-вариант вече е в Европа

автор:Дума

visibility 289

/ брой: 229

Байдън против нови санкции срещу "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 229

Ердоган търси виновни за кризата

автор:Дума

visibility 267

/ брой: 229

САЩ с натиск към Иран

автор:Дума

visibility 256

/ брой: 229

Дотук добре

автор:Таня Джаджева

visibility 276

/ брой: 229

Постигнахме съгласие за енергетика в полза на хората

автор:Нора Стоичкова

visibility 393

/ брой: 229

КОВИД-19 превзе и болничните

автор:Аида Паникян

visibility 305

/ брой: 229

Предизборният пиар - война без правила

автор:Юлия Кулинска

visibility 515

/ брой: 229

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ